• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 50
Ел. инструментите. Консумативи.
MrMurdjo - майстор
Колеги, отвори ми се някакъв много неочакван проблем.
Купих една дълга шлифовалка MKL710CE, която да ползвам в качеството на шпиндел на CNC рутера.
До този момент за такъв ползвах късата и по-маломощна версия MK550E и като изключим честата смяна на предния лагер, четири години ми вършеше добра работа. Просто вече се поизноси генерално, а и вероятно има окъсени навивки в едната намотка на статора.
Новата машина оправда предварителните ми очаквания - 200 вата повече си личат, електрониката за константни обороти (макар и малко мудна) също помага за по-добра работа, дългата шийка е на две опорни точки и съответно вибрациите също намаляха. Плюс самостоятелното вретено, което лагерува на два лагера и не товари лагерите на електродвигателя.
Но-о ...
след два дена работа при смяна на фрезер с просто око видях, че бие радиално. Замерването показа 0.3 мм биене, което се увеличава при затягането на цангата. Външно биенето на вретеното е от порядъка на 0.04 мм, което за машина от тази категория е приемливо. Изводът - вътрешният конус на вретеното не е читав. Машината ми трябва за работа и реших да не се разправям с гаранционни претенции. Купих ново вретено (затова избрах Спарки, заради наличие на резервни части на прилични цени) и го смених. Всичко заспа ... за два дена.
На третия отново се появи същото биене и същото поведение.
Вчеря отидох при приятел, който има малък и точен струг. Качихме едното вретено, центрова го до 0.015 мм биене на шийката на предния лагер. Биенето в конусната повърхнина беше около 6 стотни. Решихме да я изгладим, защото заводски там има следи от инструмент. При първото леко минаване колкото да тръкне материала, детайлът "прозвъни" и при вече бляскава метална повърхност се видя, че е спукан.
Знаейки вече какво търсим, намерихме също такава пукнатина, паралелна на надлъжната ос и на другото вретено.
Т.е. цангодържачът (патронникът) се пука.
По геометрични размери и дебелини на стените е същият, като и на късата шлифовалка, цангите са едни и същи. На късата шлифовалка представлява втулка, която се набива на оста на ротора, а при дългата е изработен в едно цяло тяло под формата на вретено.
За мен няма друго обяснение, освен в качеството на материала и вероятно термичната обработка. Най-голямото натоварване, което е видяла е с 6 мм фрезер за дърво върху дебел шперплат при 3 мм подаване и 24000 оборота.
Даже и да купя още едно вретено, никой не може да гарантира, че и то няма да се спука скоропостижно.
Изключвам вероятността да съм го спукал от пренатягане, все пак 4 години работя със същите цанги и просто се стяга до упор със стандартните ключове от доста мека стомана.
Някой има ли идея дали се касае за технологичен проблем при производството или нещо друго. В момента съм в пълна обърквация какво да предприема, защото ми трябва работещо и достатъчно надеждно решение.
klomo - специалист
Кресс!
И не затягай толкова.
fore - майстор
И Аз съм колекционер на Спаркитата, та е добре че има тема тук.
mitko64 - майстор
Джилезни са Спаркитата, независимо нашенски или китайски. Дайте акъл, откъде да намеря по- тънко следните резервни части. Пластмасови корпуси и спусъци с електроника за BR 100E и BUR 150E. Същото(без спусъка), плюс статор за BUR2- 350E. И корпус и електроника за зегето FSPE 85
ESPACE - майстор
Джилезни са ама що така много части им търсиш. Повечето пластмасови де :lol:
gogo7777 - майстор
Тука около мене работят с NAREX, много стабилни и дуракоустойчиви машинки :)
mitko64 - майстор
ESPACE написа:
Джилезни са ама що така много части им търсиш. Повечето пластмасови де :lol:
Mани не ми се говори, един домашен пожар ме върна в детската градина :x .A Narex цените са убийствени. Имаха един гайковерт, никел-кадмий, пълно копие на Спарки,или обратното. Една от двете фирми които на инат още си правят бормашини с шийка 57мм.
ESPACE - майстор
Е, съжалявам за станалото. Иначе и според мен Спарки са яки машини. Преоразмерени, студени машини за разлика от сините ми Бошове. Но като ергономия са толкова далеч, че чак не ми се говори. Затова отдавна съм ги задраскал.
gogo7777 - майстор
A Narex цените са убийствени. Имаха един гайковерт, никел-кадмий, пълно копие на Спарки,или обратното. Една от двете фирми които на инат още си правят бормашини с шийка 57мм.
Ами чехите се кълнат, че са профи машини с немски акцент. Произвеждат се в Чешка Липа /на близо са ми/ та съм склонен да им вярвам. Аз имам поверено едно малко флексче 1100 вата и до сега година и кусур нямам никакви ядове с него....монтажника ми го тормози яко....рязане, шлайфане, крейцване по 10-11 часа на ден :wink: единствено подмениха веднъж четките. Няма вибрации, няма разбит пиньон или корона, дълъг гумиран кабел.....абе на мен ми допадат и като се прибера ще си донеса два, един 125мм и един 150мм.
Andisi
Само на мен ли ми се струва или Sparky рязко вдигнаха цените последните няколко седмици. За пример преди около две седмици Sparky MBG 150 се продаваше тук: http://devimax.com/шмиргели за 184 лева, сега е 325 :lol: Говоря точно за MBG 150 модела, не MBG 150L, който по принцип е по-евтин. Друг пример BR2 10.8 Li струваше извън промоция 230 лева, сега на промоция до края на май е 239 :-D

Давам този сайт за пример, защото досега при него бяха най-ниските цени, които успях аз да намеря. При повечето други дилъри цените са сходни. Друг да има подобни наблюдения или да знае има ли причина за това повишение и евентуално постоянно ли е?

По назад в темата видях че въпросния винтоверт се е намирал и за под 200 лева, някой да знае имали го още някъде на тази цена?
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 50

Тема "Инструментите на Sparky - Ловеч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: