• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 137
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Е аз я имах от първа ръка. Защото бях закачил турския със една самоделка и после я махнах точно в големия пек в средата на лятото. Е има вода ама колкото за подмиване дето се вика.
fbr - майстор
goba написа:
да не разводнявам форума
Не си го разводнил, ами направо наводнил. Като за нов юзър, да ти кажа под секрет, че такива дълги постове никой не чете, за да не се чудиш, що никой не отговаря.
kuuuuuul - майстор
ТП - та е ефективна до 40гр(не че не може повече) поради което няма особен смисъл да топлиш бойлера,на другите въпроси е отговорено вече в темата.
mgbagera - специалист
Пак съм аз :-D След като се спрях на 2 алуминиеви колектора по 1,80 m2 в главата започна да се върти едно притеснение. Тези два колектора ще са достатъчни ли за 150л. бойлер или да си взема 3-ти ?
Не ми е проблем да взема 3 ако тези двата са с малка площ и трудно затоплят бойлера.
kuuuuuul - майстор
Три ще са много за лятото, аз съм с три но лятото включвам и 80л бойлер към 150 литровия.
mgbagera - специалист
Твоите не са ли по големи ?
kuuuuuul - майстор
Всичките ми са еднакви турски по 1.8м2
mgbagera - специалист
Значи само ми остана да избера бойлера и помпата. За помпата първо трябва да видя колко Ф са ми тръбите.
Предложете марка бойлер която е надеждна. Търси се 150л бойлер с 1 серпентина и място за температурни датчици.

От елдом не съм доволен. За 5 години 3 пъти рекламация с един и същ дефект.
По едно време се говореше за едни бойлери които вътре са с пластмасов тръба която с времето изгниваше и топлата вода все не стигаше :sad: ама не се сещам за коя марка беше това.
kuuuuuul - майстор
Бойлер само неръждавейка,помпа става всяка 25/40 има и втора употреба.
baeto - напреднал
Здравейте, имам 200л. стоящ бойлер на Елдом с ел. управление на Натурела, два панела на Сън систем по 2,5кв.м., помпа 25/7 и бака 30л. неръждавейка за ДС. Сега въпроса е дали няма да е по-добре пантелите да ги сложа с по-голям ъгъл за да са по-ефективни зимата, дали управлението на Натурела се справя добре със Дрейн бек системите и при какви настройки ще е най-ефективно. Поздрави!
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 137

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: