cvetankirilov написа:Аз пък съм намислил една друга технология, само на длабове, които да се направят преди фрезоването на елементите на надлъжника и напреника и после чуждо парче за чеп. като този https://www.youtube.com/watch?v=g2j9Of6Hbrg , само че напречниците да се отрежат по дълги, да се сметне колко ще отнеме фрезера и да се фрезова както при твоята врата и после при сглобката да се лепи заедно с чуждото парче,абе не мога да го обясня точно май, ама мисля ,че ме разбирате.това доста лесничко ми се струва,само се чудя дали с бормашина мога да изкопая тези дупки,и накрая тези профили няма да мога да ги направя,но сигурно продават готови.Имам нещо страх към тази машинка фреза...
Всичко за дърводелството
chano
- специалист
66 мнения в "как да си направя дървена врата"
EDI
- майстор
И с бормашина на стойка става, ама после иска допълнителна обработка с длетото на длаба.И профили се намират, но няма голямо разнообразие на релефа.Хич не е страшна фрезата, прегледай темите, ще видиш, че се работи леко.Естествено иска си спазване на минимални правила за безопасност, както всяка машина.
chano
- специалист
bimbaeco написа:Трябва ти циркуляр, фреза, бормашина, трион, длета и някакъв шлайф - за предпочитане орбитален, защото сваля материала бързо без да оставя дълбоки драскотини като лентовия. Всичко допълнително, с което разполагаш, вероятно ще те улесни, но и тези машини ще са достатъчни. Ако си от западната страна на София, има една борса за дървен материал в Горна Баня, за която съм слушал хубави неща. Ако си откъм Люлин, може да дойдеш и до Перник за материал.циркуляри има 2 един с маса и един кадето се натиска отгоре,бормашинка имам даже скоро купих от лидл и стоика за нея,имам и ренде електрическо,шлаиф имам като за колите напред назад кадето се мести,но ще купя орбитален щом трябва,само покажи някъде какво представлява,имам 2 стеги по 1 метър и няколко по-малки,фреза имам но нямам маса,опитвах се преди време да правя нещо но това животно толко е шумно и нищо не можах да направя,ходи в коя посока си иска.абе...........
Моите врати са малко над 4 см. дебели. Ако ти ще си правиш касата, може да си ги направиш каквито искаш, стига да се съобразиш с бравите, които смяташ да монтираш.
Най-важно е да събереш информация и да погледаш малко ютюб, за да събереш идеи. По принцип няма нищо сложно в това да направиш врата.
иначе ми харесва като си направя нещо сам
bimbaeco
- майстор
Тая техника се нарича loose tenon joinery - в случай че искате да намерите повече информация в ютюб или интернет. Длабовете се правят много лесно с фреза, само ви трябват два паралелни водача (https://www.youtube.com/watch?v=TqQ4WsorfAc). Повечете маркови фрези вече се продават с по два именно с тая цел. Ако си нямате два, изобщо не е трудно да се направи подобно приспособление.
Това е обритален/ексцентричен шлайф. http://olx.bg/ekstsentrichen-shlayf-pex ... -i66906444
Имам същия, но съм го купил от Лидъл за 44 лева. Две години не го спирам и засега не показва признаци за амортизация.
Това е обритален/ексцентричен шлайф. http://olx.bg/ekstsentrichen-shlayf-pex ... -i66906444
Имам същия, но съм го купил от Лидъл за 44 лева. Две години не го спирам и засега не показва признаци за амортизация.
sinbor
- специалист
chano написа:За да направиш врата от този тип са ти необходими: бандзиг /циркуляр/,абрихт щрайхмус, фреза с фрезови глави за сглобки+таблар, борапарат, шлайф и някои други ръчни инструменти. Като материал дъски 5, 4 и 3 см за три врати около 1 куб.м и хубаво лепило за дърво.cvetankirilov написа:От склад за материал.Кажи откъде си де, кристалната ми топка глътна 5-6 чаши вино и не ще да гадаев София живея.
а относно вратата нещо такова да е:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D ... B480%3B640
chano
- специалист
sinbor написа:ехеееееееееееее,аз ако имам толкова машини ще си сменя занаята бре,това си е цял дърводелски цех,нали казах че дъските ще ги взимам готови от някъде,тъй че отпадат тези абрихт щраихмус,бор и тн.само фрзата ме мъчи но като гледам без нея не може,някои има ли идея от къде да купя маса с фреза и каква ще ми върши работа?chano написа:За да направиш врата от този тип са ти необходими: бандзиг /циркуляр/,абрихт щрайхмус, фреза с фрезови глави за сглобки+таблар, борапарат, шлайф и някои други ръчни инструменти. Като материал дъски 5, 4 и 3 см за три врати около 1 куб.м и хубаво лепило за дърво.cvetankirilov написа:От склад за материал.Кажи откъде си де, кристалната ми топка глътна 5-6 чаши вино и не ще да гадаев София живея.
а относно вратата нещо такова да е:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D ... B480%3B640
ето това дали ще свърши работа,с фрезата ли се продава или трябва да нагаждам моята,а тя дали ще стане незнам;
http://www.emag.bg/masa-za-oberfreza-fe ... D7Y1GBBBM/
chano
- специалист
EDI написа:И с бормашина на стойка става, ама после иска допълнителна обработка с длетото на длаба.И профили се намират, но няма голямо разнообразие на релефа.Хич не е страшна фрезата, прегледай темите, ще видиш, че се работи леко.Естествено иска си спазване на минимални правила за безопасност, както всяка машина.относно правилата за безопасност,последния път като рендосвах с ел.рендето си го метнах в другата ръка и го хванах отдолу ,добре че беше на 1мм настроено и бях с ръкавици та само кожичката ми свали..

ZEDYCUS
- майстор
EDI
ама Ванката вече има чийзъл машина и може да си работи по този въпрос.
Еди нямам вече

bimbaecoМишо това е страхотна идея, само трябва да се намерят по дълги фита за водачите.
Тая техника се нарича loose tenon joinery - в случай че искате да намерите повече информация в ютюб или интернет. Длабовете се правят много лесно с фреза, само ви трябват два паралелни водача. Повечете маркови фрези вече се продават с по два именно с тая цел. Ако си нямате два, изобщо не е трудно да се направи подобно приспособление.

bimbaeco
- майстор
Няма проблеми, продават се заготовки. Стомана Перник е наблизо
. Освен това съседът ми е стругар и често му обирам запасите. Дължината на прътите обаче не е чак такъв проблем, защото длабовете са за тесните страни на детайлите. Ако не правиш сглобяеми къщи или мостове
, сигурно и оригиналните ще ти стигнат. Проблемът е, че от другата страна не можеш да сложиш просто водач от друга фреза, защото прътите трябва да могат да минават през него (а в масовия вариант във водача има пробити дупки колкото да се захванат прътите с болтчета). Най-добре е да се маркират разстоянията между прътите, като водачът се наложи върту някакво парче дърво, да се пробият отворите и перпендикулярно на тях в парчето да се насадят муфи (https://www.google.bg/search?q=threaded ... B720%3B720). Така ограничителят ще може да се застопорява върху прътите с перчати болтове през муфите.
Не знам дали стана ясно. Утре, ако ми остане време, ще снимам.

Не знам дали стана ясно. Утре, ако ми остане време, ще снимам.
Тема "как да си направя дървена врата" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература