От мобилни телефони до цифрови камери
Lisko - майстор
nikolovvd написа:
Ако диода го пуснеш на 12V, дори с радиатор, след 30-40 сек. ще започне да пуши и ако не го изключиш ще изгори.
Ако си купиш един прожектор от пазара и го отвориш, ще видиш, че има драйвер който да подсигури необходимото напрежение и ток.
nikolovvd, не знам за другите, но аз лично, тия ти две изречения не ги разбрах. Първото тотално ме изумява, второто като цяло е грешно. Прожектор от пазара ?!?
Голяма част от китайските фенерчета (прожекторчета) са БЕЗ драйвер. Това може да се разбере като се четат характеристиките/коментарите/цената. Като правило фенерчетата без драйвер работят с ток под оптималния.

Из къщи се моткат 5 фенерчета. 2 са с драйвери и са в ценовия диапазон $70-85, другите са без драйвери и са в ценовия диапазон $5-$8. От което не следва, че едните не могат да се намерят и по евтино, а другите по-скъпо ;-)
hidrazin - майстор
Lisko написа:
... но аз лично, тия ти две изречения не ги разбрах. ...
Няма лошо. Просто тази материя не ти е позната и си далеч от нея.
Ако си внимавал, щеше да разбереш че питащия иска да го използва с автомобилен акумулатор.
Това доста променя нещата и тук не говорим за фенерче захранвано от батерии.
А nikolovvd като говори за прожектор от пазара , предполагам визира такъв за мрежово захранване.
Ама те и свестните с акумулатори са с драйвери. Останалото е кал в ушите и .... :lol:
:partyman:
jordanvass - майстор
hidrazin написа:
Някои хора тук доста грешат. Диодите в LED лентите не работят в оптималния си режим.
И вътре нямат никакви схеми за регулиране на тока а имат само един резистор да ограничи тока.
Някои хора тук доста обичат да покажат, че знаят повече от другите :wink:
По същество резистор, свързан последователно на консуматор, е вече електрическа схема. Не е нужно да има повече елементи, за да е "по-схема". И да, той регулира, ограничава тока. Не съм казал, че го стабилизира, а регулира. И точно това води до по-оптимален режим на работа на светодиодите. Не съм казал най-оптимален. Ти какво по-различно казваш? Ай ся задълбай в що е то регулиране и дали ограничаването се счита в известна степен за регулиране. Нарочно не задълбавам в подробности за лед лентите, защото човекът пита за отделен диод, а не лента. Напълно му е достатъчно да разбере, че за разлика от отделния диод, който трябва да се захранва с драйвер, лед лентата сама се грижи донякъде да си осигури нормален за диодите ток. Уточнението дали е някаква сложна схема или обикновен гасящ резистор, вълнува по-скоро теб, отколкото питащия. :wink:
hidrazin - майстор
Ами тогава по-малко знаещите поне да му бяха обяснили че ще трябва да сложи поне един резистор.
И също така да му бяха обяснили че въпросния диод от 10W ще свети доста далече от тези 10W.
Защото пък питащия иска да го прасне директно на акумулатор - предполагам автомобилен.
nsk88 написа:
...и какво ще стане ако ползвам диода без драйвер,а директно на 12V акумулатор ...
Не че ми дреме за още един опечен диод.
Я сега задълбай за LED лентите. Колко е мощността на един диод 5630/5730 ?
После си представи че една LED лента с 5630/5730 и 60 диода на метър работи при номинална мощност на диодите.
Ще работи ама друг път. Много ще е кратка работата и.
nsk88 - помощник
Ами май ще купя led драйвер и това е! Намират се и такива които са за 220 V да се включат. Аз ще си сложа такъв със 12V :)
jordanvass - майстор
Когато избираш драйвер за светодиод, трябва да се ръководиш от номиналния ток, който драйверът поддържа през товара (диода), а не от напрежението в изхода му. Работното напрежение на диода само трябва да попада в диапазона на напреженията, за които драйверът успява да поддържа дадения ток. Тези величини са написани на драйвера отгоре. Давам ти съвсем примерни данни - работният ток на драйвера е примерно 300 милиампера и той може да го осигури през всички товари, които работят на напрежения от 10 до 20 волта. Ако диодите са ти няколко, свързани последователно, и общото им работно напрежение излиза над 30 волта, тогава търсиш драйвер, който пак да е за 300 милиампера, но за по-висок диапазон напрежения - примерно от 30 до 40 волта. Във всички случаи водещата величина при избора на драйвер е работният ток, а не напрежението на светодиода.
Всички тези величини се отнасят за вторичната страна на драйвера - там, дето е включен светодиодът. А на входа на драйвера какво напрежение ще се подава - дали 220 или 12, е вече съвсем друга тема. В твоя случай, ако диодът ти е 10 вата и е за 12 волта, то нужният ток, който трябва да ти осигури драйверът, е 10/12 или горе-долу 800 милиампера. Значи трябва да търсиш лед драйвер, който поддържа 800 милиампера в диапазона около 12 волта.
nsk88 - помощник
jordanvass написа:
Когато избираш драйвер за светодиод, трябва да се ръководиш от номиналния ток, който драйверът поддържа през товара (диода), а не от напрежението в изхода му. Работното напрежение на диода само трябва да попада в диапазона на напреженията, за които драйверът успява да поддържа дадения ток. Тези величини са написани на драйвера отгоре. Давам ти съвсем примерни данни - работният ток на драйвера е примерно 300 милиампера и той може да го осигури през всички товари, които работят на напрежения от 10 до 20 волта. Ако диодите са ти няколко, свързани последователно, и общото им работно напрежение излиза над 30 волта, тогава търсиш драйвер, който пак да е за 300 милиампера, но за по-висок диапазон напрежения - примерно от 30 до 40 волта. Във всички случаи водещата величина при избора на драйвер е работният ток, а не напрежението на светодиода.
Всички тези величини се отнасят за вторичната страна на драйвера - там, дето е включен светодиодът. А на входа на драйвера какво напрежение ще се подава - дали 220 или 12, е вече съвсем друга тема. В твоя случай, ако диодът ти е 10 вата и е за 12 волта, то нужният ток, който трябва да ти осигури драйверът, е 10/12 или горе-долу 800 милиампера. Значи трябва да търсиш лед драйвер, който поддържа 800 милиампера в диапазона около 12 волта.
-Ок,драйверите които гледам са 900 mA за 10W
ivan_v - специалист
Може ли малко информация относно цента и от къде го купуваш?
От известно време и аз се заигравам с подобни китайчета. Купувам ги от aliexpress на около 50-60ст./бр.
Ако има възможност не ги пускай на повече от 5W( аз планирам проекти в които ще работят на около 3W), а нужната светлина я осигури с добавяне на повече чипове.
Относно драйверите- след 2-3години сдават багажа. При условия, че напрежението ще е 12V по-добре да се използва резистор (топлинните загуби няма да са драстични) подбран така, че да осигури ток около 0,3-0,4 А( което прави около 3W). Може би около 3-4 ома/5Wще свърши работа.
jordanvass - майстор
hidrazin написа:
Я сега задълбай за LED лентите. Колко е мощността на един диод 5630/5730 ?
После си представи че една LED лента с 5630/5730 и 60 диода на метър работи при номинална мощност на диодите.
Ще работи ама друг път. Много ще е кратка работата и.
Това си го задълбавай с оня, който ти е твърдял, че лед лентите работят при номинална мощност на диодите. Аз подобно нещо не съм казвал никъде.
jordanvass написа:
Затова светодиодите се захранват с източници на константен ток, а не на постоянно напрежение (за разлика от лед лентите, които си имат вътрешни схеми за регулиране на тока и се захранват с постоянно напрежение), за да е гарантирано, че ще работят винаги в оптималния си режим.
Къде виждаш тук твърдение, че лед лентите работят при номинална мощност на светодиодите? Трябва ли да ти обяснявам, че затварящата скоба на вметнатия израз приключва отнасянето към обекта вътре? Следващия път чети по-внимателно, ако обичаш. :wink:
hidrazin - майстор
То хубаво за вметнатия израз, само дето не съм съгласен с него. За мен регулирането и ограничаването са съвсем различни неща.
Не както се опитваш да представиш ограничението че било в известна степен регулиране.
Ама ти си свободен да го тълкуваш както си искаш де.
Така и не ми отговори за 5630/5730.
И каква е разликата между двата, освен този 0,1мм? :-D

Тема "LED 10W - Задължителен ли е драйвер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: