Всичко за газобетона от зидане до шпакловане
totko - специалист
Ето така най-вероятно ще изглежда покрива който ще се прави допълнително
Изображение
С червено съм начертал как ще изглежда горе-долу покривната конструкция ( гредите ) , върху която ще се добавят останалите елементи от покрива - ОСБ, Воалит "ИЗОФЛЕКС", битумни керемиди или ондулин. И още уточнения по снимката: от дясно се вижда прозореца на кухнята; от ляво е остъклението на терасата което вече е махнато и на негово място ще се гради с итонг от двете страни а по средата ще се постави ПВЦ дограма; отсреща се вижда едната странична стена на терасата, която ще се зида до горе;
Първоначалния вариант с изграждане на изцяло нова покривна конструкция под плочата отпадна.
Понеже колегата EDI спомена за воалита "Изофлекс" , бих искал да го попитам този воалит паропропусклив ли е и каква дебелина ще ми свърши работа, тъй като гледам че започва от 2 и стига до 4 мм, както и дали да е с минерална посипка или без? Нека колегата ЕДИ има в предвид че след като терасата се усвои с кухнята, ще се ползва главно за готвене, т.е. ще има по-голямо количество пара.
За да не разводняваме тази тема, която е за газобетон, ще помоля колегата, както и всички други, да ми отговорите ето в тази тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0
Харалампи - специалист
Привет колега,

Работата с която си се заел аз вече я свърших и мога да споделя някои техники които използвах. В ъглите на терасата заварих по един винкел 60х60, който да ми оформя ъгъла, макар да ми казваха че няма нужда. Ти си решаваш разбира се сигурно не е необходимо. Отвора за прозореца също го оформих с два винкела, само че по малки 35х35. Двата винкела свързах посредата пак с винкел. Така се оформиха по-малки светли отвори за запълване и смятам че здравината е гарантирана. Аз лично зидах с блокчета 10 и 7.5 към бетонните панелчета на парапета. Обаче се прекарах на парапета трябваше да сложа 5 см. Нещо не мога да схвана каква е тази мания да се използват големи дебелини. При положение че ще имаш външна изолация ... В края на крайщата стената няма да носи плочата. Всъщност при нас в Бургас си е топличко по принцип и не искам да те подвеждам. За мен беше по-важно да подбера така дебелините, че да ми е по-лесно изравняването.

А, и още нещо. Изтарикатих се да режа ютонга със зегето. Много тарикатско. Намерих едни дълги триончета 155мм и 105 мм. По-дългото става за блокчета 10 см а по-късото е тъкмо за 7.5. Не знам дали ще можеш да режеш 12.5 см. Трябва да провериш хода на зегето. Ножчетата се изхабяват бързо, но ако времето ти е по ценно от парите както беше при мен ...

Дано да съм бил полезен.
Айде успех!
totko - специалист
Колега Харалампи, благодаря че се включваш.
Защо не снимаш това което си направил вече - отвън, отвътре, искам много да видя крайния резултат.
На кой етаж си, предполагам на последния, как си си направил покрива, кой ти прави външната изолация?
Аз също се чудя как да захвана итинга от двете страни на терасата към тухлената стена. В форума чета за едни планки обработени срещу корозия, които се захващат за итонга и за стената. Не ми стана ясно обаче по колко планки се слагат, на всеки ред ли и т.н. Други колеги вместо такива планки са ползвали арамтура, ти си ползвал винкел. При мен в момента след като махнахме старото остъкление, по тухлената стена останаха едни Г образни винкелчета които стърчат около 2-3 см. Не знам дали ще са достатъчни.
Не можеах много да те разбера как си оформил отвора на прозореца с 2 винкела, както и дали си слагал дограма?Единия винкел си го представям - това ти е трегера над дограмата, но другия ...? Сега се сещам как може да си ги сложил - двата винкела са сложени успоредно един на друг в двата края на итонга, може би нещо такова:

Изображение

Да не забравя да те питам - предполагам че дограмата няма пряк досег с винкела, т.е. най-вероятно си лепил нешо под самия винкел където е дограмата? В форума четох че някой колеги си изрязват парченца итонг с дебелина 2-3 см и ги лепят с теразит.
За това каква да е дебелината на итонга, всеки си преценява сам. Аз по принцип избрах 12,5 см дебелина, заради покрива който ще се прави и чиято тежината ще се поеме от предната зидана стена.
За рязане мисля да използвам трион за рязане на дърво.
EDI - майстор
Привет.Изофлекса не е пропусклив, защото е на битумна основа.Предвиди си принудителна вентилация задължително, щом ще е кухня.Един вентилатор 150-200 кубика/час ще ти е достатъчен.Вземи си 4 кг/кв.м. с посипка.Тя пази битума от атмосферните условия.Едно руло изофлекс 4 кг и посипка сега е 44,40 лева.Това е за 10 квадрата, излиза ти 4,40 квадрата.
Харалампи - специалист
"Обичам" да чертая с Word. Обаче нямам друго на разположение в момента. Това е схема на северната тераса, която вкарах в кухнята. Започвам да отговарям по реда на въпросите:

1. Не мога да пратя снимки щото съм тъпчо и не снимах процеса. Вече сложиха изолацията. В момента съм на етап мебели, така че нищо не се вижда.
2. Не съм на последният етаж, на третият съм а над мен има още 5.
3. По тази причина винкелите са разположени само вертикално (нали отгоре си имам покривче, ама ти можеш да използваш горе Т-образен винкел с подходящ размер, за а имаш борд за фиксиране както на ютонга, така и за тавана който смяташ да правиш.
4. За стените има много варианти. Аз лично боднах по два анкерни болта и към тях заварих винкел към който фиксирах ютонга за стените. Можеш да използваш и забити в стената парчета арматурна тел ф6 (ф8 ), а бе колкото имаш. Мисля че моя вариант с винкелчето е по-сигурен.
5. За прозорците - двете винкелчета за които говоря са вертикални както се вижда от схемата. Малко съм те заблудил със предният пост. Напречните винкелчета са свързани не с тези които оформят отвора за прозореца, а както се вижда от схемата. Те намаляват отворите които трябваше да запълня с ютонг. Просто неправилно изразяване от моя страна.
6. Прозореца наистина няма досег с винкелите, но причината е по-скоро в начина на монтаж. На практика прозореца виси в отвора, залепен със пяна и хванат с няколко види за ютонга. Няма нужда да подлагаш каквото и да било. Най-добре Велси да каже по-точно той се занимава с такива работи и може да обясни по-добре. Моето са само наблюдения, не знания. Можеш да му пишеш на Л.С. да се включи в темата.
7. За рязането ... става и с такъв трион, ама това което ти предлагам е по-бързо и стават разкошни гладки срезове. С триона ще се измъчиш а и много бързо заминава. Преди да намеря дългите ножчета рязах с трион за ютонг с твърдосплавни пластини, обаче ме заболя рамото (Малко съм кекав) и не се справях много добре. Като почнах да режа със зегето направо се родих. Похвалих се на половината квартал със срезевете си. След като свърших със зидането един познат търговец в железария ми показа разкошен трион на хилти около 250 мм дължина и около 30-40 мм широк, със заварени твърдосплавни пластини за електрически трион (ама не прободен, не знам как се казват). Смятам да измародерствам баща ми да си го купи. Той има такъв трион.

Сега се сетих нещо друго. Моите парапети са от армиран бетон с винкел по обиколката, затова ми беше лесно към тях да заваря допълнителното укрепване за ютонга. Като се загледах в снимките които си изпратил, май при теб не е така. В такъв случай не знам дали това което съм правил аз ще бъде приложимо в твоят случай. Освен това видяш че стените ти са тухлени. Тогава и описаното в точка 4. по-горе май няма да е много просто.

Абе всяко хубаво нещо (визирам тухлите) си има своята лоша страна, както казал мъжът като му показали сметката за погребението на тъщата.

Прикачен файл

тераса-1.jpg
Със сиво съм показал панелите които поддържат трегера. С виолетово панелните парапети, а с червено винкелите. Забравих да сложа винкелите на стената ама карай.
тераса-1.jpg (20.28 KиБ) Видяна 19792 пъти
totko - специалист
Привет на всички!
Към Еди ----> Живот и здраве когато стигнем до обзавеждането на кухнята, сме предвидили мощен аспиратор за терасата, който ще е над готварската печка. Но изпарения и влага предполагам че ще има и от други места и в такъв случай не е ли по-добре да се сложи някаква паропропусклива хидроизолация, ако има такава и каква да е тя?!
Към Харалампи ---> Вече ми стана ясно какво си правил, къде и защо си го правил. Факт е че и ти си добавял допълнително укрепване към итонга.
Вече почти не остана време, защото в неделя започваме да градим, но все още си остават въпросителните за добавяне на 6 мм арматурна тел в блокчетата, както и с какво ще е най-удачно да хвана газобетона към тухлената стена - пак с аемратурна тел или със специални планки? :? :? :?
EDI - майстор
Остави аспиратора, той си е над печката.Вентилатора го предвиди малко под височината на тавана - там ще се събира влага.Има български вентилатори с датчик за влага и таймер.Те са за баня, хидроизолирани, но и за кухнята са идеални.При влага над 75% започва да дърпа.На един приятел сложихме в банята.Няправо я прави суха след къпане.Неговия беше 150 кубика на час.
totko - специалист
Сетих се да попитам още един важен въпрос, а той е:
Ако горната част на бетонния парапет върху която ще започна да зидам итонга не е равна, мога ли да я изравня с варово-циментен разтвор, или по - добре да изпозлзвам Теразита ( лепилото за итонга ) ? Може би на варово-циментния р-р ще му е необходимо повече време за да втвърди и изсъхне и от тази гледна точка е по добре с Теразит?!
EDI - майстор
Не слагай варов разтвор.Ползвай лепилната маса за ИТОНГ-а, или ако има големи разлики, парчета ИТОНГ за плънка.
Харалампи - специалист
totko написа:
но все още си остават въпросителните за добавяне на 6 мм арматурна тел в блокчетата, както и с какво ще е най-удачно да хвана газобетона към тухлената стена - пак с аемратурна тел или със специални планки? :? :? :?
Привет и на теб. За теловете ... в моя случай не се налагаше защото с винкела оформих по-малки прозорчета и нямаше нужда от допълнително вътершно укрепване. Не знам дали съм разбрал правилно, но останах с впечатлението че смяташ да разпробиваш цялото горно блокче и да стигнеш до долното и тогава да сложиш телта в дупката. Не ми се вижда много лесно изпълнимо. Ако смяташ все пак да правиш нещо такова, може да пробваш след като сложиш единият ред да подготвиш втория (на размер) налагаш го отгоре и бележиш с молив къде да са отворите едновременно в/у горният и долният ред.

Все пак ако успееш да закрепиш стабилно винкелче в тухлата смятам че ще си спестиш много главоболия. Има различни съвети как да се направи. Можеш да пробваш с арматурна тел примерно ф8, и лепилен разтвор за ютонг в отвора. Разтвора се инжектира с празна тубичка от силикон.

Защо продължавам да ти приказвам за винкелно укрепване? Ами защото с арматурната тел в горната част на стената не знам дали ще стане въобще. А именно горната част ще бъде натоварена със висящи за стената шкафове, така че е добре да бъде по-стабилна.

П.П. Не си прави експериметни с варо-циментовия разтвор. Направи си куфражче от дъски, нивелирай го и лепкай смело с лепило както ти казва Еди. А и прави снимки от време на време да не стане като мен да чертаеш на скапания Word за да обясниш какво си правил. Успех!

Тема "Какво бихте избрали-20 см итонг или 12,5 см ...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: