• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за дърводелството
chano - специалист
cvetankirilov написа:
Аз пък съм намислил една друга технология, само на длабове, които да се направят преди фрезоването на елементите на надлъжника и напреника и после чуждо парче за чеп. като този https://www.youtube.com/watch?v=g2j9Of6Hbrg , само че напречниците да се отрежат по дълги, да се сметне колко ще отнеме фрезера и да се фрезова както при твоята врата и после при сглобката да се лепи заедно с чуждото парче,абе не мога да го обясня точно май, ама мисля ,че ме разбирате. :)
това доста лесничко ми се струва,само се чудя дали с бормашина мога да изкопая тези дупки,и накрая тези профили няма да мога да ги направя,но сигурно продават готови.Имам нещо страх към тази машинка фреза...
EDI - майстор
И с бормашина на стойка става, ама после иска допълнителна обработка с длетото на длаба.И профили се намират, но няма голямо разнообразие на релефа.Хич не е страшна фрезата, прегледай темите, ще видиш, че се работи леко.Естествено иска си спазване на минимални правила за безопасност, както всяка машина.
chano - специалист
bimbaeco написа:
Трябва ти циркуляр, фреза, бормашина, трион, длета и някакъв шлайф - за предпочитане орбитален, защото сваля материала бързо без да оставя дълбоки драскотини като лентовия. Всичко допълнително, с което разполагаш, вероятно ще те улесни, но и тези машини ще са достатъчни. Ако си от западната страна на София, има една борса за дървен материал в Горна Баня, за която съм слушал хубави неща. Ако си откъм Люлин, може да дойдеш и до Перник за материал.
Моите врати са малко над 4 см. дебели. Ако ти ще си правиш касата, може да си ги направиш каквито искаш, стига да се съобразиш с бравите, които смяташ да монтираш.
Най-важно е да събереш информация и да погледаш малко ютюб, за да събереш идеи. По принцип няма нищо сложно в това да направиш врата.
циркуляри има 2 един с маса и един кадето се натиска отгоре,бормашинка имам даже скоро купих от лидл и стоика за нея,имам и ренде електрическо,шлаиф имам като за колите напред назад кадето се мести,но ще купя орбитален щом трябва,само покажи някъде какво представлява,имам 2 стеги по 1 метър и няколко по-малки,фреза имам но нямам маса,опитвах се преди време да правя нещо но това животно толко е шумно и нищо не можах да направя,ходи в коя посока си иска.абе...........
иначе ми харесва като си направя нещо сам
bimbaeco - майстор
Тая техника се нарича loose tenon joinery - в случай че искате да намерите повече информация в ютюб или интернет. Длабовете се правят много лесно с фреза, само ви трябват два паралелни водача (https://www.youtube.com/watch?v=TqQ4WsorfAc). Повечете маркови фрези вече се продават с по два именно с тая цел. Ако си нямате два, изобщо не е трудно да се направи подобно приспособление.

Това е обритален/ексцентричен шлайф. http://olx.bg/ekstsentrichen-shlayf-pex ... -i66906444
Имам същия, но съм го купил от Лидъл за 44 лева. Две години не го спирам и засега не показва признаци за амортизация.
sinbor - специалист
chano написа:
cvetankirilov написа:
От склад за материал.Кажи откъде си де, кристалната ми топка глътна 5-6 чаши вино и не ще да гадае
в София живея.
а относно вратата нещо такова да е:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D ... B480%3B640
За да направиш врата от този тип са ти необходими: бандзиг /циркуляр/,абрихт щрайхмус, фреза с фрезови глави за сглобки+таблар, борапарат, шлайф и някои други ръчни инструменти. Като материал дъски 5, 4 и 3 см за три врати около 1 куб.м и хубаво лепило за дърво.
chano - специалист
sinbor написа:
chano написа:
cvetankirilov написа:
От склад за материал.Кажи откъде си де, кристалната ми топка глътна 5-6 чаши вино и не ще да гадае
в София живея.
а относно вратата нещо такова да е:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D ... B480%3B640
За да направиш врата от този тип са ти необходими: бандзиг /циркуляр/,абрихт щрайхмус, фреза с фрезови глави за сглобки+таблар, борапарат, шлайф и някои други ръчни инструменти. Като материал дъски 5, 4 и 3 см за три врати около 1 куб.м и хубаво лепило за дърво.
ехеееееееееееее,аз ако имам толкова машини ще си сменя занаята бре,това си е цял дърводелски цех,нали казах че дъските ще ги взимам готови от някъде,тъй че отпадат тези абрихт щраихмус,бор и тн.само фрзата ме мъчи но като гледам без нея не може,някои има ли идея от къде да купя маса с фреза и каква ще ми върши работа?

ето това дали ще свърши работа,с фрезата ли се продава или трябва да нагаждам моята,а тя дали ще стане незнам;
http://www.emag.bg/masa-za-oberfreza-fe ... D7Y1GBBBM/
chano - специалист
EDI написа:
И с бормашина на стойка става, ама после иска допълнителна обработка с длетото на длаба.И профили се намират, но няма голямо разнообразие на релефа.Хич не е страшна фрезата, прегледай темите, ще видиш, че се работи леко.Естествено иска си спазване на минимални правила за безопасност, както всяка машина.
относно правилата за безопасност,последния път като рендосвах с ел.рендето си го метнах в другата ръка и го хванах отдолу ,добре че беше на 1мм настроено и бях с ръкавици та само кожичката ми свали..:)
ZEDYCUS - майстор
EDI
ама Ванката вече има чийзъл машина и може да си работи по този въпрос. :partyman:

Еди нямам вече :cool: продадох го днес. Ще правя ново за по голямата бормашина. :)
bimbaeco
Тая техника се нарича loose tenon joinery - в случай че искате да намерите повече информация в ютюб или интернет. Длабовете се правят много лесно с фреза, само ви трябват два паралелни водача. Повечете маркови фрези вече се продават с по два именно с тая цел. Ако си нямате два, изобщо не е трудно да се направи подобно приспособление.
Мишо това е страхотна идея, само трябва да се намерят по дълги фита за водачите. :supz:
bimbaeco - майстор
Няма проблеми, продават се заготовки. Стомана Перник е наблизо :-D . Освен това съседът ми е стругар и често му обирам запасите. Дължината на прътите обаче не е чак такъв проблем, защото длабовете са за тесните страни на детайлите. Ако не правиш сглобяеми къщи или мостове :-D , сигурно и оригиналните ще ти стигнат. Проблемът е, че от другата страна не можеш да сложиш просто водач от друга фреза, защото прътите трябва да могат да минават през него (а в масовия вариант във водача има пробити дупки колкото да се захванат прътите с болтчета). Най-добре е да се маркират разстоянията между прътите, като водачът се наложи върту някакво парче дърво, да се пробият отворите и перпендикулярно на тях в парчето да се насадят муфи (https://www.google.bg/search?q=threaded ... B720%3B720). Така ограничителят ще може да се застопорява върху прътите с перчати болтове през муфите.
Не знам дали стана ясно. Утре, ако ми остане време, ще снимам.
ZEDYCUS - майстор
Мишо разбрах те. :) Нали съм и железар, не само дърводелец без тесла. :-D Аз няма да имам проблеми с това, моите водачи са пробити проходно само трябва да махна един щифт и да нарежа една резба за ограничителен винт на водача от Ориента. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "как да си направя дървена врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: