• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
stilian20 написа:
сега няма влага но като го затворя....
Лично се затруднявам да отговоря категорично.
Източниците на влага са вътрешни (от обитателите) и външни (природни).

Това, че не се наблюдават външни е добре, НО в ограничени количества, последните биха могли безпроблемно да съхнат НАВЪТРЕ към помещението сега. Всякакви дейности отвътре БИХА МОГЛИ да са препятствие за това, особено ЕДНОСТРАННИ ПАРОПРЕГРАДИ. По принцип (и реклами) съществуват паропрегради с ПРОМЕНЛИВА пропускливост, но не смея да се доверя и препоръчам.

С вътрешната (битова) влага нещата изглеждат по-прости - монтира се паропреграда, която да не допуска голям пренос на такава влага до студените части от стената, НО:
- това важи за отоплителните периоди, когато влагата се стреми навън (от топло към студено) и частично през лятото, доколкото темп. в помещението е по-висока от тази на земята/зида. Различно е от стена над земята;
- НЕПРИЯТНИЯТ МОМЕНТ е, че такава преграда "запечатва" възможността външната влага, ако се появи, да съхне навътре.

Признавам, затруднен съм да отговоря. Горното е само физика, а къде е балансът - не мога да преценя.

В някаква степен калкулаторът от банерите горе, би могъл да даде насоки, но нямам идея дали е заложен точно този случай. Колегите от Марисан биха могли да отговорят, но не се мяркат май 1/2 год.

П.П. Фен съм на подобни къщи. Поне за мен са изключително комфортни с равномерните си температури - някак съобразено от дедите ни и историческия опит. Същевременно, много често при тях НЕ РАБОТЯТ традиционните решения за влага - например, интензивното проветряване през лятото влошава влажностните проблеми заради сравнително (и приятно) студените стени. Неминуемо, съвременните решения МОГАТ да нарушат удачните решения на древните "проектанти".
Мое мнение - неангажиращо.
stilian20 - специалист
Хидроизолациите (течни или за шпаклована) всички ли пропускат пара?
stilian20 - специалист
gechev
Дали ще свърши работа 1 или 2см фибран после вата, пароизолация и картона ?
А през фугите на фибрана дали няма да минава влага и да се натрупва във ватата?
gechev - специалист
Стената отвън не е ли хидроизолирана, че има влага в нея? Ако слагаш термоизолация само фибран на мокра стена. Защо тази вата? Първо премахни влагата.
Makc05 - помощник
Здравейте колеги,

Бих искал да се допитам и до вашето мнение. Смятам да направя вътрешна изолация на таван и прилежаща стена ( към комшиите, които не живеят през зимата в този апартамент) от каменна вата и гипсокартон. Блокът е панелен и ми беше много странно от както се нанесохме, как се чуват комшиите, все едно спят у нас. Идеята е най-вече за шумоизолация, но като ще е за едното, да има и по-голям ефект- топлоизолация :)
Стената към комшиите е от части отворената им тераса, няма някакъв конденз наличен по стената. На външната стена с прозореца не мисля да правя вътрешна изолация, а външно саниране. Не мисля и да сменям старата дървена дограма, понеже е в добро състояние, пък и няма да запечата стаята. Апартаментът е вътрешен, южен и само стените с прозорците са външни.

Въпросът ми е струва ли си идеята, или бихте ми препоръчали друг вариант?
Ако е добър вариантът, да слагам ли найлон между картона и ватата или е излишен?
Мерси предварително.
vladilen - специалист
те ви сега и моята дилема
къща/вила (на 120+ години) и ще се действа на втория етаж - целта е: 1) изравняване на външните стени от вътре (вън няма да се бара) и 2) малко топлоизолация (да утепам и втория заек)
втория етаж ще се използва за преспиване през почивните дни и гости...
стени: едининна плътна тухла с по две мазилки от всяка страна 1) кал със слама и/или четина 2) варова
стени
вар.1 - предстенна обшивка (ГК 12,5, мин вата 5см)
вар.2 - eps 3-5cm с мрежа и шпакловка
тавани решението е само окачен таван и поради кът на височина ватата ще е 5см
често поиграх си с калкулатора по горе и стигнах до извода че конденз ще има винаги по мазилка/тухла от вътре, предид че температурата вътре ще варира от минус до >25+ (камина с въздуховоди от първия етаж)
кое е най малкото зло?
1) пароНЕпропускаща мембрана - хубаво ще спасим ватата ама къде ще ходи тази влага
2) вместо мембраната да взема финиша да е латекс за мокри помещения - мисля си че той играе същата роля и ще пази донякъде и ГК
3) почвам да си мисля за eps (в предвид че има известно паропрорускане - предполагам така ще е по добре за този тип конктрукция на стени от онова време), да ама стените са криви до 3-5см - ще стане ли да лепя 1, 2 см на най ниските места и след това да изравня всичко са цялостен слой 3см?
я сега да видим какво ще кажат гурутата 8-[
:drinkers:
  • 1
  • 2

Тема "Пароизолация на стените от вътрешната страна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: