Eвгени,когато системата не работи в много силен слънчев ден би трябвало водата в тръбите да завира ,това трябва да се случва, защото там има само 2-3 литра вода в покой!Ако не се ползва топла вода поради отсъствие примерно една седмица от дома и теоретично да няма ток за помпата по това време какво би се случило на практика?Ако се налага лятото да се допълва системата често, това крие риск от отлагане на котлен камък вътре по стените на тръбите.Сподели реално какво се случва при теб.
Не съм го виждал или засичал да завира. Може би по редица причини - дълъг тръбен път и оттам загуби точно при висиките температури; голям ъгъл - 63-65 градуса, при което лятото проектираната площ става малка; стар бойлер, дето губи градуси нощем... Лятото ми е правил най много до 72 или 74 градуса, не помня точно.
Иначе си има доливане - може би около литър на месец. Това не ме притеснява. Простите термосифони, които са на течаща вода изкарват дълги години, макар че един приятел счупи една тръба и имаше коричка.
Както вече бях писал някъде топлопроводимостта на котления камък е по добра от тази на стъклото. В най лошия случай удебеляването ще причини малко по-бавно преминаване на топлината от външния нагрят слой на вътрешната тръба до контакта с водата - вътрешния и слой. Тя тенергията си е там, не може да премине обратно през вакуума.
Sunshore имат цели системи (не дрейн бек) с автоматични допълвачки в разширителния съд, специално предвидени за целта.