• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ludiagsm - специалист
.
Последна промяна от ludiagsm на пон яну 26, 2015 10:05 pm, променено общо 1 път.
brad4edat - специалист
nikolovvd написа:
brad4edat написа:
Тия така модерни фото простащини работят нон стоп в стендбай режим, незнам къде го гледах и четох но някъде имаше изчисления, че от подобни уреди (3-4) в един дом, се навъртат по минимум 5лв. ток всеки месец, когато са в стендбай!
Ако бяха 3-4 да си свиркаш, но са доста повече. Може да ги изброим съвместно.
Телевизори, микровълнова, рутер, UPS, компютри, монитори, лаптоп, пералня, 3-4 са само зарядните за телефони и таблети, които стоят в контактите, плафони с PIR сензори, цифрови и сателитни приемници и като дръпнеш чертата едно 150-200 W не ти мърдат като денонощтна консумация. Кажи речи 150kWh на месец според зависи или към 30-40 лв.
Абе не знам дали чак толкова консумация се събира от уредите в стендбай режима, но със сигурност едно 5-10лв. от месечните сметки са от тук.
Аз обаче никога не оставям зарядното за телефона да си седи в контакта, когато не зарежда! Това е така от няколко годни, след като със собствените си очи видях как един адаптер с напълно затворен пластмасов корпус гръмна, без да имаше консуматор към него и излезна такъв огън от него, че и до ден днешен не мога да си обясня как и от къде излезна тоя огромен пламък през затворения му корпус. :-D
Колеги имам нужда от малко помощ!Правя си един плафон, като показаните по назад в темата : 25 бр. лентички от лента с диоди 5630 с грец и филтриращ кондензатор 22мф свети силно но изгаря първата лентичка откъм плюса!Сложих гасящ кондензатор 347 нф преди греца но с него свети слабо!Пробвах и с 684нф (нямам по голям неполярен) но е пак същата работа!Мислих да го оставя без гасящ кондензатор, като добавя още няколко лентички но нямам място!Помагайте с идеи!
estorm - специалист
brad4edat написа:
nikolovvd написа:
brad4edat написа:
Тия така модерни фото простащини работят нон стоп в стендбай режим, незнам къде го гледах и четох но някъде имаше изчисления, че от подобни уреди (3-4) в един дом, се навъртат по минимум 5лв. ток всеки месец, когато са в стендбай!
Ако бяха 3-4 да си свиркаш, но са доста повече. Може да ги изброим съвместно.
Телевизори, микровълнова, рутер, UPS, компютри, монитори, лаптоп, пералня, 3-4 са само зарядните за телефони и таблети, които стоят в контактите, плафони с PIR сензори, цифрови и сателитни приемници и като дръпнеш чертата едно 150-200 W не ти мърдат като денонощтна консумация. Кажи речи 150kWh на месец според зависи или към 30-40 лв.
Абе не знам дали чак толкова консумация се събира от уредите в стендбай режима, но със сигурност едно 5-10лв. от месечните сметки са от тук.
Аз обаче никога не оставям зарядното за телефона да си седи в контакта, когато не зарежда! Това е така от няколко годни, след като със собствените си очи видях как един адаптер с напълно затворен пластмасов корпус гръмна, без да имаше консуматор към него и излезна такъв огън от него, че и до ден днешен не мога да си обясня как и от къде излезна тоя огромен пламък през затворения му корпус. :-D
Точно преди седмица моя позната ми разказа как пред очите и изключена от копчето духалка се запалила. Вика ако не бях в къщи иди разправяй после на комшиите, че си я изгасил преди излизане и нямаш вина за нанесени щети.
Lisko - майстор
liubenov написа:
Колеги имам нужда от малко помощ!Правя си един плафон, като показаните по назад в темата : 25 бр. лентички от лента с диоди 5630 с грец и филтриращ кондензатор 22мф свети силно но изгаря първата лентичка откъм плюса!Сложих гасящ кондензатор 347 нф преди греца но с него свети слабо!Пробвах и с 684нф (нямам по голям неполярен) но е пак същата работа!Мислих да го оставя без гасящ кондензатор, като добавя още няколко лентички но нямам място!Помагайте с идеи!
На какво ги лепна ? Да не е от прегряване ?
brad4edat - специалист
Ооо... аз съм виждал много неща без да работят, как се палят за секунди, дори празен контакт! :-D

Иначе до колегата с горящата лентичка. Премерил ли си точно колко волта имаш на изхода към кондензатора!? Трябва точно да знаеш колко волта ти излизат и делиш на 12, за да се получат твоите лентички и броят им, тва 25бр. не го гледай за тебе, то е приблизително.
http://heracolights.com/2014/03/10/3528 ... md-diodes/
LED Dimensions Chip Surface Area Lumen Flux Power Draw
3528 LED 3.5 mm x 2.8 mm 9.8 mm² 6-8 lumens 20-30 mA @ 2.8-3.4 Volts
5050 LED 5.0 mm x 5.0 mm 25 mm² 16-22 lumens 60 mA @ 2.8-3.4 Volts
5630 LED 5.6 mm x 3.0 mm 16.8 mm² 45-50 lumens 150 mA @ 2.8-3.4 Volts
Тая 5630 работи и издържа почти 5 пъти повече ток I през диодите, за това остава или волтажа не ти отговаря на броя на лентичките, или е възможно самата изолация на лентата да пробива и окъсява схемата. Какво точно изгаря, видимо ли е!?
Задължително е за тази лента да се лепи върху добра топлоотнемаща повърхност и да се охлажда лентата ефективно! Земе ли да грее и да пари, не я чакай! Дори и да не изгори, полупроводниковия преход на диода ще деградира в пъти по-бързо и лентата ще намали интензитета си на светене много по-бързо, може би година-две.

Можеш да намалиш (ако се налага) напрежението към диодите, като поставиш кондензатор с по-малко микрофаради. Това, че нямаш място, не ми харесва никак как звучи при тази мощна лента. На какво я лепиш? Снимки?
Лентичките са залепени на метален плафон и се охлаждат перфектно.Не става въпрос за прегряване, за около 10 минути светене даже не се затопли но угасна и видях, че диодите на първата лентичка са изгорели (имат черни точки по средата).Напрежението след филтриращия кондензатор (без гасящ) е 328 волта, а с гасящ е 230 и свети слабо.Ще пробвам с гасящ 1 мф и ако, и тогава не ми хареса как свети ще махна няколко лентички.Относно изгорялата лентичка мисля, че лентата като цяло е доста некачествена (от най евтините китайски е).
Nortek4648 - специалист
Здравейте колеги, отдавна не съм писал защото нямам много време, но си направих една плафониера с една много качествена лента с висок добив на светлина и високо цветопредаване, няма нищо общо с 3014 дето преди бях взимал.
Прикачен файл:
20150205_195703.jpg
Плафониерата е същата а лентите са 14 на брой, защото лентата е на 24V. Пробвах и с 17, като шунтирах на всички съпротивленията, но не ми хареса, защото като загася и загасва бавно, докато със съпротивленията загасва бързо и затова си ги възстанових :D
номиналния ток на лентата е 50mA в момента работят на 42mA тъйче имат бая запас. За филтрация слагам 100uF/400 за да има хубава филтрация иначе с фотоапарата се вижда как трепти, което значи че вреди за зрението, макар че не го виждаме с просто око.
Ето я и въпросната лента: http://amaralighting.com/store/product/ ... ultra.html
Първоначално и на мен ми беше хрумнала идеята на цилиндър да залепя лента и да си направя един полилей изцяло на лед и да се димира. И понеже ми беше останал един профил и се чудех за какво да го ползвам направих ето това:
Прикачен файл:
Untitled.png
Така и не я довърших иначе са 40 см. от лентата със шунтирани съпротивления, като на полилея ще са 3 и ще бъдат паралелно свързани а димирането ще става чрез стандартен фазов регулатор и едно димируемо токово захранване което е идеално за тази цел: http://amaralighting.com/store/product/ ... 1050b.html но нямам време да направя другите две крушки за да модна полилея в хола за сега...
В момента ползвам масово тези крушки: http://amaralighting.com/store/product/ ... 0-014.html които нямат грешка. Никакво трептене в камерата! ниска консумация висок добив и замества над 110W крушка, даже съм разглобил една щото ми стана интересно дали мога да и ползвам диодите и с едно димируемо захранване да я димирам направо нея вместо онова с алуминия ама няма такова захранване което да даде толкова високо напрежение.
brad4edat - специалист
Готина идея с тази ултра ярка лента на 24v. Я дай малко инфо какво осветяваш с тоя плафон и как свети, как са цветовете!? :)
:prayer:
hidrazin - майстор
Nortek4648 написа:
...Ето я и въпросната лента: http://amar...
В момента ползвам масово тези крушки: http://am....
Аз ли нещо съм в грешка и не разбирам? Използваш безумно скъпа и калпава лента с диоди 2835.
Разликата между тази за 12 и тази за 24V е в броя диоди на група. На 12-волтовата са по три с резистор, на 24-волтовата са 6 с резистор.
Нищо специално. Даже има един резистор на група по-малко. Реално погледнато трябва даже да е по-евтина от другите. :-D
Пък и по-горе сме писали - като искаш да видиш светлина, вземи си 5630.
А за ламбите от am....com. Може и да са читави, ама 14W LED ламба да замества над 110W крушка със спирала - :butthead: .
Мисля че прекаляваш с рекламата на това сайтче.
:partyman:
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: