• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стиви - специалист
Всъщност никъде не съм споменал затворена система! Системата може и да е отворена, но е необходимо да е ПЪЛНА! Да има макар и минимално налягане по цялото трасе. Смятам това определение за по-правилно. На практика, след като спреш помпата, налагането от двата ѝ края е еднакво при всички системи, включително и при дрейнбек! В другата тема бях направил една сметка, че разхода на помпата на ДБ система ще е доста по-голям, но по късно премислих и установих, че разхода ще е по-голям, само докато флуида премине най-горната точка и започне преливане във връщащата тръба. От този момент нататък, слизащата течност създава вакум и облекчава работата на помпата. На практика, само заради няколко секунди работа - докато веднъж се напълни дрейнбек системата, е необходима по-мощна и скъпа помпа. Понеже темата е за избор на помпа, сметнах за необходимо да споделя тези свои размисли, с идеята да помогна на бъдещи читатели търсещи информация.

Относно проблема на автора на темата :?

Проблема определено не е дебит!!!
s_s1 написа:
Системата е направена с вертикален щранг с черна тръба 2 цола от ниво гараж /котела/ до ниво таван на 2 етаж. На това ниво втори етаж тръгват отделни хоризонтални разклонения за 2-те спални и дневна. Във вертикална посока с тръба ф 20 отива към тавана, където отново по хоризонтал има разклонения за 2 радиатора в таванския етаж и 1 за въпросния бойлер. Но тръбите за него минават по тавана и се получава с 1.5 м по-голяма височина. Сега бойлера не работи дори и тогава, когато спра крановете на всички радиатори. Тогава пак не циркулира през бойлера, а котела достига зададената темп. и гаси. А по-рано, преди години, ако исках да вкл. този бойлер само превключвах помпата от 1 на 2 ск. и топлеше.

Ако не достигаше дебит, заради частично запушен филтър, то при спирането на ВСИЧКИ радиатори, дори малкия дебит би стигнал до бойлера! Това обаче, по никакъв начин не означава, че не трябва да си почисти филтъра [-X

Проблема според мен е въздушен джоб някъде тук:
s_s1 написа:
s_s1 написа:

А топлата вода какво я спира да се "качи" при серпентината на бойлера дори и без помпа :?
"U" коляно на топлата/входящата и студената/изходящата вода от серпентината на бойлера. Вертикалния щранг след последното хоризонтално разклонение минаващо по пода под ламината на таванския етаж, за да захрани при необходимост радиаторита в двете тавански стаи 1 тръба Ф 20 продължава вертикално нагоре и стига самия покрив на къщата на билото. Продължавав конструкцията на тавана и слиза на ниво плочата в "черния" таван, където е инсталиран 200 л. бойлер с 2 серпентини. На по-ниската е "вързан" слънчевия колектор, а на втората -топлата вода от парното. Същото е и с изходящата тръба на "студената" вода. Може би това "U" коляно възпрепятства термосифонната циркулация на този контур.
При положение, че котела е свързан с бойлера на отделна серпентина, не са нужни никакви У-тки, щом бойлера е в най-високата точка! Може (не е задължително) да има само на серпентината на слънчевата инсталация, при положение ,че панелите са над нивото на бойлера!

Онова качване до билото и слизане, ако се е напълнило с въздух, помпата трудно ще го разкара! Има ли обезвъздушител там?
s_s1 - специалист
Това "U" коляно не мога да го избегна, защото просто тръбите няма от къде да минат. Има 2 обезвъздушителя, единия в най-високата част на покрива, а другия в най-високия край на горната серпентина на бойлера. Днес цяла вечер се занимавах със този проблем: отварях ръчно обезвъздушителите, преточих няколко литра вода, а въздух почти не излезе, вдигнах 88С на котела със затворени всички радиатори, но този кръг през бойлера не тръгна. На няколко пъти доливах в системата вода. Налягането при котела е ..0,5 /отворена ми е системата. Не знам какво повече да направя.
А какво е "дрейн бек"?

На долната серпентина съм "вързал" слънчевия колектор.
krasi92 - майстор
Ако филтъра е чист маи е време да пенсионираш помпата.При наблюдавана от мен система след 7 години работа подменихме почти всички монофазни и около 1/4 от трифазните.
2v6 - майстор
s_s1 написа:
Това "U" коляно не мога да го избегна, защото просто тръбите няма от къде да минат. Има 2 обезвъздушителя, единия в най-високата част на покрива, а другия в най-високия край на горната серпентина на бойлера. Днес цяла вечер се занимавах със този проблем: отварях ръчно обезвъздушителите, преточих няколко литра вода, а въздух почти не излезе, вдигнах 88С на котела със затворени всички радиатори, но този кръг през бойлера не тръгна. На няколко пъти доливах в системата вода. Налягането при котела е ..0,5 /отворена ми е системата. Не знам какво повече да направя.
Доколкото разбрах и двете тръби за серпентината минават през билото. Защо на едната няма обезвъздушител?

От обезвъздушителите излиза ли вода?

Ако проблема ти е само с циркулацията през серпентината на бойлера може да си сложиш една помпичка само на този кръг :idea:

На първо време пробвай протока през серпентината:
1. Откачи едната тръба от щранга.
2. Затапи щранга.
3. Водата от разширителния съд свободно ли изтича през откачената тръба?
Стиви - специалист
Ако тръбите минават през билото, а системата е отворена, къде е разширителния съд? Над покрива? :?
s_s1 - специалист
Да, разширителния съд е на билото в подпокривната обшивка. Представлява хризонтално разположен съд за въздух от тракторно ремарке с обем около 60 л. Долната му част е с около 0,6 м по високо от най-високия обезвъздушител. Снощи спрях крана на серпентината и откачих долната тръба, на която няма обезвъздушител. Няма въздух, тече вода с голямо налягане. Единственото ми съмнение е ч в серпентината нещо е объркана и има въздушен джоб. Но довечера пак ще правя опити...
2v6 - майстор
s_s1 написа:
Да, разширителния съд е на билото в подпокривната обшивка. Представлява хризонтално разположен съд за въздух от тракторно ремарке с обем около 60 л. Долната му част е с около 0,6 м по високо от най-високия обезвъздушител. Снощи спрях крана на серпентината и откачих долната тръба, на която няма обезвъздушител. Няма въздух, тече вода с голямо налягане. Единственото ми съмнение е ч в серпентината нещо е объркана и има въздушен джоб. Но довечера пак ще правя опити...
Важно е да се повери как тече водата по следния контур:
1. Разширителен съд
2. Топъл щранг
3. Тръба нагоре и надолу до серпентината
4. Серпентина
5. Тръба нагоре и надолу откачена от студения щранг
s_s1 - специалист
1. Не мога да го проверя, защото е задобшивката на подпокривното пространство, а отдушника му е свързана към канализацията. Тръбите, които достигат до него също са зад стената на банята. Когато пълня и изпразвам системата по манометър всичко е ОК. При завиране на системата от отдушника изхвърля вода. Значи всичко би трябвало да е ОК.
2. ОК е, свалям обезвъздушителя, тече вода, свалям обезвъздушителя на серпентината, също тече вода.
3. Какво е: "3. Тръба нагоре и надолу до серпентината"?
4. Само това не съм проверил, но ме съмнява да няма някоя фльонга и да не може да се обезвъздуши.
5. Откачих тръбата от долната част на серпентината и си тече здраво вода под налягане, но не съм източил повече от 0,2-0,3 литра.
Мисля, че по тръбите няма въздух, но водата не иска да циркулира. Не знам защо.
2v6 - майстор
s_s1 написа:
1. Не мога да го проверя, защото е задобшивката на подпокривното пространство, а отдушника му е свързана към канализацията. Тръбите, които достигат до него също са зад стената на банята. Когато пълня и изпразвам системата по манометър всичко е ОК. При завиране на системата от отдушника изхвърля вода. Значи всичко би трябвало да е ОК.
2. ОК е, свалям обезвъздушителя, тече вода, свалям обезвъздушителя на серпентината, също тече вода.
4. Само това не съм проверил, но ме съмнява да няма някоя фльонга и да не може да се обезвъздуши.
5. Откачих тръбата от долната част на серпентината и си тече здраво вода под налягане, но не съм източил повече от 0,2-0,3 литра.
Не тествай отделни тръби, а целия контур:

1. Разширителен съд
2. Топъл щранг
4. Серпентина

Нали казваш, че от топлия щранг има отклонение за бойлера - тръба която върви първо нагоре и след това слиза до серпентината на бойлера. Това е пътя на водата описан в т.3
s_s1 - специалист
2v6 написа:
s_s1 написа:
Не тествай отделни тръби, а целия контур:

1. Разширителен съд
2. Топъл щранг
4. Серпентина

Нали казваш, че от топлия щранг има отклонение за бойлера - тръба която върви първо нагоре и след това слиза до серпентината на бойлера. Това е пътя на водата описан в т.3
Точка 2 и 3 от Вашия пост съм ги описал в 2. на моя пост.
Да поясня пак: спирам крана на долния край на серпентината. Спирам крана на разклонението на вертикалния щранг. Отварям принудително обезвъздушителя в най-горната точка. Пускам крана на топлия контур-тече вода без въздух. Отварям другия обезвъздушител на горния край на серпентината също тече вода под налягане. Значи е ОК.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "избор на циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: