• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 написа:
Ок, но има ли вода там, или просто е датчик? Как да подсигуря, че резбата ще свърши отдолу? Не съм се занимавал с това. Монтажистите така го оставиха.
Вода има,но първо снимай и качи да погледнем,че да не си отвориш повече работа без нужда!
jabata - специалист
Дотук всичко казано е вярно, с едно малко допълнение, което не го пише никъде, но пък е логично едва когато човек разглоби регулатора и види кое как е. Имай на в предвид че за хоризонтален монтаж, има значение дали регулиращата пръчка е от горната страна на регулатора или от долната.
Самата тръбичка на регулатора няма как да я сложиш да сочи към котела, малко е мястото.
Нямам нито котела нито регулатора под ръка и затова ще говоря наизуст, но доколкото си спомян когато шестогранната тръбичка и от горе на регулатора тогава ще командва горната клапа, а в другия долната вратичка.
Но това е само по спомен, утре ще пиша повече как беше точно.
Както се казва в единия случай действа на опън, на натиск. Нещо подобно беше. Това нещо, го няма никъде описано, нито в документацията на котела, нито в брошурата към терморегулатора. Но това е така, защото термурегулатора е стандартен за милион и три вида котли, и специално това за този го няма никъде описано и човек трябва да се сети по пътя на логиката.
Ерато дават за регулатор за въздуха да се ползва клапата отгоре, но понеже съм го тествал, работи си перфектно и когато за целта се ползва клапата на долната врата. Идеята за въздух отдолу я взех от Дакон-а където също може да се настрои да взима отдолу въздух....
Мисля че ако взима въздух отгоре, ако напълниш бункера прекалено много, може да се получи да не успее да си вземе въздух и да се задуши огъня (въздуха да не успее да премине през горивото), докато отдолу, винаги ще си гори, поне от опит при горене на дърва и въглища с този тип котли това успях да установя.
Нека по опитните с тези и с други котли да изкажат мнение.
jabata написа:
Дотук всичко казано е вярно, с едно малко допълнение, което не го пише никъде, но пък е логично едва когато човек разглоби регулатора и види кое как е. Имай на в предвид че за хоризонтален монтаж, има значение дали регулиращата пръчка е от горната страна на регулатора или от долната.
Самата тръбичка на регулатора няма как да я сложиш да сочи към котела, малко е мястото.
Да,вярно е и допълнението е излишно,ако се спазва изискването за монтаж.
При невъзможност,трябва да се прояви творчество......въображение......
Ако тръбичка наричаш лоста,монтиран на регулатора ,те там ще е разковничето,щото,както казваш,че няма място и сочи навън,надясно от котела,то тогава ще управлява котела точно наопъки.
Нека първо видим снимка,че да не объркаме човека!
6osi6 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Клапата не трябва ли да се изолира? Когато има монтирана горелка, притока на въздух в котела се регулира само от вентилатора на котела.
6osi6 - майстор
alx359 написа:
При мен е точно обратното, а не виждам как да стане освен с демонтаж.
Шестограмният лост който опъва синджира е обърнат.
http://prikachi.com/images/471/7930471v.jpg
По указание трябва да "гледа" към котела.
6osi6 написа:
alx359 написа:
При мен е точно обратното, а не виждам как да стане освен с демонтаж.
Шестограмният лост който опъва синджира е обърнат.
http://prikachi.com/images/471/7930471v.jpg
По указание трябва да "гледа" към котела.
И аз това писах , по напред , но ти правилно забеляза,че е с горелка,което променя нещата.
jabata - специалист
Да,вярно е и допълнението е излишно,ако се спазва изискването за монтаж.
При невъзможност,трябва да се прояви творчество......въображение......
Ако тръбичка наричаш лоста,монтиран на регулатора ,те там ще е разковничето,щото,както казваш,че няма място и сочи навън,надясно от котела,то тогава ще управлява котела точно наопъки.
Точно, под тръбичка наричам шестогранният лост. И според указанията на регулатора, той трябва да бъде монтиран сочейки към котела. Но доколкото си спомянм ъгъла на този лост, и дължината на рамото след ъгъла е такова че, той просто няма как да се монтира според указанията, защото опира в корпуса. Поне котела на който съм гледал е така, просто всичко опира във вънцния капак с изолацията и затова не става. И именно поради тази причина монажа на регулатора се обръща на 180 спрямо показанията на скицата.
Щом работи наопъки,въпреки ............обърни на 180 градуса (ъгломерни) регулатора,така,че отвора за лоста да е отдолу.
Ти да не си монтирал лоста ,та хоризонталната му част,краят на който е окачен ланеца,да сочи в страни от котела , а не към него?

Или погледни илюстративни снимки в нета и ще се ориентираш.
Правилно разсъждаваш,но чети подред!
alx359 - специалист
alx359 написа:
Ок, но има ли вода там, или просто е датчик? Как да подсигуря, че резбата ще свърши отдолу? Не съм се занимавал с това. Монтажистите така го оставиха.
Вода има,но първо снимай и качи да погледнем,че да не си отвориш повече работа без нужда!
Ето тук една снимка. Капакът на камерата+клапата са с горно отваряне и вентила се пада вдясно, погледнато от към горелката.

Бележки:

- Лостът на клапата (черен) се отваря като се дърпа надолу (посока плочките). Щом го пуснеш - веднага се затваря, както и трябва да бъде.
- Вентилът завъртва шестограмната пръчица надолу (посока плочките) с увеличаването на Т (въртим копчето посока юг - червената графа) и съответно отваря клапата.

- Ако се водехме по бялата графа и въртим посока юг, на ~60*С клапата щеше да се отвори напълно. Въртим обратно посока север и делението 30*С "превъртва" до следващото деление 90*С, където клапата ще е вече затворена и верижката разхлабена. От тук става явно, че маркера се отнася за червената графа а не за бялата.

- При разгловяване на вентила в сглобката за пръчицата, се вижда как едно щифче се показва навън и "избутва" пръчицата с увеличаването на Т, което пък я завъртва.

А сега на къде? :-?

Като обърнем вентила на 180* за да остане пръчицата отдолу, маркерът за бялата графа няма ли да се държи по огледален начин? Да не би вентила да си е наред но копчето му да е някакси поставено неправилно? То изглежда си има капаче и предполага разглобаване.

Прикачен файл

trv1.jpg
trv1.jpg (46.82 KиБ) Видяна 1757 пъти
filmatoplo - майстор
Аз ползвам регулатори само марка Хонивил, точни и безотказни.Има си индикатор за ориентация кои цифри да гледаш зависи на къде е завъртян регулатора.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: