• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Eвгени,когато системата не работи в много силен слънчев ден би трябвало водата в тръбите да завира ,това трябва да се случва, защото там има само 2-3 литра вода в покой!Ако не се ползва топла вода поради отсъствие примерно една седмица от дома и теоретично да няма ток за помпата по това време какво би се случило на практика?Ако се налага лятото да се допълва системата често, това крие риск от отлагане на котлен камък вътре по стените на тръбите.Сподели реално какво се случва при теб.
Evgeniy - майстор
Не съм го виждал или засичал да завира. Може би по редица причини - дълъг тръбен път и оттам загуби точно при висиките температури; голям ъгъл - 63-65 градуса, при което лятото проектираната площ става малка; стар бойлер, дето губи градуси нощем... Лятото ми е правил най много до 72 или 74 градуса, не помня точно.
Иначе си има доливане - може би около литър на месец. Това не ме притеснява. Простите термосифони, които са на течаща вода изкарват дълги години, макар че един приятел счупи една тръба и имаше коричка.
Както вече бях писал някъде топлопроводимостта на котления камък е по добра от тази на стъклото. В най лошия случай удебеляването ще причини малко по-бавно преминаване на топлината от външния нагрят слой на вътрешната тръба до контакта с водата - вътрешния и слой. Тя тенергията си е там, не може да премине обратно през вакуума.

Sunshore имат цели системи (не дрейн бек) с автоматични допълвачки в разширителния съд, специално предвидени за целта.
ivanovbg - майстор
Я кажи как ни топли слънцето през вакума тогава :wink:
Evgeniy - майстор
Е ти нали си го знаеш :) Имах предвид топлина и липса на конвекция във вакуума... както и да е, не сме перфектни.
На времето един дядо беше пъхнал един транзистор в някакъв плик и се чудеше че пак свири - "откъде минава туй дето свири?"
6osi6 - майстор
ivanovbg написа:
Я кажи как ни топли слънцето през вакума тогава :wink:
Малко сложно е за обяснение, когато си пропуснал часовете по физика. Слънцето и Земята обикалят около оста си, както и Земята около Слънцето, а понякога и Слънцето около Земята. Това движение излъчва топлина от триенето. Тя се движи през космическото пространство, пречупва се в сянката на Луната от където в концентриран сноп загрява въздушните слоеве на Земята. Те се движат напред - назад хаотично, отново се получава триене и така се загрява Земята, или нещо такова :?
ivanovbg - майстор
С твоята физика си изпуснал химията :wink: Слънцето ни топли с фотосинтезата на растенията. С нея произвежда кислород който като се свързва в последствие със сухи растения в котела дава топлина. Мисли малко!

:partyman:
saraneron - специалист
А.........!!! В грешна посока сте!Просто земята си е плоска и през ноща ,когато слънцето е отдоло ,......незнам какво правят , ама земята се нагрява като тиган на печка.После слънцето отгоре и пак,....какво правят ...ама голяма жега става....а ние като цаца в тигана,добре че са измислили бирата като антифриз, е и духането ! :partyman: :partyman: :partyman: =D> =D> =D>
fbr - майстор
Последните постове са за тема "Мъдри мисли " изглежда.
шоп - майстор
saraneron написа:
Отлично начало! Това ,че е опитно незначи че е лошо.Дали няма да е добре тази обща шина горе да се нареже за всяка разделителна ламаринка и се извие до 90 ??? градуса спрямо посоката на въздъшния поток и леко наведени към вентилатора така, че в във вакумните тръби да се създаде налягане и подналягане? Това ще стане като леко и плавно се усуче ламаринката надолу в тръбата като турбушон само четвътр оборот в горния край? :? :? :? Какво означава ,че колектора с кутийките не работи?Не произвежда топъл въздух или не е достатъчено топъл ?Колко квадратни метра е той? :sad:Мериш ли го там или не се знае колко градуса е ,това е интересно за да се сръвнят двата .Evgeni,дали ако сложиш такива ламаринки в твоите мокри тръби няма да се подобри работата ма колектора?

Колекторите с бирени кутиики от 3-4 дни не са се включвали, защото температуратапри сондата на термодатчика не е достигнала 40 градуса. Имам различни квадратури колектори от бирени кутиики, работят много добре, но когато има слънце. От 4-5 дни в софииско слънце не съм виждал, а вакумният си духа ей така за проба през деня с около делта Т 30 и няколко градуса... ( вход 4-10 градуса-изход 38-55градуса с показаният малък вентилатор)

Уйкенда ако домашните не измислят нещо друго мисля да свържа опитната установка към една мансардна стая и ще се радвам ако в облачно време входа да е 20 градуса, а изхода 50 и кусур градуса:-))) Ще докладвам разбира се с фотоотчет.
шоп - майстор
Засега съм доволен от резултатите. В София няма слънце за да тествам установката при 100% мошност, но днес за сефте леко просветна, слънце няма или едва-едва се вижда къде е, зад висока облачност. Смених вентилатова с доста по-мощният и серозен 46 вата, 240м3 на час дебит и 110 Ра налягане

снимките показват с каква делтаТ работи. Вентилатора не спира вече няколко часа и темп. е между 45 и 58 градуса ( навъ 10-12 градуса)

Живот и здраве следващата седмица ще започна подобрената версия с 20-30 тръби дълги по 1800мм и 6 цола шале.

Даже се замислям за варианта вертикален колектор с двустранно хоризонтално разположени вакумни тръби.

Дали ще е по-ефективно :? Стойката няма да е сложна, колектора ще се поевтини установката....единственото което ме притеснява е, че зимата снега повече ще се задържа по хоризонталните вакумни тръби.

Колеги ако някои има опит, наблюдение или мнение нека сподели. Благодаря!

Прикачен файл

SAM_7335.JPG

Прикачен файл

SAM_7336.JPG

Прикачен файл

SAM_7337.JPG
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9