stilian20 написа:сега няма влага но като го затворя....Лично се затруднявам да отговоря категорично.
Източниците на влага са вътрешни (от обитателите) и външни (природни).
Това, че не се наблюдават външни е добре, НО в ограничени количества, последните биха могли безпроблемно да съхнат НАВЪТРЕ към помещението сега. Всякакви дейности отвътре БИХА МОГЛИ да са препятствие за това, особено ЕДНОСТРАННИ ПАРОПРЕГРАДИ. По принцип (и реклами) съществуват паропрегради с ПРОМЕНЛИВА пропускливост, но не смея да се доверя и препоръчам.
С вътрешната (битова) влага нещата изглеждат по-прости - монтира се паропреграда, която да не допуска голям пренос на такава влага до студените части от стената, НО:
- това важи за отоплителните периоди, когато влагата се стреми навън (от топло към студено) и частично през лятото, доколкото темп. в помещението е по-висока от тази на земята/зида. Различно е от стена над земята;
- НЕПРИЯТНИЯТ МОМЕНТ е, че такава преграда "запечатва" възможността външната влага, ако се появи, да съхне навътре.
Признавам, затруднен съм да отговоря. Горното е само физика, а къде е балансът - не мога да преценя.
В някаква степен калкулаторът от банерите горе, би могъл да даде насоки, но нямам идея дали е заложен точно този случай. Колегите от Марисан биха могли да отговорят, но не се мяркат май 1/2 год.
П.П. Фен съм на подобни къщи. Поне за мен са изключително комфортни с равномерните си температури - някак съобразено от дедите ни и историческия опит. Същевременно, много често при тях НЕ РАБОТЯТ традиционните решения за влага - например, интензивното проветряване през лятото влошава влажностните проблеми заради сравнително (и приятно) студените стени. Неминуемо, съвременните решения МОГАТ да нарушат удачните решения на древните "проектанти".
Мое мнение - неангажиращо.