• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Материалите са на обекта , обаче клиента отложи монтажа за април , в момента Виадруса работи на дърва , пък и слънчевата инсталация е източена .ами до тогава. :wink:
sihing - напреднал
filmatoplo Май имаш бая казуси колега,не е ли малко смешно ти самия да искаш
съвети в този форум при положение,че това го работиш и се имаш за специалист или....как се казва майстор.

Съжелявам,не се заяждам с теб не ме разбирай погрешно,само ми е много интересно
какво казваш на клиента след като ти обясни какво иска да се случи..........

"Аааа чакай да питам във форума и ще дойда да ти го направя" :supz:
filmatoplo - майстор
:) Колега съмняваш ли се че аз всичко знам преди това ,пуснах темата да я разискваме ей така ,хем и да послужи като идея за други хора ,аз да не съм господ че да знам всичко можеше да получа и аз съвет който до сега не знам .На 95% от въпросите ми в този форум си имам отговори но пак задавам такива .Разбрах че като питам за нещо тук се тълкува като моя слабост или не знание ,но не е така , кеф ми беше да споделя ,колебах се около заглавието -щото хем знам как да го направя -пък искам и други хора да дадът идеи .И така ,като го направя ще пиша .И друг път съм го правил де , но ако бях получил друга идея още по добре обмяна на опит :wink: .Лошото е че не стигнахме до самите детайли .Не ми върви на мен да питам изглежда ми е призвано от мен да копчите идеи. :) А специално за тебе колега не те и интересува да разбереш поне как става и тогава да мериш с аршина знам или не знам по въпроса ,и да разбереш сега ли се научих да го правя това ,че да ида при клиента :supz: .Дай ми идея че да ги сравним не ти се се сърдя :) .
drastar - специалист
sihing написа:
filmatoplo Май имаш бая казуси колега,не е ли малко смешно ти самия да искаш
съвети в този форум при положение,че това го работиш и се имаш за специалист или....как се казва майстор.

Съжелявам,не се заяждам с теб не ме разбирай погрешно,само ми е много интересно
какво казваш на клиента след като ти обясни какво иска да се случи..........

"Аааа чакай да питам във форума и ще дойда да ти го направя" :supz:
И аз не се заяждам колега sihing, но по принцип в "белите" държави, една фирма инсталира отоплителната инсталация, друга автоматизацията. Но в България естествено са най големите "майстори" които знаят и могат всичко. Вие г–н sihing от кои сте ?
По "принуда" от 5–6 месеца работя по автоматизацията на HVAC и отоплителни системи с газови котли( 3–1.5–1,2 м)на големи сгради, хотели и.... Заменяме старата автоматизация на шнайдер със сименс, е , учим се цял живот.
filmatoplo - майстор
:) По принцип аз се уча постоянно и в движение -чувам го този израз постоянно .В случая клиента търси добро решение с ограничен бюджет ,няма как да се купи нещо качествено от рода на Сименс за същаление . В случая се ползва съществувашия диференциален термостат ,контактор с 2 НО и 1 НЗ контакти , 1 линеен прекъсваш ,дигитален терморегулатор ТР6 ,ел задвижка която е с трипътен ротационен вентил .Пелетна горелка ГП 4 която е 32 клв,котел Виадрус 8 секции , бойлерите 3 броя по 500 литра само с 1 серпентина .Идеята за свързване е тази - там където се свързват топлите изводи на сънцето и котела преди серпентината на бойлера се поставя трипътен вентил за да разпределя двата топлоисточника .Пуск ще се извършва ръчно или автоматично ,превключващо се чрез линейния превключвач , когато е автоматично конторола ще извършва диференциалния термостат -той ще върти вентила , когато има слънце вентила ще е отворил подаване от слънцето , когато вечер слънцето намалее термостата обръща към котела .В този миг се включва и оперативна верига на горелката за старт ,която се следи последователно и от терморегулатор който е свързан в бойлера и мери загрятта вода -ако е под 60-65 градуса Горелката ще стартита .Ако е под тези градуси горелката стартира ,и ще работи до като загрее бойлерите до нужните градуси 60-65 .След това ще изключи и ще седи в стен бай положение ,ако има разряд на бойлер да го дозареди ,това цяла вечер .На сутринта -когато огрее слънцето и температурата в слънчевите панели стане над тази на бойлера -диференциалния термостат ще обърне цикъла от котел към слънце .Целия цирк може да става и ръчно по всяко време с превключване на линейния прекъсвач който ще замести диференциалния термостат и ще подаде фаза към вентила и оперативното управлението на горелката .Така кой разбрал -разбрал .Това имах предвид преди да пусна темата ,благодаря . :) сега по светна ,ако има нещо допълвайте .
sihing - напреднал
Дай ми идея че да ги сравним не ти се се сърдя :)
Давам веднага....то не е голяма идея де те хората са го измислили казва се контролер.
http://www.oekoenergietechnik.at/wp-con ... /SKSC2.pdf
Отиваш на страница 7 схемата е ANL3 само R2 вместо да включва помпа ще включи горелката
а помпата ще си я включи вече горелката сещаш се....
И аз не се заяждам колега sihing, но по принцип в "белите" държави, една фирма инсталира отоплителната инсталация, друга автоматизацията. Но в България естествено са най големите "майстори" които знаят и могат всичко. Вие г–н sihing от кои сте ?
По "принуда" от 5–6 месеца работя по автоматизацията на HVAC и отоплителни системи с газови котли( 3–1.5–1,2 м)на големи сгради, хотели и.... Заменяме старата автоматизация на шнайдер със сименс, е , учим се цял живот.
drastar Сори колега пък тебе нещо не те разбрах много,много.
Аз от кои съм? По принуда автоматизираш? Бели държави?

За другите неща не мога да ти помогна,мога само да кажа,аз от кои не съм.Със сигурност не съм от тия дето не се учат на автоматизация в топлотехника от форуми...

Поздрави! :partyman:
filmatoplo - майстор
:) Благодяра колега ,ползвал съм и такива контролери RESOL .DE даже 1 беше ми останал и го дадох на колега от форума .Схемата не е точно като моята , аз съм с 1 серпентина , но виждам че схвана логиката ,която не е кой знае каколко сложна , камоли да се съмняваш в мен .Но виждаш как си е тръпка да се разисква такова нещо и хора като теб да покажат схеми и контролери , сега някой ще се възползва при нужда благодаря :) . килиента не иска да дава мн пари , дори искаше и горелката да е по малък клас , но за това аз поне нямаше да направя компромис .
sihing - напреднал
Не е много скъп за 1500 л. вода щом ще грее няма да се къпе сам клиента със сигурност 300лв. е има подобен контролер български цената му е 180лв. с четири релета на включване и осем датчика.
Не за друго по-прост вариант е от споменатия от теб по-горе.

И нали знаеш простите неща са винаги по-ефективни :)

Иначе прав си тръпка си е.
Само едно въпросче,как решаваш проблема ,доколкото разбирам една и съща серпентина ще ползва и вода и гликол.

Най-добре пълни всичко с гликол да не стане FROST.

Поздрави! :partyman: :drinkers: :partyman:
filmatoplo - майстор
:) Действам спрямо клиента , той си е башка луд , правил съм му и други обекти от преди 10 год знаем се .Нямах и време за реагиране ,само 2 дни , сега имам но свърши тя .За сега ще е с вода , има няма 5-6 години слънчевата инсталация е с вода -така си свикнал , не мога да му противореча ,кара чисто нова кола има 2 хотела с ресторанти :cool: ако не друг майстор ще дойде само и само да стане на неговата , важното е даму се затопля водата .Имам го този вариант правен няколко пъти ,с различни котли -с Виадрус ще е за първи път като комбинзция за 1500 литра БГВ .Имам с котли Мактек 40, Атмос 50 , Атмос 100 ,Симе 40 , видял съм и в действие Виадрус хем с Фероли затова се успокоявам че ще има резултат . Ако трябва и котела ще се смени след време ,защото ще се ползва зимата за отопление .Разход на пелети много малко това лято на един хотел с котела Мактек 46 клв и горелка Ерато ГП 4 с мощност 32 клв заграва вода за 22 бани с 2 бойлера по 500 литра , бойлерите са 4 но се ползват само 2 и вода има нон стоп само с горелката -тук слънчева инст няма . Та разхода за 90 дена е 2,5 тона пелети .
alx359 - специалист
sihing написа:
За другите неща не мога да ти помогна,мога само да кажа,аз от кои не съм.Със сигурност не съм от тия дето не се учат на автоматизация в топлотехника от форуми...
Ами аз пък съм от "тия" дето "се учат на автоматизация в топлотехника от форуми" и съм благодарен на щедри професионалисти като filmatoplo, 2v6, Evgeniy, LazarGanev както и на толкова други напреднали съфорумци, които отделят от времето и опита си за да ни "просвещават" нас "неуките" и да насочват нашия ентусиазъм в разните ни градивни проекти. Вие пък се вижда, че от 2011 насам не сте намерили повече от 18 повода да кажете нещо градивно или да помогнете на някого... Да, наистина - кой сте?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Комби инсталация ,начин на контрол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: