• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kuuuuuul - майстор
А,вярно преди година си писал,че ще е с климатици грешно решение според мене.
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Блажени са вярващите =D>
Също както невежите и неуките =D>
boqnkov - специалист
Гранитогреса ще е само под кухненското и евентуално на 80 см от кухненския плот (там където се цапа и мокри най - много. Останалото ще е ламинат. Смятам, че от изолацията по - трудно ще изстива къщата (наясно съм, че с тия прозорци които съм избрал слънцето няма да ме топли). Смятам да имам 3 инверторни климатика (по един във всяка стая) и някакво отопление за банята (още не знам какво) единствено преди да вляза да се къпя. Не работя от вкъщи за да имам време за котел на твърдо гориво. Алтернативата ми е пелети, но ми е скъпо. Термопомпа още по - скъпо... (като инвестиция) По принцип сме хладнолюбиви и температура от 21/22 градуса ми е перфектна и 17/18 за сън. В повечето време къщата няма да е отоплявана на 100%, затова и смятам да таваните да ги правя с картон и вата. По същата причина и не сложих фибрана под долната плоча. Знам, че акумулираната топлина е по - уютна, но в моя случай май - ще ми е по - важно бързото затопляне на помещенията. Знам, че ще получи термомост между плочата и стаите посредством гредите, но се надявам това да не голям проблем. Искам като пусна климатика да се стопля по - бързо в помещението в което съм го пуснал, а не да чакам да сгрее цялата горна плоча и тогава да влезе в добрия СОР (КПД). По принцип не държа на окачения таван. Не ме кефят много фигури и заигравки с гипскартон. Гледам и как ще ми е по - евтино. Единия вариант ми е обикновена мазилка на тавана и отгоре залепен фибран ( или твърд стиропор) над цялата плоча и върху него нещо много евтино (ламинат 5 6 лв) без замазки и т.н., а другия вариант ми е с вата и картон и без нищо над плочата. Поправете ме ако имам грешки в разсъжденията. Ако пък има още по - евтин вариант споделете. Над плочата е необитаемо и няма ограничение на дебелината на изолацията над нея. За доста от нещата съм готов за "направи си сам". Много уважавам майсторския труд и знам, че пипкавите неща които не съм правил, няма да ги направя както майстор, ама пък за по - лесните мисля да се пробвам. А за изолацията на къщата твърдо ще е външна...
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Останалото ще е ламинат.
Ако нямаш пералня в кухнята (предполагам че нямаш) си слагай всичко ламинат - ще спестиш пари, няма да имаш досадни прехдни лайстни и ще е по-красиво. Единствено отзад на фугата на ламината към кухнята сложи силикон за всеки случей.
boqnkov написа:
По същата причина и не сложих фибрана под долната плоча. Знам, че акумулираната топлина е по - уютна,
Така както ще го правиш (фибрана между плочата и замазката) се акумулира много по-добре топлината и по-добре изравнява цикъла ден/нощ защото замазката си акумулира и е изолирана. Долната плоча има по-голяма акумулираща способност, ама отдава и към основите и нагоре, докато замазката ще отдава само в помещението :wink:

За тавана обаче те съветвам да си сложиш изолацията над плочата, а не отдолу както си намслил. Отгоре термомсота е голям заради гредите, а и ще ти излезне доста по-скъпо (особенно с фибран). Щом имаш неизползваемо тогоре мятай смело мека вата с дебелина поне 20 см , или бали слама.
VLADO66 - майстор
А за да има визия и устойчивост на неизменното намокряне без да цъфнат фугите е хубаво да се нареди ламинат с 4V фаска.
stenmark - специалист
Tsilkov написа:
stenmark написа:
Блажени са вярващите =D>
Също както невежите и неуките =D>
Цилков само ще ти споделя че моят опит не от писалката във офиса ,а от изпълненията на вашите "творения" и от контактите със клиентите да оправяме бакийте които се забъркали.ЩЕ ти споделя една мисъл на Хокинг която се препокрива идеално в случая.Най-големия враг на знанието не е незнанието,а илюзията за знание. Боянков направи си таваните с картон и вата.Поговори с хора които са го направили,там е истината.Не таблици или тем подобни.
boqnkov - специалист
Пичове, не се хапете. Пуснал съм темата хем да получа полезни съвети, хем и други хора да има от къде да черпят информация относно новострояща се къща. Няма човек, който да ме е питал на ЛС и да не съм му отговорил. Форума е супер полезен и има страшно много инфо. Темата е за бюджетна къща и всяко нещо по нея е свързано с финанси. Не я строя за продан, затова и се опитвам да варирам между нещата с които мога да направя компромис и с такива които не мога ( не искам). Хората с по - големи възможности обикновено си правят най - скъпото и най - често съвпада с най - правилното. Те не пишат във форуми. Искам да стигаме до истината заедно на база теория и практически опит.

Чест и почитание!
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
А за да има визия и устойчивост на неизменното намокряне без да цъфнат фугите е хубаво да се нареди ламинат с 4V фаска.
Стига да нямаш пералня няма какво толкова да се мокри. Естествено ако си купиш ламинат на промоция за 7 лв/м2 дето е като велпапе няма как да устиска. Вкъщи е ламинат (не знам каква точно се води сглобката, но мсиля беше EGGER) в кухнята, а при родителите ми даже е трислоен паркет. Отвреме на време се поизсипва малко вода (аз съм с деца и това става не само в кухнята), избърсва се и толкова - поражения няма. Ако нещо протече като авария по ВиК инсталацията сигурно ще се надуе, ама то ще се надуе цялата кухня и мазилката по стените - едва ли 5те квадрата ламинат в кухнята ще ми е болката. Да не говорим че водата от авария като потече по плочките пак ще стигне до ламината в останалата част.
stenmark написа:
Цилков само ще ти споделя че моят опит не от писалката във офиса ,а от изпълненията на вашите "творения" и от контактите със клиентите да оправяме бакийте които се забъркали.
Тия "шаблонни лафчета" си ги запази за некадърните ми колеги с които работиш и клиентите които "курбанясваш" - там може някои да се трогне :lol: . Тука не сме длъжни да четем за емоционалната ти неудволетвореност и комплекси за малоценност. Това че не можеш да се оправиш с работата си и хората около нея, си е твой проблем. Като имаш да пишеш нещо по темата, пиши нормално и разбираемо - пишеш ми панаирджийски лафове "блаженни са вярващите", аз ти отговарям подобаващо. Съжалявам единствено че и другите трябва да четат глупостите ни и най-вече, че цапаме на boqnkov темата.
stenmark - специалист
Цилков много си отворен, ще ми говори за малоценност.Прочети какво си написал на един от форума viewtopic.php?f=47&t=44935&start=120 и кажи къде е разликата.А Боянков жалко наистина се получава наистина,но знаеш ли колко е лесно някой да ти дава съвети които няма да изпълнява той.По-горния няма даже да му споменавам името се извисява като ментор повече от година.Жалко за форума преди когато се регистрирах беше пълно с различни потребители.
kuuuuuul - майстор
Както и предполагах,колко струват три инверторни клим. около 4хил.лв колко струва ТП около 10кв пак горе долу толкова но ще ти е топло на всякъде и много по комфортно.Ако не заложиш сега тръбите в замазката после като дойдеш на моя акъл ще е вече трудно.Прегледай тази тема може да ти хареса някоя идея. viewtopic.php?f=15&t=14712
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: