• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте , със жената купихме парцел за строеж и проекта и разрешителното за строеж са готови. Та въпроса ми е за хдроизлацията на основите. Подпочвенте води са високи и в пректа е предвидена хидроизолация на основите но не и добавка за водоплътност на бетона. Ще се оскъпи ли много ако ги направят със такава добавка? Виждал съм поражения от влажни основи и не е хубава гледка.
Andri01 - майстор
Дренаж-проект и изпълнение от фирма.После изолация с платно. Има опастност да избие през бетонната плоча на избата/ ако има такава/ или на първия етаж.
Andri01 написа:
Дренаж-проект и изпълнение от фирма.После изолация с платно. Има опастност да избие през бетонната плоча на избата/ ако има такава/ или на първия етаж.
Няма изба точно заради високите води знаех че ще е повече проблем отколкото решение. Основите са ивични и аз мисля задължително дренаж с тръби и геотекстил или нещо такова да отвежда водата от основите?
8180 - майстор
Преди време, при подобно начинание опитах да проуча МЕСТНИТЕ практики - изкачат интересни и нетрадиционни решения. При мен бяха редили павета от първото преустройство на Ц. гара - Сф. под ивичните основи. Има някаква логика за преграда с/у капилярната влага. Сигурно и речни камъни биха изпълнили функцията. В дядовата ми къща са дялани - има и полуетаж в земята там - без проблеми близо 100год.
Дренажът е хубаво да се проектира от специалист - там също има някои, не много известни неща. Не съм специалист за да ги интерпретирам. За мен беше изненада, че най-натоварено е ок. средата на къщата (най-далеч от дренажа), което съобразяват с дълбочината на дренажа.

Успех!
Фитилчо - майстор
Аз си го правих сам, не съм пробибягвал до проетиране на дренажа.

Дренац остранично заустен в канала с тръба 110 мм. битум отвън на основите и отдолу, добавка за водоплътност и после ще дам хидроизолация за баня отвътре.
Фитилчо написа:
Аз си го правих сам, не съм пробибягвал до проетиране на дренажа.

Дренац остранично заустен в канала с тръба 110 мм. битум отвън на основите и отдолу, добавка за водоплътност и после ще дам хидроизолация за баня отвътре.
Точно нещо такова ми се върти в главата и на мен. Така изпълнено предполагам нямаш проблем с влага? Имаш ли изба?
Фитилчо - майстор
Под кота нула съм 1 метър. Не зная дали има проблеми, още не съм направил стените нагоре и влиза вода като вали, но не мисля да имам проблеми.
Чираче - майстор
При високи подпочвени води дренажа не върши работа, ако няма на къде да се оттича насъбралата се в дренажния тръбопровод вода. Може да се направи и със събирателна шахта, помпа и сензори за включване на помпата про високото ниво. Но пак опира въпроса за оттичането. Това е при вече завършен груб строеж.

Ако е нов строеж, има вариант да се направи като аквариум, хидроизолиран под всички основи и под на помещенията. Но ще е твърде скъпо удоволствие. Аз лично не бих купил такъв имот с високи подпочвени води. Вероятно и цената му е била приемлива, и това да е била причината за покупката. Но всеки сам решава какво да купува, и за какви цели.
Фитилчо - майстор
Не зная, дали си забелезАл, ама обикновенно дренажа се зауства в канала с наклон като от римско време - 2% .

Демек пак се изфърлИ като... на мокър песък :-D
Чираче - майстор
Кой, аз ли? Никъде не се споменава за наличие на канал. Ами ако нЕма канал, а септична яма? Високи подпочвени води, септичната яма пълна до горе, терена равен????? Ко праим тогава???
  • 1
  • 2

Тема "Къща хидроизолация основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: