Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
FM STEREO - специалист
Колегите от форума са го обяснили много добре. Смисъла на третия проводник е да отведе токовете на утечка към защитен проводник земя,в твоя случай към нулата и да се задейства ДТЗ-то. Когато сложиш шуко контакти и монтираш ДТЗ в таблото,ако свъжеш с мостче нулата към заземителните(занулителни) пера на контактите,тоест ги занулиш,ще се получи така,че нулата и заземлението в случая при теб зануляването ще са свързани след ДТЗ,при което ДТЗ няма да работи правилно. При монтажа на ДТЗ е казано,че зашитен и нулев проводник не трябва да се обединяват след ДТЗ. За това е нужен трети проводник,който се свързва с защитните(зануляващи) пера на шуко контактите,другият му край се свързва с нулата преди ДТЗ.Добре е нулата да бъде повторно заземена при таблото в къщата,тя се заземява в трафопоста и на всеки трети стълб,освен това и таблата заедно с нея на улицата също се заземяват(друг е въпроса колко качествено е направено).
Има и друг вариант да се сложи ДТЗ само на опредлени контакти,например контакт на печка,или на самия бойлер. За целта се пуска трижилен кабел от разклонителната кутия до контакта,третото жило се свързва както казахме вече с занулителните пера на контактите,а другият му край се свързва с нулевият проводник в разклонителната кутия. Работната фаза и нула за контактакта се свързва с ДТЗ и след нея отиват към контакта.ДТЗ-то се монтира под разклонителната кутия в подходяща кутия.
Същото може да се направи и с бойлера,пуска се трижилен кабел минимум 3х2,5мм2 от бойлера,извън помещението на банята се поставя ДТЗ-то. Свързването става по същият начин,както при контаката,зануляващит проводник се свързва с заземяващата клема на бойлера(корпусът му),другият му край се свързва с нулата в разкл.кутия,от нея се взима фаза, и нула до ДТЗ и след ДТЗ-то се връзва кабела идващ от бойлера. Фазата преди ДТЗ-то трябва да мине задължително през предпазител 16А,освен ако ДТЗ-то не е с вграден такъв,комбинирано ДТЗ с предпазител 16А. Това е временно решение докато преработиш инсталацията в трипроводна.

Прикачен файл

oie_transparent.png Ето и схема на свързване на ДТЗ при тирпроводна инсталация,в твоя случай,тъй като нямаш заземление нулата преди ДТЗ-то се свързва с третият проводник в твоя случай е зануляващ.
8180 - майстор
saraneron написа:
Да!Абсолютно вярно.Силно се придържам към това мнение .В края на краищата това би трябвало да е основната идея на използване на ДТЗ!!!.Е нямаме екстрата превантивното изключване на линията при повреда с такава утечка, че да не сработи предпазителя или едновременно офазяване и прекъсната нула.Други мнения?Нещо грешно до тук?
+1111.
Респект и уважение към по-учените, но не творчески мислещи Колеги тук.
Ако Те и Нормативите (по-скоро догма) бяха 100% прави, МЕН НЯМАШЕ да ме има - дядо ми не е виждал Шуко, а баща ми ДТЗ. И двамата, обаче, не са държали долар/евро в ръцете си, нито ПУЕ, нито ТЪРГОВСКА брошура на Шнайдер. :?

П.П. И аз съм на мнение, че ДТЗ, в твоя случай, би повишила защитата от ПОРАЖЕНИЕ на човек от ел-ток, БЕЗ промени в инсталацията и се присъединявам с интерес към мнението ти "Нещо грешно до тук?".
Обратните твърдения, И според мен, се основават ЕДИНСТВЕНО на "Copy-Paste" статистически мъгляви (за мен), модерни и комерсиални тези.
DMN - майстор
8180 написа:
П.П. И аз съм на мнение, че ДТЗ, в твоя случай, би повишила защитата от ПОРАЖЕНИЕ на човек от ел-ток, БЕЗ промени в инсталацията и се присъединявам с интерес към мнението ти "Нещо грешно до тук?".
И аз съм в групата :) . Също съм срещал мнения, че на двупроводна инсталация не се слага ДТЗ и то написани така, че по смисъл излиза, че едва ли не, е опасно да се слага ДТЗ на двупроводна инсталация. Правил съм си експерименти(нали си падам по тях :-D ) с ДТЗ и знам как работи не само на теория. Единствената опасност, за която се сещам, че ДТЗ е все пак комутатор и нулата също се прекъсва заедно с фазата, и при евентуална повреда в самата ДТЗ при двупроводна инсталация, има все пак някаква възможност колкото и малка да е, да прекъсне само нулата, а това при двупроводна инсталация става опасно. Но тя нулата като реши да прекъсне има достатъчно други места където има по-голям шанс да го направи :?
Последна промяна от DMN на съб апр 25, 2015 8:00 pm, променено общо 1 път.
FM STEREO - специалист
Именно ето за това трябва да има трети проводник! :partyman:
dyaneff - майстор
FM STEREO написа:
Именно ето за това трябва да има трети проводник! :partyman:
Никой не оспорва предимството на третия проводник. Но при двупроводна инсталация ако трябва да се избира със или без ДТЗ , по-добре да има ДТЗ.
FM STEREO - специалист
Така е разликата е в това,че ако няма трети проводник ДТЗ-то ще изключи тогава когато попаднеш под напрежение,ако има трети проводник защитата изключва в момента на появата на утечката и не се стига до момента в който те треска тока,не дай си боже да се случва това!
Стиви - специалист
8180 написа:
saraneron написа:
Да!Абсолютно вярно.Силно се придържам към това мнение .В края на краищата това би трябвало да е основната идея на използване на ДТЗ!!!.Е нямаме екстрата превантивното изключване на линията при повреда с такава утечка, че да не сработи предпазителя или едновременно офазяване и прекъсната нула.Други мнения?Нещо грешно до тук?
+1111.
Респект и уважение към по-учените, но не творчески мислещи Колеги тук.
Ако Те и Нормативите (по-скоро догма) бяха 100% прави, МЕН НЯМАШЕ да ме има - дядо ми не е виждал Шуко, а баща ми ДТЗ. И двамата, обаче, не са държали долар/евро в ръцете си, нито ПУЕ, нито ТЪРГОВСКА брошура на Шнайдер. :?

Обратните твърдения, И според мен, се основават ЕДИНСТВЕНО на "Copy-Paste" статистически мъгляви (за мен), модерни и комерсиални тези.
Би ли подкрепил тезата си, като ни кажеш в колко челни удара си оцелял без еърбег?

Това значи ли, че те са безполезни?

ПП
Дядо ти колко електроуреда използваше ежедневно? Колко от тях бяха денонощно включени без надзор? Е хайде стани и изброй сега колко неща са включени у вас В ТОЗИ СЛУЧАЕН МОМЕНТ? Вероятността днес да се случи нещо с електроинсталацията е многократно по-висока от преди десетилетия и примерите никак не са уместни. Особено предвид скъпата и чувствителна електроника, която трябва да защитим.
Последна промяна от Стиви на съб апр 25, 2015 5:38 pm, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
FM STEREO написа:
Така е разликата е в това,че ако няма трети проводник ДТЗ-то ще изключи тогава когато попаднеш под напрежение,ако има трети проводник защитата изключва в момента на появата на утечката и не се стига до момента в който те треска тока,не дай си боже да се случва това!
Спри се с тоя трети проводник, за него знаят всички и не се оспорва!Темата е за :Може ли да се ползава ДТЗ в чисто двупроводна линия, ако не ,защо? Ако да ,защо? Ако да ,при какви контакти ,без зануляване/ най-старите/ или със зануляване или идата вида.Бойлерът, захранен с двупроводана линия е особен казус, там се заформя мнение ,че и занулен и незанулен е ОПАСЕН и само трети проводник +ДТЗ ,близо до бойлеа е единственото КОМПРОМИСНО И ЕВТИНО РЕШЕНИЕ ! Като лично мое мнение:Може да се дискутира вариант със захранване с трансфотматор 1:1 , защо не и такъв готов от захранване за климатик 220/110 .Гараж,работилница,външни контакти ,тераси ,мазета, барбекюта,стопански построъки и дуги подобни,това са все места ,където обикновенно те удря тока през цялото тяло а там е пълно с двупроводни контакти .Електрическите ръчни машини в по-голямата си част са само двупроводни няма го третия проводник по рождение и там ли да сменяме кабели,дали няма да стане по-опасно?
saraneron - специалист
FM STEREO написа:
Грешиш !Идеята на ДТЗ е двуяка! 1.Ако има утечка по-голяма от 30 милиампера за контакти да изключи линията .2.Ако човек се офази по една или друга причина и тока през него е по-голям от 30милиампера ,да изключи линията.Вторият вариянт е основния .Мислено е как да се спаси човека когато е попаднал под напрежение а не само превантивната защита,затова не случайно е определен колко да е този ток!В америка тази стойност е опредаделена на 2-3милиампера.И двете наща са важни,защото много често може нещо да е офазено някъде, кадето няма да се регистрира уречка дори при наличие на трети проводник, ДТЗ НЕ СРАБОВА и като барнеш там се припотяваш после по дланите!Така ли е?
Стиви - специалист
saraneron написа:
Мислено е как да се спаси човека когато е попаднал под напрежение а не само превантивната защита,затова не случайно е определен колко да е този ток!В америка тази стойност е опредаделена на 2-3милиампера.И двете наща са важни,защото много често може нещо да е офазено някъде, кадето няма да се регистрира уречка дори при наличие на трети проводник, ДТЗ НЕ СРАБОВА и като барнеш там се припотяваш после по дланите!Така ли е?
Може ли линк за тези 2÷3 милиамперa и пример за онези много чести случаи, в които се офазява нещо свободнодостъпно, без да го регистрира ДТЗ и/или АП.

И престанете да давате идея да се ползва двупроводна инсталация с ДТЗ. При занулени или заземени уреди и контакти, не бива да има каквото и да е прекъсване на защитния проводник, (включително от ДТЗ) който в случая с двупроводна инсталация се явява нулата. Това в пълна сила важи и за ключовете за бойлери които масово прекъсват и нулата в двупроводна инсталация.

Дефектнотокова защита в двупроводна инсталация може да се ползва само в много редки и по скоро частни случаи, както в случая с незаземените контакти на автора на темата.

Тема "Мнооооооого стара ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: