• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
miroton - майстор
gogo7777 написа:
Уникат си, спор нема :) . .
:lol:
fox_vt - майстор
thinkpad написа:
Аз да няма да правя охладител на атомен реактор бе!? Я се съвземете. :lol: Не стига, че убивам мухата с атомна бомба с ГРЕЦ 50А, от който искам 3А да издържи, че и ще правя охладител като за...
Той Хидрата хубаво се кара за охладителя какъв кютюк, но това намерих от един компютър на части тук.

:prayer: :prayer: :prayer: за първи път виждам зарядно за акумулатор 3А със такъв радиатор :respekt: Толкова не се бях смял от доста време.Интересно ако трябва да се прави инверторен електрожен от портфолиото на колегата pansim алуминиевия радиатор навярно ще трябва да е като радиатор за 20 кв хол централно парно :lцl:
thinkpad - майстор
fox_vt написа:
за първи път виждам зарядно за акумулатор 3А със такъв радиатор Толкова не се бях смял от доста време.Интересно ако трябва да се прави инверторен електрожен от портфолиото на колегата pansim алуминиевия радиатор навярно ще трябва да е като радиатор за 20 кв хол централно парно
Fox, имам цял радиатор от процесор AMD, понеже предният ми се видя доста мизерен. Реших да не го режа, а да го използвам целият. Не виждам какво се смееш, не съм го купувал - това съм имал под ръка, това съм изровил, това съм сложил. Форума е "Направисам". Радиатор хубав, където ходих беше 8лв и ми се досвидяха, при условие че имам тоя кютюк. Тука нещо Гого ме бъзика сериозно, усещам. Да съм го бил слагал по друг начин за по-добра циркулация. Той и сега е предостатъчен.
Термопастата я сложих, защото между предният ГРЕЦ и радиатора му забелязах лошо топлоодаване. Реших да го подсигуря. Иначе за какво ми е голям радиатор, ако топлината не може да се предаде адекватно.
Няма какво повече да кажа. Сложих на зарядното и едно копче на предният панел, да мога да го гася, но да остава включено в контакта и това беше. До тук бях. Работи, това е.
petkomz - специалист
gogo7777 написа:
(то трансформатора не може да ти изкара повече от 4А ток).
Той трафа не дава, а пренася.....ток :lol: ....в пъти повече от номинала му. Та греца е слабото место в случая. При 10А продължителна работа, точно тоя траф би надживял сумати подобни грецове....убил е и селена даже :-D
И откъде го пренася че не разбрах, от комшията ли? :?
Никъде не съм казал че трафа е лош, даже напротив - така е изчислен че не можеш (дори и да искаш) да зареждаш акумулатор с повече от 4 ампера и при това ги достига за кратко в началото на зареждането. Изпитано многократно на не едно подобно българско зарядно!
DMN - майстор
thinkpad, хич да не ти пука - това си имал, това си сложил. Да, можело е да завъртиш радиатора на 90 градуса, за да са ребрата отвесно. Тия грецове си греят, трафа вътре в кутията също отделя топлина, пък и не се знае утре на кой приятел ще го дадеш да зарежда и ще го изтъпани лятото на слънце - примерно де.
А иначе тия трафове са предвидени за зареждане и на 6V акумулатори и там му дават заряден ток 5А. Поне така пише на моето зарядно, което е със същия траф.
petkomz - специалист
DMN написа:
thinkpad
А иначе тия трафове са предвидени за зареждане и на 6V акумулатори и там му дават заряден ток 5А. Поне така пише на моето зарядно, което е със същия траф.
Съгласен! При 6 волта е така, за 12 волта го дават 3,5 ампера.
petkomz - специалист
thinkpad написа:
п.п Това ще е окончателният вид. Напрежението е около 15V.
Добави 3 елемента на стойност около 1 лв. (е ще трябва да потърсиш още един по-малък радиатор за тиристора), за да ограничиш напрежението до 14,4 волта, иначе рискуваш да повредиш акумулатора. Тия 15 волта в началото на заряда след няколко часа ще станат доста повече.

Прикачен файл

Схема_на_зарядно_за_акумулатор.JPG
Схема_на_зарядно_за_акумулатор.JPG (15.68 KиБ) Видяна 1272 пъти
thinkpad - майстор
petkomz написа:
...Тия 15 волта в началото на заряда след няколко часа ще станат доста повече.
Напрежението ми на празен ход е 15.4V. Единственото, което се захранва е светодиод през 1kOhm резистор, който служи за индикатор дали зарядното работи. Понеже е пуснат след греца, условията той да работи е трафът да е здрав и греца да е функционален. Схемичката я знам. Също така и контрол на заряда.
gogo7777 - майстор
И откъде го пренася че не разбрах, от комшията ли?
Е как откъде....от контакта в акумулатора....и бая хамалува :-D . Бас държа, ще пренася 10А ток в продължение на часове и дори няма да загрее :wink:
DMN - майстор
thinkpad написа:
Напрежението ми на празен ход е 15.4V.
И още нещо от мен - не се подвеждай по това напрежение. Ако имаш някакъв електролитен кондензатор, свържи го паралелно на изхода на изправеното напрежение и пак измери, ще видиш, че то ще е с няколко волта повече - това всъщност ще ти е напрежението, което може да се достигне и със свързан акумулатор, но това напрежение ще е вече когато акумулатора се презарежда и не трябва да се допуска.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Струва ли автоматиката в Токоизправител АПС12/3.5 - 2А?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: