alx359 написа: Ок, но има ли вода там, или просто е датчик? Как да подсигуря, че резбата ще свърши отдолу? Не съм се занимавал с това. Монтажистите така го оставиха.Вода има,но първо снимай и качи да погледнем,че да не си отвориш повече работа без нужда!
Дотук всичко казано е вярно, с едно малко допълнение, което не го пише никъде, но пък е логично едва когато човек разглоби регулатора и види кое как е. Имай на в предвид че за хоризонтален монтаж, има значение дали регулиращата пръчка е от горната страна на регулатора или от долната.
Самата тръбичка на регулатора няма как да я сложиш да сочи към котела, малко е мястото.
Нямам нито котела нито регулатора под ръка и затова ще говоря наизуст, но доколкото си спомян когато шестогранната тръбичка и от горе на регулатора тогава ще командва горната клапа, а в другия долната вратичка.
Но това е само по спомен, утре ще пиша повече как беше точно.
Както се казва в единия случай действа на опън, на натиск. Нещо подобно беше. Това нещо, го няма никъде описано, нито в документацията на котела, нито в брошурата към терморегулатора. Но това е така, защото термурегулатора е стандартен за милион и три вида котли, и специално това за този го няма никъде описано и човек трябва да се сети по пътя на логиката.
Ерато дават за регулатор за въздуха да се ползва клапата отгоре, но понеже съм го тествал, работи си перфектно и когато за целта се ползва клапата на долната врата. Идеята за въздух отдолу я взех от Дакон-а където също може да се настрои да взима отдолу въздух....
Мисля че ако взима въздух отгоре, ако напълниш бункера прекалено много, може да се получи да не успее да си вземе въздух и да се задуши огъня (въздуха да не успее да премине през горивото), докато отдолу, винаги ще си гори, поне от опит при горене на дърва и въглища с този тип котли това успях да установя.
Нека по опитните с тези и с други котли да изкажат мнение.