• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Имат разлика в размера на полупроводниковия преход! Единия чип е с по-голям преход, като площ и отдава повече светлина. Твърди се, че грее и малко по-малко от другия. Така съм чел из нета, но не помня 5630 или за 5730 ставаше дума, но и двата чипа са много ярки и им трябва профилче на дупето за да няма прегряване и фира. :lol:
Ако колегата мисли да прави ремонти в гаража, да взима от по-новите и мощни чипове. Ако е само гараж си и нищо не се работи в него, ще си свети добре и с 5050, НО лично аз бих си взел по-новите и по-ярки чипове.

Хубаво е да сложиш профилите и лентите по такъв начин, че светлината да не ти идва директно в очите, че ще си "извадиш очите от диодните ленти". Направи я да е отразена от тавана или стените :wink: Един вид като окачените тавани дето обикалят само по ъглите на стаите и лентите светят към тавана а светлината се отразява в него и от там се разнася в обема на помещението. Така очите ти ще са доволни и ще имаш равномерно осветление. :-D Белосай тавана предварително ;)
Balabanov - специалист
Гаража е чисто нова придобивка на замазка е в момента. Аз възнамерявам да си закупя алуминиеви правоъгълни тръби с размер примерно 60mmX20mm и да ги орежа с фрезата та да стане в сечение е така:
Изображение
Мисля да ги хвана от край до край на гаража по дължина с дюбели, диодите ще ги залепя вътре а профилите ще са с капаци от плексиглас опал (ползват го в рекламата за осветяването на обемни букви).

Някой който е взимал скоро 5730 или 5630 може ли да ми каже приблизителна цена на 5м ролка в БГ как върви?
ivan_v - специалист
CD профилите за гипсокартон са с подобна форма и размери. Цена около 1лв/м.
По- добре сложи по две ленти в профил ( топло и студено бяла)с цел допълване на спектрите. 3528 с 60 бр. диоди/метър (4,8W/m) с поръчка от Китай струва около 2,7 USD за ролка от 5метра или около 1лв/м. При 30 метра профил ако се сложат две ленти се получава 60метра*4,8W/m = 288 W , което няма как да не е достатъчно.Добре е да им се пуска не повече от 200W.
Безтрансформаторно захранване с ограничаващ кондензатор преди греца ( добре е да се сложат няколко в паралел, които да се захранват от отделни ключеве, с което се постигат различни мощности)ще струва около 15-20лв.

ПП добре е диодите да не се товарят на пълна мощност. При по-ниска мощност КПД-то им е по-високо ( лумен/ват),а животът им се удължава.
Balabanov - специалист
Аз намерих от Китай 5630 за 6.5$ за ролка
Мисля да ги нацепя на половин метър 28-30бр парчета и успоредно на 220 волта, като ще сложа преди греца един кондензатор 2.2nF между фазата и нулата, на греца 4бр 10nF кондензаторa и след греца един 100uF електролитен.
Лентата ще е общо 30 метра и ще е разделена на два кръга по 15 метра с двоен ключ
Balabanov - специалист
Е така:
Изображение
Някакви забележки или идеи?

А идеята за профилите за окачения таван е бомба, особено като ги пръсна да са бели като тавана от вън :prayer:

Изображение
brad4edat - специалист
Тия 3528 стават само за декоративни тавани и осветления, не са желателни за основно осветление. CRI им е под всякаква критика, понеже са старички чипове. В общи линии са подходящи само за декоративни освтелния, но не основно!
В складовете за алуминиеви профили за дограми има доста хубави профили, като форми, размери и цени, и са от алумин (снежно бяло боядисани са)! Тия за окачените тавани са много неравни и как ще залепиш лентата на тях е малко съмнително. Много внимавай профила да е плитък и да не си "затапиш" лентата с профила, че половината светлина ще ти иде накино! :partyman:
hidrazin - майстор
Balabanov написа:
Е Някакви забележки или идеи?
В дясно вече не е 220 волта. То между другото и 220 волта в контактите няма вече повече от 10 години.
И тези неелектролитните кондензатори дето си ги нацвъкал са напълно излишни.
:partyman:
Balabanov - специалист
Напротив не са излишни, те филтрират може да се види на осцилоскоп колкото е по-чисто толкова повече време ще изкара лампичката
ivan_v - специалист
Balabanov написа:
Напротив не са излишни, те филтрират може да се види на осцилоскоп ...
И аз мисля,че са излишни и ще се радвам ако представиш снимки на екран на осцилоскоп с и без тях. Разбира се осцилоскопа свързан върху електролитния кондензатор
Balabanov - специалист
Нямам такова животно но ги поставям защото преди години видях разликите с тях и без тях на графика правена от човек притежаващ осцилоскоп. Имайте предвид, че не винаги по мрежата има големи смущения но това не е гаранция че като стане 19:00 и всички са си вкъщи и подпукат консуматорите няма да се появат
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: