Най - вълнуващия въпрос зимно време.
касада - напреднал
бииип грешка , не искам да споря , помисли[/quote]Ами не спори!Кажи си мнението,нали за това е този форум,не вярвам някои да се обиди.Апък всеки може сам да си направи заключения/мисля ас/ :)
LazarGanev - "Велик майстор"
takezo написа:
бииип грешка , не искам да споря , помисли
Не видях грешка - кажи си мнението - може наистина да греша!
Takezo Sensey - модератор
Моето скромно мнение , че е по добре системата да работи на 60 градуса .
Така би трябвало и да е по икономично .
Моето мнение изхожда от това че наскоро , се прави отоплителна система за помещение , бизнес сграда около 800 кв. мерта отопляема площ.

Фирмата която направи системата я остави да работи на около 60 градуса .Така нареченото ниско температурно отопление .

Руснаците казват че температурата на радиаторите трябва да бъде 37 градуса :wink:

цитирам , предполагам ще се справите с руския :

При обогреве помещений с помощью радиаторов всегда есть выбор: либо установить небольшие радиаторы и увеличивать теплоотдачу от них, повышая температуру теплоносителя (высокотемпературное отопление), либо, наоборот, стараться при той же теплоотдаче увеличить размеры радиатора, но взамен получить более низкую температуру его поверхности (низкотемпературное отопление).
Если отопление высокотемпературное, радиаторы пышут жаром и к ним невозможно прикоснуться. Это неэкономично, и у такой системы нет запаса регулирования. К тому же, если температура на радиаторе высокая, начинается разложение органической пыли, которая, как правило, присутствует в любом помещении. Продукты этого разложения выделяются в воздух и вдыхаются людьми, находящимися в помещении.
При низкотемпературном отоплении радиаторы слегка теплые, но и в комнате тепло. Это комфортно, безопасно и позволяет сэкономить. Исследования показали, что наиболее комфортная для человека температура отопления - 37 градусов.
касада - напреднал
Е, и :? Давате ли си сметка каква огромна разлика се получава? :? Т0ва значи ли,че и котела трябва да е,по мощен?Ама,че бъркотия-искам първо да питам,че да не се налага после да ме критикувате :lol: Няма ли стандарти бе хора,когато се излезе от рамките на топлофикация,с нейната постоянна температура?
Za da raboti na 60° prez po-golqmata chast ot vremeto, znachi e smetnata na 80°. Za da raboti na 37° kotela trqbva da e kondenzen i radiatorite trqbva da zaemat cqlata stena, zatova se polvat konvektori.
takezo, tova li mi beshe greshkata?
Izvinqvam se za latinicata - neshto mi se skapa Fleksa, poradi koeto ogranichavam pisaneto.
Здравей Лазаре ...вчера приказавах с , колега който монтира газови котли , от години.

Препоръчителната температура на изходящата вода е 60-65 градуса при отоление с газ.По този начин в радиаторите , влиза вода с температура , 45-50 градуса .

Колегата също сподели че е по добре , да работи котел на по малка мощност а оттам и по икономично.
В същото време има , запас от мощност , при по студени дни.
Затова казах грешка , сега с теб пак ще започнем едни безсмислени спорове .Ама аз не искам .

При газовите котли също се смята по малки ватове на кубик около 40 , щото котела работи денонощно.

При така препоръчаната температура ...котела дава разход на газ на 60 % -70 % от максималното.

Последно , аз имам 15 глидера на Н-500 , при 16 квадрата или перфектна изолация.И температура на водата около 50-60 градуса. За температура в стаята 22-24 градуса .При по студени дни има запас от мощност ,която мощност мога да увелича с повишаване не температурата на водата на 70-80 градуса и в стаята става Африка :wink:

Ако , имах дамо 10-12 глидера , изчислени на базата на изходяща вода 80 градуса.Нямаше да имам запас от мощност и разхода на гориво , щеше да е по голям , логично е .Също така нямаше да мога да компенсирам , температурните разлики при по студени дни.
Не виждам за какво да спорим - колегата ти е казал същото, което и аз! Сметките се правят при 80°С и се отнасят за най-студените дни. През останалото време котелът си модулира и поддържа по-ниска температура.
Ако обаче правиш сметки при 60°С, нормално котелът ще работи на 40°С,
в студа ще вдига на 60°С, а 80°С изобщо няма да вдига - кому е нужно това?
LazarGanev написа:
Не виждам за какво да спорим - колегата ти е казал същото, което и аз! Сметките се правят при 80°С и се отнасят за най-студените дни. През останалото време котелът си модулира и поддържа по-ниска температура.
Ако обаче правиш сметки при 60°С, нормално котелът ще работи на 40°С,
в студа ще вдига на 60°С, а 80°С изобщо няма да вдига - кому е нужно това?
:2thumbs:
elby - специалист
И аз се чудя колко глидера да сложа.
45куб.м. идват около 20 глидера,ако водата на парното е 80 градуса.
На Топлофикация колко е реално температурата на водата?
dmi - специалист
Абе жено, ако сложиш 200 глидера на 50 куб стая и температурта на вход. ти вода е 10 градуса дали в стаята ще стане 25 градуса за 5 часа греене???

Тема "Котел...глидери...как да сметна нужната ми мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: