• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 137
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
nasttii написа:
Andri01 написа:
Датчика на СК-на изходящата тръба,той подава сигнал при повишаване на температурата / според настройката/. Според контролера,може да настроиш ∆Т да включи към 5-6*С и да изключи на около 2-3*С. Датчика на болера се монтира на определеното място/ ако има такова/,иначе вариантите са: на изходящата тръба или изрязваш кожуха и изолацията ,залепяш го на корпуса / с термопаста /и слагаш отгоре пак изолацията и изрязаната част от кожуха.
Сори за въпроса ,но какво значат съкращенията СК и ДТ?
Като сложиш датчика на корпуса на бойлера знайш ли кога ще ти изключи помпата,таман никога.
fbr написа:
Слънчев Колектор и Диференциален Термостат
Делта Т колега не дифернециален термостат.
Andri01 - майстор
Май не си ме разбрал / или не си чел внимателно/-датчика е залепен на САМИЯ корпус на бойлера,под изолацията!! Така работи вече 3-та година и най-интересното ,че ...изключва :-D
lov - майстор
Датчика се монтира на изхода от серпентината и с колкото се може по добър термоконтакт. По същия начин и на панела в най високата му част. За предпочитане е поставянето в гилза и директно обмиване с топлоносителя.
Всичко останало е като да си сложиш един часовник и сабалем да ти включва помпата и вечер да я изключва. За да има висок добив настройката на ΔТ на диференциалния термометър е в границите на 9-11 градуса.
Може и в малко по широк диапазон защото зависи от самите датчици и начина на изграждане на системата. Точната стойност се установява опитно. За да работи правилно системата е най важно бързодействието при отчитане на темературните разлики. Всяка една инертност рязко нарушава добива.
Това че си лепнал някъде по корпуса на бойлера е най лошия от всички възможни варианти.
Andri01 - майстор
:-D На втория ми бойлер мястото за датчик е пак там-по средата ,между вход и изхода! Интересно,тези дето ги правят бойлерите,май нищо не разбират! :) А ,иначе първоначално и аз го бях залепил върху изходящата тръба-термопаста,отгоре парче Cu фолио и изолация. Но след това му смених мястото. Така охлаждането / при постепенно намаляване на слънцегреенето/ е минимално! Когато помпата не е изключила по ΔТ ,а слънцето започва да залязва. Но въпрос на вкус.... :) . За уточнение-системата е DB.
nasttii - специалист
И аз съм почнал да правя една система дрейнбек та въпроса ми е имам една помпа 24/4 дали ще стане за такава система и къде е най-добре да я сложа?Тръбите ми са медни и са някъде около 10-12м от бойлера до панела.
Andri01 - майстор
В каратавана ,на около метър под панела /по възможност/ и под нивото на ДС поне на 0,2м.
lov - майстор
Не мога да разбера какво се влюбихте в тези ДБ системи Рязко термично натоварване на панелите и от там постоянни линейни разширения и свивания по стотици пъти на ден. Същото като да караш кола по разбит път по цял ден и после да викаш, че нямаш проблеми с амортесьорите и пружините на окачването. А панелите материала тънък като вестник с нежни заварки които са най уязвими.
Е сега и почвате да питате за помпа дали тази ще има достатъчен напор и дебит за да тръгне системата. Е за да стане трябва да е по мощна и с по голям напор. От там хем повече разход за ток ами и тя доста по скъпа. Разширителния съд и той трябва да е по голям за да събере цялата течност.
Прикачен файл:
Shema-s-prelivnik.png
Shema-s-prelivnik.png (54.64 KиБ) Видяна 2074 пъти
Ей това е направено от колега във форума и си работи безпроблемно.

Ето и темата. viewtopic.php?f=10&t=42737&start=60 само дето нещо го разсърдиха на края и спря да пише.

Но всъщност цялата история почна от тук с моите проблеми с възвратните клапани.
viewtopic.php?f=10&t=38028&p=526486#p526486

Освен от колегата с темата е правена на други места и си работи прекрасно.
Може да се приеме че е разновидност на ДБ системите но също си работи при спиране на ел. захранването и няма опастност от прегряване. Обезвъздушаването си става от само себе си и никакви грижи. Загуби на течност никакви нищо че им се е случвало да работи в режим на прегряване. От тогава не е доливана въпреки че е отворена система. Всъщност може да бъде направена и затворена под налягане.
За добива и КПД-то който иска да чете в темите.
Никакви проблеми при спиране на тока
Andri01 - майстор
За прегряването на СК при DB маалко не си прав! Все пак медните тръбички в панелите издържат много над 100гр. Няма нужда от пропилен-гликол. Помпа 25/4 върши идеална работа! Просто трябва да вдигне на 2м., при ППР 20мм. това не е проблем. Разширителен съд-5-6л. е достатъчен. Липсва изпарение,за разлика от посочената система! Не се вкарва излишно въздух при работа/ т.е. намалява корозията/,зависи как е изпълнен ДС,разбира се. Но,както писах по-горе: въпрос на предпочитания ! :partyman:
lov - майстор
Мерил ли си лично температурата на прегрял панел без течност вътре. Щото аз съм я мерил и не повярвах на термометъра. :) 260 градуса и нямаше кой знае колко слънце. Докато го налея хвъргаше пара като локомотив. Бе то трябва човек да види и да се убеди сам от колкото да чете рекламните брошурки.
Писах че без проблемно може да стане и затворена щом те притеснява корозията при влизането на въздух. Е то няма вечни бойлери и като ми замине този и го сменя ще сложа неръждавейка. Ма пущината държи и не се предава. То и с тръбите съм още с РЕХ -ве. Сложих ги таман когато влязоха у нас и още се разправях със самоделки. И тях ще сменя ама защо трябва да разбутвам нещо което работи. Сега карам с обикновен антифриз и за това ми е отворена защото при пробив ще текне през олука а не в чешмата.
И както казваш всеки си има глава на раменете и пари за трошене на мераци.
Andri01 - майстор
С дистанционен термометър,Юли месец,изходяща тръба/ най-високия край/,празен СК 156гр.! А за корозията-имах големи проблеми с корозията в серпентините на един "Теси" / до като не го върнах/. И тогава преправих малко с-та - да не вкарва допълнително въздух във водата при работа на помпата. Но...въпрос на вкус,и мерак да се бъзика човек! Малей,то рЪкиено време станало,бе!:) :partyman:
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 137

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: