• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20
Мечтата на всяка домакиня
pachosz - специалист
Телескопичните водачи за разлика от ролковите се монтират много по-лесно, но при тях трябва да са много точни размерите за да върви добре чекмеджето. Различните водачи са с различна дебелина. За това аз винаги събирам двата водача заедно и меря с шублера общата им дебелина и правя мястото между чекмеджето и страниците да е точно до 1/2 мм. Примерно водачите ти долепени един до друг са 25 мм, тогава и разстоянието като опреш чекмеджето в едната страница, да е точно 25 мм. Ако има разлика 1 мм. или повече, чекмеджето се движи после с доста голямо усилие, което не е приятно. Като гледам при теб царгата е 502 мм, т.е. може да дойде малко по-голямо разстоянието, необходимо за водача. В тоя случай не се притеснявай, а където хващаш водача за чекмеджето му подложи един кант под него, да го изхвърли 1 мм навън. Нищо, че е само от едната страна, не му пречи.
Иначе много лесно се монтира. Аз почти винаги ги слагам водачите по средата, други колеги долу, някои горе... различно.
Като разединиш водача (отваряш до край и отстрани се показва едно пластмасово стърчащо, като го натиснеш в едната посока и дърпаш да отваряш още, водача се разглобява на 2) тая част, която е на чекмеджето я слагаш на равно да е отпред на чекмеджето и завиваш. Другата част на страницата също я завиваш или на равно или около 1 мм. навътре да е, само да не стърчи навън от страницата. Разстоянието нагоре-надолу ти ще си го решиш какво да е, само остави като се отваря чекмеджето, дъното му да е поне на 1 см. от вратичката под него. Повече е по-добре, да не опира като провисне фазера. И си готов :yawinkle: Има тънкост при вкарването после на чекмеджето първия път само. Ако нещо запецне или опира някъде, не го напъвай, щото се чупят механизмите на плавното прибиране. Опитай с леко поклащане да го вкараш, но в никакъв случай не му давай зор. Първото вкарване винаги е малко по-трудно, после се оправя. Демек като при оная работя :yawinkle:
Челото го слагаш после с винтове, регулирайки го по вратичката под него. T.e. го регулираш преди да завиеш видиите, щото при тия после няма как.
Малко ми се стори трудно с писане да обяснявам това, дано си ме разбрал. Ако не - питай пак което не е ясно.

Гърба, който си пуснал на снимката ми се струва, че е МДФ супергланц с огледален ефект. Не е много евтин наистина, ама има доста по-скъпи варианти. Ти си преценяй за терасата колко парички заслужава да се вложат :yawinkle:
maxuel82 - специалист
Благодаря ! Значи като събера двата водача без да ги стискам са точно 25мм. Като вкарам чекмеджето плътно до едната страница, до другата страница остават точно 24.5мм. (иземрено с шублер) :idea: ! Мисля че ми стана ясно :idea:
pachosz - специалист
Всичко ще е ОК тогава :)
Да не забравиш преди да хванеш челото на чекмеджето, задължително регулирай най-напред вратичката под него както ще си бъде. Иначе е логично - ако я регулираш после, ще избяга нанякъде спрямо чекмеджето.
maxuel82 - специалист
Мислих ,мислих но нещо ми убягва - захващам по средата на страниците двата водача :idea: къде да захвана частта от водачите която се захваща за чекмеджето :? нали чекмежето трябва да е на около 1 см от дъното :arrow: та как да го измеря ? Под чекмеджето няма вратичка няма нищо на 10см е пода !!
Стиви - специалист
Мери отгоре, че е по-малко разстоянието и е по-лесно.

По-важно е водачите да са на еднакво разстояние от горния ръб на страницата, което ще ти гарантира успоредност помежду им и перпендикулярност между тях и челния кант на страницата. Това ще ти гарантира прилепване на челото на чекмеджето.

Все пак трябва да предвидиш и сантиметъра отдолу, защото дъното при провисане ще опира във вратичката.

ПП :axe: къде съм чел, съвсем погрешно съм прочел написаното. Пиша нов пост. Този може да е полезен за някой с горно чекмедже.
Стиви - специалист
Разбирам, че вече си захванал водачите за страниците на шкафа. Сглоби ги напълно и премери разстоянието от центъра на монтажните отвори до дъното на шкафа. Да речем разстоянието е 122мм

От този размер вадиш разстоянието, което искаш да има между дъното на шкафа и дъното на чекмеджето, в случая 10мм

122-10= 112мм

Чертаеш линия на страницата на чекмеджето, успоредно на дъното му, на разстояние 112мм от него.

Сваляш подвижната част на водача от шкафа и я монтираш на чекмеджето, като отворите в които се монтират винтовете трябва да са разполовени от чертата.
maxuel82 - специалист
Голям зор видях с това чекмедже :rolleyes: И пак нещо не ми харесва - неиска да прибере от едната старна около 2мм и това е ! Незнам къде е причината - сложих водачите както ми казахте !Тези които се захващат за страниците са точно 1мм навътре , тези на чекмеджето точно до челото ! Пробвах да прибера водача от чиято страна изкача ,и го прибрах 3мм и пак не става !Даже и със сила да го натискам пак неиска да прибере !Все едно самото чекмедже е "засукано" :? Много ме е яд щото всичко стана перфектно и ще се осера с чекмежето :sad: !

Прикачен файл

SNV81486.JPG

Прикачен файл

SNV81485.JPG
ZEDYCUS - майстор
На чекмеджето мери ли диагоналите преди да заковеш дъното, ако няма прав ъгъл никога няма да се прибере.
pachosz - специалист
Не ми се вярва да са различни диагоналите, нещо друго ще да е. Чак толкова да е криво...
Да не си го напънал повечко и да си строшил някоя пласмаска и сега да го подпира някъде отзад? Ако трябва развий водача от чекмеджето и го пробвай без чекмеджето дали ще прибира, пък ако прибира, после ще го умуваме. Ако не го измислим, колегата ти е градски, ще удари едно рамо ако е нужно :rolleyes:
maxuel82 - специалист
Ей сега отивам да сваля и премеря да сме сигурни че има прави ъгли ! П.П. доколкото мога да премеря със заковано дъно и сложено чело :arrow: диагоналите са равни ! Водача се прибира лесно и единствената пластмаса която има си е здрава ! Няма никакви боклуци и в каналите на водача :?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20

Тема "Шкаф на тераса - откъде да започна ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: