Като гледам , как се пишат разни височини, ми се струва, че тука няма разбиране какво прави циркулационната помпа в една отоплителна инсталация.

Трифон П.Трифонов написа: Ако филтъра се почисти на 20.01.15г ,старата помпа може би ще изкара още 10г. Опитайте!+1
s_s1 написа:А пък аз такава помпа монтирам, когато котела ми е в мазето, а радиаторите на 8мия етаж. Само че си чистя филтъра редовноkrasi92 написа:грундфос UPBASIC 25-6-180 покрива изискваниятаВ сайта на термоикономик видях графика, според която работи до 5 метра, а при мен височината е към 6 м.
idunno написа:Като гледам , как се пишат разни височини, ми се струва, че тука няма разбиране какво прави циркулационната помпа в една отоплителна инсталация.+1![]()
s_s1 написа:Имам съществуваща отоплителна инсталация, която е описана в тази тема: http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=10&t=43381А топлата вода какво я спира да се "качи" при серпентината на бойлера дори и без помпа
Но се оказа, че помпата Грундфос с 2 скорости работеща вярно повече от 10 години вече не "качва" вода до най-високата точка 200 л. бойлер с 2 серпентини. Измерих височината и е м/у 5.5 и 6 м. на която се намира най-горната точка до помпата. А преди време работеше, т.е. качваше вода само на 2-ра ск.
Възможно ли е да се е износила, дебита да е намалял?
С каква помпа трябва да я сменя?
Колко вата ще черпи, и ще може ли да работи ли с UPS?
s_s1 написа:"U" коляно на топлата/входящата и студената/изходящата вода от серпентината на бойлера. Вертикалния щранг след последното хоризонтално разклонение минаващо по пода под ламината на таванския етаж, за да захрани при необходимост радиаторита в двете тавански стаи 1 тръба Ф 20 продължава вертикално нагоре и стига самия покрив на къщата на билото. Продължавав конструкцията на тавана и слиза на ниво плочата в "черния" таван, където е инсталиран 200 л. бойлер с 2 серпентини. На по-ниската е "вързан" слънчевия колектор, а на втората -топлата вода от парното. Същото е и с изходящата тръба на "студената" вода. Може би това "U" коляно възпрепятства термосифонната циркулация на този контур.
А топлата вода какво я спира да се "качи" при серпентината на бойлера дори и без помпа
шоп написа:idunno написа:Като гледам , как се пишат разни височини, ми се струва, че тука няма разбиране какво прави циркулационната помпа в една отоплителна инсталация.+1![]()
мдааа...определено доста хора бъркат циркулационната помпа с помпата която се полива от кладенеца![]()
само да вметна, че имам няколко евтини китайски циркулационни помпи, които са с пласмасов корпус и пласмасови фитинги и МОГАТ спокойно да правят циркулация в отоплителна система с 80 м ( осемдесет метра ) денивелация. ( работно налягане 0.8 мега паскала, тествана е при 1 мегапаскал)
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: