• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Тани, прав си :)
не съм изчел внимателно написаното от теб. Мислим еднакво :drinkers:
Evgeniy - майстор
LazarGanev написа:
Това не го разбрах - как така водата няма да успее да пренесе енергията от няколко слънчеви тръби по стаите, за каква (пиклива) мощност говорим, че то и през зимата? Умни хора сте, осъзнайте се - 20-30 тръби топлят един бойлер целогодишно, през зимата недостатъчно,
Откакто сложих вентилатор Dospel 30 см около 400-500 куб. м./ч. наистина съм впечатлен от въздушния колектор.
Не знам точно колко точно е мощността, но днес при слънце през пелена от висока облачност 15 тръби са направили само 37 градуса на бойлер 80 литра, което наистина е недостатъчно при нормално 58-62 миналата седмица.
В същото време при стоп на горелката от стайния термостат в 6:00 бирените кенчета са поддържали през целия ден до 18 часа над 19 градуса и горелката не се е включвала. Началната температура в 7:20 беше 20.4.
n.ganev - майстор
Вярвам ти! В събота беше #-o .
ivanovbg - майстор
шоп написа:
Нека бойлера е под стъкло в термо сандък и отражетели, но какво пречи да има плюс 1.5м3 площ с кенчета, която да лови слънчевата енергия?
Ми да ти кажа - пречи. 120 литров бойлер - черен и с отражатели ще има абсорбционна площ около 1,5-2 квадрата. Идеално за лятото, даже може да дойде множко в един летен безоблачен ден. С още 1,5 квадрата може и да кипне и да остане човека без вода. Да не говорим, че площта е нож с 2 остриета. По бързо загрява, но след като няма достатъчно слънце да топли, помага за по бързото изстиване.

А и кенчетата не са толкова добър вариант. Само те са без пари, а труда им е цял ден. Аз съм по доволен от слънчевата ми сушилня. 4 печатарски плаки и стара дограма от панелка и един спей с черен мат. Бързо, лесно, за без пари почти ... На второто кенче с бира вече работеше. Само задното стъкло се сменя с пресован картон. Естествена вентилация.
Изображение
Последна промяна от ivanovbg на пон мар 23, 2015 11:57 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Евгений, сравняваш различни и несравними неща, които ти си ги знаеш, а аз не и затова не искам да споря. Моята мисъл беше, че проблемът не е в пренасянето на топлината, а в мизерния добив. Наивно е да говорим, че къщата ти е била топла, защото е с въздушно отопление, а бойлерът ти е останал студен, защото е с топлоносител вода. Не вярвам, че това искаш да кажеш :)
ktch_1964 - специалист
Днес малко разсъждавах относно бойлера покрит със стъкло, няма ли след като слънцето се срие да изтива бързо и да речем
около 21-22 часа вече да е загубил топлината от деня. Като е в термоизолирания съндък мисля , че топлозагубите ще са по
малки.
Evgeniy - майстор
Е не. Не искам точно това да кажа, прав си.
Акцентирам, върху факта, че въздушния колектор сега работи много по-добре с голям дебит и успява да си държи температура и при мизерен добив от позаоблачено слънце.
Очевидно добър поток въздух на 40-45 градуса успява да вкарва тези 400 вата (примерно) почти през целия ден.
И не топля цялата къща, а всекидневната с кухнята, където е стайния термостат.

Все пак 15 тръби имат площ около 1.25 кв.м, а бирения е 2.3 кв. м. Така, че ако бирения усвои 2.4 kW/h това може да е достатъчно за покриване на загуби и поддържане на 19-20* в помещението, докато двойно по-малката мощност за бойлера ще вдигне само с 12-13 градуса водата.
ivanovbg - майстор
ktch_1964 написа:
Днес малко разсъждавах относно бойлера покрит със стъкло, няма ли след като слънцето се срие да изтива бързо и да речем
около 21-22 часа вече да е загубил топлината от деня. Като е в термоизолирания съндък мисля , че топлозагубите ще са по
малки.
Изстива. Затова се прави с колектор, а бойлера с изолация да съхрани получената топла вода. Имам на вилата един 80 литров на външната чешма и му правя палатка лятото от найлон. Издържа до към 8-9 ако не я харчиш. След 8 не става за къпане.

:partyman:
Дааа...темата от "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" се превърна в нещо друго :? Жалко :sad: Тъкмо бях почнал да си мисля, че ще се намерят двустранно отворени и ще ги настигнем китайците от снимката по-горе ... :wink:
Evgeniy - майстор
Иво,
Моето мнение е, че двустранно отворените си заслужават, когато правиш сушилня или за друго промишлено предназначение. Тогава може да навържеш няколко тръби последователно с по един маркуч между тях.
Колекторната част не евтина и не е за подценяване. Усложнението с ламаринките е по-малкото зло от това да се правят две колекторни тръби.
Това със шалето е временно решение - трябва да се помисли за УВ и влаго - защита, както и за изолиране на ватата от директния въздушен поток.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: