• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
saraneron написа:
Kакво прегряване, какви 5 лева? При ДБ системата няма такова чудо!!!
Именно. За другата (ПТО) говоря.
2v6 - майстор
alx359 написа:
...
- За топлообменник бих ползвал същата серпентина на котела. Който кръг е по-топъл той отдава (май Евгени го предложи).
- За РС на ДБ, останах с впечатение е кажи-речи една проста кофа, щото системата не е под налягане. Имам 35л дето ми е малко малък и ако си купя пр. 50л. трябва там да дам пари. Иначе ще го оставя така.
- Ох, от прегряване - сбърках, сори! Примерно, се слагало мотор на сателитна антена за да въртят панелите под друг ъгъл и т.н. Други се качват на покрива и ги покриват с пищимали. Допълнително, автоматиката трябва да е читава, че да разтовари системата във бойлера, парното, пусне студената вода. По-принцип, проблемите около прегряването могат да бъдета сериозни, доколкото чета.
- За фланецът сигурно е така. Анекдотът при мене идва от монтажист, дето си го е направил за себе си и не ми го препоръча заради този проблем.
Да, дрейн-бек свързан с кръга на котела е добър вариант, при положение че ги имаш тръбите до горе.
Но не всеки панел става за дрейн-бек.
Място под покрива за дренажен съд има ли?
alx359 - специалист
2v6 написа:
Да, дрейн-бек свързан с кръга на котела е добър вариант, при положение че ги имаш тръбите до горе.
Но не всеки панел става за дрейн-бек.
Място под покрива за дренажен съд има ли?
- Да, има ги - медни. И кабел за у-ние има оставен горе. Парнаджиите бяха добри.
- За панелите тепърва ще се чете. Но ако препоръчаш изпитано и по-евтинко няма да се разсърдя :)
- Има да, подпокривното пространство съм го устроил като складче. 50-60см в най-високата му точка. Стига съдът да не е много широк/висок, за да може да мине през вратичката за достъп, която се пада в непосредствена близост до тръбите.
emilvtc - специалист
И на мен ми предстои да правя подобна соларна система. Прикачам схема на варианта, който обмислям в момента. Не съм специалист в тази област, но имам техническо образование.
Соларната системата е ДраинБак (според моите разбирания), като идеята е да няма проблеми със замръзване зимата и завиране през лятото. Целта ми е да се направи възможно най-просто и евтино.
Идеята ми е пълно използване на соларите (ефективността им е максимална в нискотемпературен режим, позволяващ използването им повече месеци през годината), а също и решаване на проблема с "моменталната" доставка на гореща вода в батериите посредством локална рециркулация (целта е комфорт и икономия на вода).

Опитвам се да "мина" само с 2 циркулационни помпи и един трипътен вентил с термо-глава.

Идеята ми е горния бойлер да се използва за първично подгряване на студената вода със соларните панели. Тази вода се "донагрява" в долния бойлер от термо-помпа/котел и/или ел. нагревател.
Въпрос само на програмиране на уптавлението е да се направи и "циркулация" на водата между бойлерите с цел при силно слънце да се подгрява от солара и водата в долния бойлер.
Има опция и двата бойлера да нагряват водата с ел. нагревател при повишена консумация, липса на слънце и др. ситуации.
Тъй като долния бойлер е "високо-температурния", той доставя горещата вода до консуматорите. В тази разводка е предвидена и опцията за принудителна рециркулация , която се управлява от PIR датчик за движение поставен в банята на втория етаж. Идеята е при задействане на сензора циркулационната помпа да се включи за няколко секунди, за да достави топла вода до батерията на втория етаж. Това ще се случи само ако определено време преди това сензора не е отчитал движение (например 5 минути).

И аз като автора на темата моля за мнението Ви за схемата и дали това, което си мисля като функционалност е възможно, постигнато и дали няма да има някакви потенциални експлоатационни и функционални проблеми.

Прикачен файл

SolarSystem_1.jpg
Andri01 - майстор
Като начало: помпата към СК трябва да бъде под нивото на ДС! Други подробности по DB системата-има писано много във форума. Например вакуумните СК не стават ,трябва да са селективни.
2v6 - майстор
alx359 написа:
- Да, има ги - медни. И кабел за у-ние има оставен горе. Парнаджиите бяха добри.
- За панелите тепърва ще се чете. Но ако препоръчаш изпитано и по-евтинко няма да се разсърдя :)
- Има да, подпокривното пространство съм го устроил като складче. 50-60см в най-високата му точка. Стига съдът да не е много широк/висок, за да може да мине през вратичката за достъп, която се пада в непосредствена близост до тръбите.
Надявам се поне да стана ясно как е най-добре да се свърже малкия бойлер...

А относно панелите - по-евтини от плоски алуминиеви не съм виждал.

Схемата на emilvtc, както и много други по български сайтове е някакси сложна и с необходимост от още по-мощна циркулационна помпа в сравнение със стандартната схема:
Прикачен файл:
db.png
db.png (50.81 KиБ) Видяна 1518 пъти
Evgeniy - майстор
И с вакуумни тръби има дрейн бек системи, но мокра тръба (моята дето работи от 3-4 години може и да единствена :)), не хийт пайп.
alx359 - специалист
2v6 написа:
С ПТО-то ли? Ясно е доколкото оценявам елегантната простота на решението. Но честно казано, все още трябва да седна на спокойствие за да вникна как работи. :-)
2v6 написа:
А относно панелите - по-евтини от плоски алуминиеви не съм виждал.
Ок, ще го имам предвид. Благодаря.
2v6 написа:
Схемата на emilvtc, както и много други по български сайтове е някакси сложна и с необходимост от още по-мощна циркулационна помпа в сравнение със стандартната схема:
Разбирам. Тук на рисунката е дадено, че РС мога да го оставя на котелното на партера стига да е високо. Ами нека пообобщим. Ако се насоча към ДБ, в моя случай най-изчистеното решение е да сложа РС на подпокривното пространство (или в котелното ще е ок)? да премахна малкия бойлер от уравнението и да завъртя ДБ през спиралата на 200л. С подходящата задвижка/вентил която да преквлючва с кръга за парното?
2v6 - майстор
alx359 написа:
2v6 написа:
С ПТО-то ли? Ясно е доколкото оценявам елегантната простота на решението. Но честно казано, все още трябва да седна на спокойствие за да вникна как работи. :-)
По тази схема за малкия бойлер няма значение какъв ще е топлообменника на големия бойлер :idea:
Не е необходимо и специално управление, освен оригиналния термостат.
alx359 написа:
... Тук на рисунката е дадено, че РС мога да го оставя на котелното на партера стига да е високо. Ами нека пообобщим. Ако се насоча към ДБ, в моя случай най-изчистеното решение е да сложа РС на подпокривното пространство (или в котелното ще е ок)? да премахна малкия бойлер от уравнението и да завъртя ДБ през спиралата на 200л. С подходящата задвижка/вентил която да преквлючва с кръга за парното?
Няма значение схемата. Дренажния съд трябва да е възможно най-високо - първо за да се връща в него по-малко вода. Второ - да е необходима по-малка помпа.
Ако го сложиш в котелното ще е необходима много мощна помпа, която в някои моменти ще харчи като енергия повече ток, отколкото ще идва енергия като топлина от слънчевия панел :!: А цената на ток дневна тарифа е висока ...

Като се замисля каквато и да е връзка между панела и котела ще пречи.
За нормалната работа на дрейн-бек системата е необходимо определено количество вода.
При повече вода има опасност да замръзне останалата във външните части.
При недостатъчно вода помпата ще засмуче въздух и циркулацията ще спре.
Затова и отворена дрейн-бек система не е добър вариант - ще трябва през 1-2 седмици да се проверява нивото на водата заради изпарението.
emilvtc - специалист
2v6 написа:
Затова и отворена дрейн-бек система не е добър вариант - ще трябва през 1-2 седмици да се проверява нивото на водата заради изпарението.
Ако в драйнбак резервоара ниско долу поставим механизъм от тоалетно казанче с поплавък свързан към ВиК мрежата няма ли да се реши проблема със загубата на вода от изпарение?
Би трябвало системата да се самодопълва автоматично ...

Не знам на практика това добра идея ли е и дали се използва ...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "[Проект] Система от 2 обикновени бойлера - 2 източника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: