Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

на югозападната стена на къщата ми имам веранда с класически дървен навес - гредички, наковани с ламперия и отгоре покрит с керемиди. Единственият проблем е, че навеса изцяло засенчва прозорците и никакво слънце не влиза през тях. Първо мислих дали няма да е възможно да изрежа само някакви отвори, така че в желания от мен период на годината слънцето да прониква само до прозорците. В крайна сметка се оказа, че ако искам да се възползвам максимално от лъчението, трябва да направя целия навес прозрачен. Ако на някой му е интересно как го определих това има малко информация тук - http://kolev.info/blog/2015/03/16/%d0%b ... %bc%d0%b8/

Бих искал да запазя текущата носеща конструкция, която е от греди 5х10см, през разстояние от 50см и с дължина около 240см, като махна керемидите и откова ламперията. Въпросът е с какъв материал и монтиран по какъв начин да заменя ламперията и керемидите. Поликарбонат, закалено стъкло, триплекс, някакви специални стъкла за оранжерии? Монтирани на някаква рамка, с Н профили за връзките, залепени с полиуретан? Ще се радвам на всякакви идеи и предложения от къде да се набавят материалите.

Поздрави,
Радо
ivanovbg - майстор
Пълни глупости! Основното предназначение на навеса е да пази сянка, сняг и дъжд. Лятото седни ти там да си пиеш бира под него.
ftubusa - специалист
Е чак пък "пълни глупости".
А ако иска да си направи зимна градина?
Да, това е част от идеята. След прозрачния навес да се сложат и ветроупорни завеси, за да се увеличи значително периода през който верандата е използваема. За лятото завесите се махат, а за покрива ще има начин за засенчване.
ivanovbg - майстор
Мда , лятото си сложи пак керемидите, че при една по едра градушка всичко прозрачно се чупи.Иначе отдавна е измислено остъкляването на балконите.
maleeeestrax - специалист
Закалено стъкло във никакъв случай за такива цели се използва триплекс а иначе си монтираш на гредичките т профил и стъклото със силикон
Защо не закалено стъкло? До колкото видях, триплекса не винаги е с равна якост на еквивалентната дебелина стъкло, а в някои случаи е с по-малка. Закаленото дори и да се счупи ще се натроши на малки парчета и би трябвало да е също безопасно. До момента от полимерните материали съм намерил един плексиглас http://viscom.bg/vulnoobrazen-pleksigla ... lear-0a001 и прозрачни листове на ондулин полиестерни и поликарбонатни - не знам какви са предимствата/недостатъците на трите материала.
maleeeestrax - специалист
Триплекса дори да се счупи си остава там и ако не те дразни можеш да го ползваш още дълги години.Как си представяш закаленото да се посипе ако си отдолу ??А знаеш ли че ако закаленото не е с обработен ръб и при оставяне леко го чукнеш и ти изчезва между ръцете като пясък. Абе за такива неща не се ползва закалено.
От това, което видях, залакеното винаги го продават с обработен ръб. Дори и да се счупи би трябвало да стане на сол и да не нарани някой, който е под него. Има разбира се и вариант за закален триплекс. Просто от незакалено ще трябва да сложа сигурно 2 пъти по-дебело, съответно и по-тежко.
stiv1961 - майстор
radolin написа:
От това, което видях, залакеното винаги го продават с обработен ръб. Дори и да се счупи би трябвало да стане на сол и да не нарани някой, който е под него. Има разбира се и вариант за закален триплекс. Просто от незакалено ще трябва да сложа сигурно 2 пъти по-дебело, съответно и по-тежко.
Дебело, дебело, колко да е дебело- 5.5.1 е достатъчно. Закалено 10 мм също е достатъчно. Само че ако закаленото се счупи( не дай Боже) не е приятно да ти се изсипе на главата. За поликарбонат- виж цени за 16 мм опал, има и Н- профил и П- профил за него.

Тема "От дървен навес с ламперия и керемиди към полу-парник :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: