• 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emil679 - специалист
Характеристики на А1
http://www.elkos-burgas.com/sites/defau ... s/a100.pdf
nikolov333 - майстор
emil679 написа:
Браво , това е правилният начин . Дано не е това ,което "предполагам" Ще чакам да прочета резултата. Ако имаш нужда от други серии предпазители на ETI пиши на лични ,ще проверя при вносителят им за Бг.
Та замерихме импеданса на фаза/нула в елетромерното табло и ми казаха, че е 2,4 и бил идеален :cool: :-D
Наснимах и реалната ситуация в главното ел.табло, което си е забележителност :supz:
Прикачен файл:
ел.табло.jpg
Това е табелата на А1 автомата, но съм почти убеден, че вложката в него е с нисък ампераж, понеже когато сменяхме захранващия кабел с 5х10 СВТ, старото захранване беше 4х4 СВТ и техника ми обясняваше че вложката на А1-то била за слаб ампераж,в което има логика, ако е била съобразена със сечението на проводника, но това ще го разбера в неделя, когато спрем тока за да го отворим
Прикачен файл:
а1.jpg
Трафопоста е 20кV и е на 50 метра от касетата на блока.
Прикачен файл:
траф.jpg
Касета има една ръждясала шина за заземяване която реално не изграе ролята си.
За това съм набил два железни кола в двора като шината на първия е заварена за втория.
Мерихме съпротивлението им и спеца каза, че е 5 ома което е супер.
Следва заземяване на електромерното табло със 16мм кабел на 20 м. до коловете, зануляването му е един единствен болт с гайки които стягат N и РЕ проводниците, т.е TN-C и като го заземим ще е TN-C-S та да питам с какво да го сменя този болт.Казаха ми за шина за изравняване на потенциалите.
Прикачен файл:
нула.jpg
Това е за сега днеска платих на майсторите и в неделя ще слагаме земното и проточния бойлер със земно и ДТЗ :partyman:
John - специалист
Много добре,ама защитата на А1 е 20 А.Така че,той е невинен в случая.
nikolov333 - майстор
John написа:
Много добре,ама защитата на А1 е 20 А.Така че,той е невинен в случая.
За сега само подозирам А1-то, но му се чудя дали не го откачим под напрежение :weedman: в неделя и на негово място да сложа един Siemens C80A понеже имам такъв от едно трифазно табло което отпадна :?:
П. Петков - специалист
Цитираният от Емил проспект не е на А1.
Тези автомати са по-нова измишльотина, с които не съм работил. Стоте години на миналия век, един състудент работеше в КЕАЗ Пловдив и ми обясняваше, че вече (тогава), само купуват китайски автомати, донастройват ги и им слагат нови табели. Този А100 по параметри може би го покрива, но данните му са повече от оскъдни, докато проспектът за А1 е 20 страници, а няма как да ги снимам всичките. На А100 къде ли са му времетоковите характеристики? :?
Прикачен файл:
Picture 375.jpg
Picture 375.jpg (37.2 KиБ) Видяна 2318 пъти
Прикачен файл:
Picture 378.jpg
Picture 378.jpg (40.4 KиБ) Видяна 2318 пъти
На първата снимка на Николов, автоматът е с термичен изключвател R2,5, а на последната с R20.
Прикачен файл:
Picture 376.jpg
Picture 376.jpg (50.23 KиБ) Видяна 2318 пъти
Кое е вярното?
По отношение на времетоковите характеристики, те са различни за диапазоните R2,5 -R10 и R12,5-R100:
Прикачен файл:
Picture.jpg
Picture.jpg (55.31 KиБ) Видяна 2318 пъти
Плаха ремарка:
В А1 няма вложка(и)!
Такива има само във винтовите, високомощните и високоволтовите, стопяеми предпазители.
Другото е, че А1 може да бъде свален без да се изключва напрежението. За целта се отвинтват само челните, диагонални винтове (левият горе и десният долу). При това, ако автоматът е бил включен, той се самоизключва при свалянето му.
Ако А1 е с термична защита R20, ракордеманът трябва да е със сечение 6,3мм2 - мед. При R32 и R40 e 10мм2, а при R63 - 16мм2 -мед!!! Сега слагат скамо 16мм2 алуминий, което е еквивалентно на 10мм2 мед. Защо са тези икономии - не знам?
Скромен съвет:
А1 е прекрасен автомат! Ако имате възможност не го сменяйте, а само намерете същия, но с друг термичен изключвател (за "панцер" е подходящ R63). При това основата и окабеляването му си остават същите.
Успех!
P.S.
В габарита на А1 има и товарови прекъсвачи. На външен вид (отпред) са неразличими, но в товаровия прекъсвач освен контактната система и дъгогасителните камери (на Доливо-Доброволски :) ), там няма нищо друго!!! Внимавайте да не Ви пробутат някъде такъв!
nikolov333 - майстор
П. Петков написа:
На първата снимка на Николов, автоматът е с термичен изключвател R2,5, а на последната с R20.
Кое е вярното?
Плаха ремарка:
В А1 няма вложка(и)!
Такива има само във винтовите, високомощните и високоволтовите, стопяеми предпазители.
Другото е, че А1 може да бъде свален без да се изключва напрежението. За целта се отвинтват само челните, диагонални винтове (левият горе и десният долу). При това, ако автоматът е бил включен, той се самоизключва при свалянето му.
Ако А1 е с термична защита R20, ракордеманът трябва да е със сечение 6,3мм2 - мед. При R32 и R40 e 10мм2, а при R63 - 16мм2 -мед!!! Сега слагат скамо 16мм2 алуминий, което е еквивалентно на 10мм2 мед. Защо са тези икономии - не знам?
Скромен съвет:
А1 е прекрасен автомат! Ако имате възможност не го сменяйте, а само намерете същия, но с друг термичен изключвател (за "панцер" е подходящ R63). При това основата и окабеляването му си остават същите.
Успех!
P.S.
В габарита на А1 има и товарови прекъсвачи. На външен вид (отпред) са неразличими, но в товаровия прекъсвач освен контактната система и дъгогасителните камери (на Доливо-Доброволски :) ), там няма нищо друго!!! Внимавайте да не Ви пробутат някъде такъв!
Първата снимка свалих от нета, понеже не можах да снимам моя А1. Втората е от моя заедно с таблото.
Знам, че може да бъде свален без да се изключва напрежението, но през него е захранен офиса ми, на който трябва да спра тока. Като казвам "вложка" имам предвид горната част която се сваля, ако това е погрешно сори за грешката. Знам че е прекрасен автомат , но не знам откъде да намеря "същия, но с друг термичен изключвател (за "панцер" е подходящ R63)".Моля да ми обясниш какво точно трябва да търся? Примерно "А1 с термичен изключвател "панцер" R63. Правилно ли съм те разбрал?" https://vikiwat.com/product/19642/avtom ... 0-vac.html
Прикачен файл:
а1.jpg
а1.jpg (38.09 KиБ) Видяна 2308 пъти
П.П. Благодарности. Разясненията наистина ми бяха полезни!
П. Петков - специалист
Вината е моя, защото пиша неща, които, поради професионално "самодоволство" и "високомерие", смятам че са ясни. "Панцер" е "жаргонно" съществително, което се ползва от жичкаджиите. Произходът му е от немски език -"panzer" и означава броня.
Основание за ползването му е следното:
Непосредствено преди електромера и веднага след ракордемана, който е свъзващ кабел (или проводници), осъществяващи връзката между електромера и външната за консуматора линия, винаги се поставя предпазител, който е пломбиран ("брониран") и е изцяло недостъпен за потребителя. Когато за "панцер" се ползва автоматичен токоограничаващ прекъсвач (какъвто би могъл да бъде и А1), достъпен за Вас е само "езикът" му за управление. ("Ракордеман" също е чуждица-жаргон, която е отглаголно съществително, получено след транслитерация от френския глагор racorde- свързвам. Някъде по-рано във форума вече е ставало въпрос за това.) При тези "етимологични пояснения", очевидно е, че в А1 няма "панцер", а самият той може да бъде наречен така, ако се постави преди електромера. В съвременните табла, (най-често външните, или "селските") електромерите също са недостъпни, а само индикацията им е видима, като веднага след тях се поставя товаров прекъсвач-разединител, който също е недостъпен за клиента (Ако не сте си платили овреме, изключват именно него, а не "панцера", така че Вие да не можете да го включите.) Това е и най-скъпо платената работа в съвременната цивилизация - включването за части от секундата на товар прекъсвач!!! :)
Та след тези "обяснения", ако имате възможност, просто си намерете А1 с термичен изключвател за 63А (или R63). Може и R50, та даже и R40 (Все пак е за офис, където консумацията не е чак толкова голяма).
Ако офисът Ви няма голяма консумация, то и досегашния - R20 ще свърши работа, така че не се въвличайте в излишни разходи.
Мисля, че А1 все още се намират. А, ако няма, всеки подобен от съвременните ще свърши работа.
Успех!
P.S.
Този, от последната снимка - с R50, ако е в наличност, направо се е "утепал за тази работа"! :-D
FM STEREO - специалист
П. Петков написа:
В съвременните табла, (най-често външните, или "селските") електромерите също са недостъпни, а само индикацията им е видима, като веднага след тях се поставя товаров прекъсвач-разединител, който също е недостъпен за клиента (Ако не сте си платили овреме, изключват именно него, а не "панцера", така че Вие да не можете да го включите.)
Не е така!
1. Преди електромера не се поставя прекъсвач(панцер),а се слага прекъсвач(шалтер),вида му наподобява АП,но не е предпазител.
2. Когато се прекъсва абоната за неплатена сметка,се изключва въпросният прекъсвач и задължително се изважда фазовият проводник на входа на електромера,след което се поставя капачката му и той се пломбира.
3.След ел.мера задължително се поставя АП,което е достъпно за клиента,за да може при изключването му той сам да го включи.
nikolov333 - майстор
П. Петков написа:
Та след тези "обяснения", ако имате възможност, просто си намерете А1 с термичен изключвател за 63А (или R63). Може и R50, та даже и R40 (Все пак е за офис, където консумацията не е чак толкова голяма).
Ако офисът Ви няма голяма консумация, то и досегашния - R20 ще свърши работа, така че не се въвличайте в излишни разходи.
Мисля, че А1 все още се намират. А, ако няма, всеки подобен от съвременните ще свърши работа.
Успех!
P.S.
Този, от последната снимка - с R50, ако е в наличност, направо се е "утепал за тази работа"! :-D
Офиса ми няма голяма консумация, но апартамента над него ще е общо 44 kW заради проточния бойлер които е 24kW и заради който е целия панаир:) Kакъв А1 да търся за тази консумация?
П. Петков - специалист
FM STEREO написа:
П. Петков написа:
В съвременните табла, (най-често външните, или "селските") електромерите също са недостъпни, а само индикацията им е видима, като веднага след тях се поставя товаров прекъсвач-разединител, който също е недостъпен за клиента (Ако не сте си платили овреме, изключват именно него, а не "панцера", така че Вие да не можете да го включите.)
Не е така!
1. Преди електромера не се поставя прекъсвач(панцер),а се слага прекъсвач(шалтер),вида му наподобява АП,но не е предпазител.
2. Когато се прекъсва абоната за неплатена сметка,се изключва въпросният прекъсвач и задължително се изважда фазовият проводник на входа на електромера,след което се поставя капачката му и той се пломбира.
3.След ел.мера задължително се поставя АП,което е достъпно за клиента,за да може при изключването му той сам да го включи.
Очевидно при мен е по-друго:
След ракордемана е сложен трифазен CDM1-225L/3300, който според каталога http://www.kersting.cl/images/certifica ... delixi.pdf има термична 160A, максималнотокова 10In, Icu 35kA и Ics 26kA. Езикът му е достъпен.
Веднага след него има три монофазни, термомагнитни C63, които също са достъпни, след което са електромерите. След тях има три, монофазни, товарови прекъсвачи RV61 (SEZ) http://pesiazona.webnoviny.sk/P/Vypinac ... 167369981/, които не са достъпни.
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: