Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
valentino_g - специалист
Здравейте,имам нужда от съвет,как да продължа нататък.Вече имаме парцел,който се намира на 20км. от гр.Варна,с вода в парцела(по документи),площ 1300м2(24м*54м).В началото представляваше някъква джунгла в която беше невъзможно да се влезе , дори да се видят границите.Вече е изчистено и естествено следват няколко питания. Водомерната шахта е затлачена и трябва да се изгради отново,но проблема е че местото е по ниско от пътя и всичката вода при дъжд се стича в местото.Според вас добра идея ли е да взема от готовите пластмасови и да я вградя или след като разкрия старата да карам по класическата технология с бетон,кофраж,хидро,и тн.По сведения на комшии има около 50-60см пръст ,след това около 6-7м. „червеняк”(предполагам че е глинест слой)отдолу следва незная колко метра пясък и така.Искам да се консултирам с хидроинженер или геолог за да разбера възможно ли е да направя дренаж на парцела още от пътя(въпреки че точно на границата има 2 големи дървета)или да правя дренаж на бъдещата ни къща.Моля ,ако някой може да ми препоръча специалист .Имам и още въпроси „изгребна яма”-как при тази вода?Съседите имат проблеми с попивни ями,може би попивно поле би било по добра идея,не зная.На снимките се виждат малки локви след не голям дъжд ,водата се задържа.Пътят от където е и входа, е по-висок с около 20 см. Има ли смисъл да насипвам пръст?Според вас, струва ли си, да речем повърхностния слой пръст 50-60 см да се премахне до глинестия слой,да се запълни с някаква фракция трошен камък(това само в подхода към мястото да речем 10м*24м).Май въпросите ми станаха много,за което се извинявам.Благодаря на всеки който отдели от свободното си време и ми помогне.Надявам се като за първи път да се получи :yawinkle:

Прикачен файл

денивелация.JPG Разликата е към 15-20см.

Прикачен файл

водомера.JPG Намира се някъде до оградата,до дървото.

Прикачен файл

след дъжда.JPG

Прикачен файл

Джунглата.jpg
egomen66 - майстор
Сам си си отговорил на половината въпрос . И за сега той е най важен. Цитирам те-( Искам да се консултирам с хидроинженер или геолог за да разбера възможно ли е да направя дренаж на парцела още от пътя(въпреки че точно на границата има 2 големи дървета)или да правя дренаж на бъдещата ни къща.) #-o
Tsilkov - майстор
Това което ти трябва на теб е повърхностно дрениране, а не подземно! Това дето си го намислил освен че ще хвърлиш пари и средства най-много да се приблатиш. Просто вдигни нивото на къщата която ще строиш над пътя и си решаваш проблемите, а водата ще тече надолу.
Водомерната шахта от ВиК-то май дават да е само бетонна - просто я направи наново както трябва.
valentino_g - специалист
Благодаря Ви за мненията.Tsilkov Вие малко ме успокоихте,но бихте ли ми обяснили или ако може линк за повърхностен дренаж?Също така бихте ли ми препоръчали някой Архитект от Варна,с вашите разбирания и познания?За водопроводната шахта ще питам местния отговорник дали ще приеме пластмасова такава(ще ми струва 360лв,но поне няма да се пълни с вода).Имам още много въпроси но предполагам че някой свестен архитект или инж.конструктор би ми отговорил.Още веднъж благодаря на всички за отделеното Ви време.
Tsilkov - майстор
Повърхностния дренаж означава да отведеш повърхностните води от къщата/парцела си. Линк не мога да ти дам, но най стандартните неща са около къщата ти да има плочник с наклон отвеждащ водата към ниската част на парцела и към пътя да сложиш бетонна канавка която също да отвежда. Лошото при тези неща е , че по закон нямаш право да отвеждаш/засилваш вода към съседите. Другото оснвоно за кеото вече писах къщата да ти е на ниво поне 30 см. над улциата - може да се набуташ с бетон, ама в противен случей се получава, че "п....ш срещу вятъра". Също така ако се притясняваш от вода недей рпави сутеренен етаж или ако го правиш да е с външен вход изолиран от жилището.

Тема "Купихме парцел,а сега накъде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: