Andri01 написа:Гофрирана неръждавейка.Поне първите 50см до колектора. Щото без вода ако загрее на 160 градуса не е много здавословно за тръба с алуминиева вложка.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01
- майстор
1367 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
mgbagera
- специалист
Здравейте отново
Срещам проблем с намирането на 150л бойлер неръждавейка
Повечето известни марки които са се наложили на пазара или не предлагат 150л-ви или са емайлирани.
Шишков имат ама заради тънката изолация се отказах от тях.
Дипломат нямат 150л или поне на сайта им не е показан такъв. Показани са 120 и 200л.
Елдом имат голям избор ама като изработка са много зле и не бих повторил да си купя още веднъж на тази марка.
Теси имат само един 150л но е емайлиран.
Проблем ли ще е ако взема емайлиран на Теси за колекторите?
Ако се сетите за някой друг производител от който сте доволни може да предложите
Повечето известни марки които са се наложили на пазара или не предлагат 150л-ви или са емайлирани.
Шишков имат ама заради тънката изолация се отказах от тях.
Дипломат нямат 150л или поне на сайта им не е показан такъв. Показани са 120 и 200л.
Елдом имат голям избор ама като изработка са много зле и не бих повторил да си купя още веднъж на тази марка.
Теси имат само един 150л но е емайлиран.
Проблем ли ще е ако взема емайлиран на Теси за колекторите?
Ако се сетите за някой друг производител от който сте доволни може да предложите
шоп
- майстор
Е, чак проблем да е?
Не е проблем. Проблема започва след няколко години когато протече емайлираният воодосъдържател.
Аз вкъщи съм с две бр 120 литрови неръждаеми със серпентини на Елдом около 10 години и проблем няма.
Ако имаш място можеш да си вземеш 200 литров ( ще имаш повече вода на малко по-ниска температура и КПД то на системата ще е по-високо) На Шишков може да му сложиш доп. изолация.
Аз съм с две ръце на неръждавейката.
Успехи!
Не е проблем. Проблема започва след няколко години когато протече емайлираният воодосъдържател.
Аз вкъщи съм с две бр 120 литрови неръждаеми със серпентини на Елдом около 10 години и проблем няма.
Ако имаш място можеш да си вземеш 200 литров ( ще имаш повече вода на малко по-ниска температура и КПД то на системата ще е по-високо) На Шишков може да му сложиш доп. изолация.
Аз съм с две ръце на неръждавейката.
Успехи!
LazarGanev
- "Велик майстор"
mgbagera написа: Проблем ли ще е ако взема емайлиран на Теси за колекторите?Разбира се, че не е никакъв проблем, само че наистина си вземи 200л, защото това е най-малкия бойлер от Профи серията им, която се произвежда с немска технология и машини, произвеждат дори някои от сериите на Бош. Някой да е виждал пробит немски бойлер? А някой да е виждал неръждаем немски бойлер? Не, само китайски и български, които са пак с китайски водосъдържатели! Освен това от моя опит съм се убедил, че наистина соларния бойлер трябва да е от 200л нагоре, другото е пари на вятъра. По-добре е по-голям бойлер да загряваш до по-ниска температура, отколкото да пържиш малък бойлер. Утре ако решиш да ъпгрейтнеш - добавяш още един панел и си готов. У нас съм с 200л, панелите нарочно съм ги преоразмерил и пак не ни стига за 4 човека. Не винаги, но ето вчера времето беше променливо, не можа да вдигне повече от 60*С и резултата е, че като се изкъпаха другите, за мен вода не остана. Децата са вече тинейджъри и вода се харчи, макар да има съдомиялна.
шоп
- майстор
При соларните бойлери правилото на Мечо Пух важи с пълна сила.
Преди 3-4 дни вързах един самоделен 20 тръбен вакумен колектор с U тръби за един 240 литров бидон. В него съм пъхнал 100 метра серпентина с ал. вложка, която ( засега ) захранва на проточен принцип 120 литров бойлер. До няколко дни ще подвържа и серпентината на бойлера. Във вчерашният променлив ден темп. на бидона бе 43-45-48 градуса целият ден, като имаше консумация ( бидона е с еднаква температура в целият си обем, защото в него има потопена циркулационна помпа захранвана от фотоволтаик.
снимка от процеса на топлоизолиране
към външната стена има 5 см каменна вата, ал.фолио, 7 см фибран и 400 литра перлит. От трите вътрешни стени има 7 см фибран и перлит. За 12 часа температурата спада само с 0.8 градуса
Преди 3-4 дни вързах един самоделен 20 тръбен вакумен колектор с U тръби за един 240 литров бидон. В него съм пъхнал 100 метра серпентина с ал. вложка, която ( засега ) захранва на проточен принцип 120 литров бойлер. До няколко дни ще подвържа и серпентината на бойлера. Във вчерашният променлив ден темп. на бидона бе 43-45-48 градуса целият ден, като имаше консумация ( бидона е с еднаква температура в целият си обем, защото в него има потопена циркулационна помпа захранвана от фотоволтаик.
снимка от процеса на топлоизолиране
към външната стена има 5 см каменна вата, ал.фолио, 7 см фибран и 400 литра перлит. От трите вътрешни стени има 7 см фибран и перлит. За 12 часа температурата спада само с 0.8 градуса
Evgeniy
- майстор
Супер се е получило
Мерил ли си при тази установка колко е разликата между температурата на водата на изхода на проточната серпентина и тази в бидона?
Това си е класичесско изпълнение за дрейнбек, ако колектора е по- високо, а ако не е - за термосифонно свързване без помпа - ето един мой експеримент
Мерил ли си при тази установка колко е разликата между температурата на водата на изхода на проточната серпентина и тази в бидона?
Това си е класичесско изпълнение за дрейнбек, ако колектора е по- високо, а ако не е - за термосифонно свързване без помпа - ето един мой експеримент
kalin72
- майстор
не можа да вдигне повече от 60*С и резултата е, че като се изкъпаха другите, за мен вода не остана. Децата са вече тинейджъри и вода се харчи, макар да има съдомиялна.Потвърждавам казаното от Лазар за голям бойлер, пример у нас, в тези леко слънчево-облачни дни, 300 литров бойлер се загрява до 40-42 градуса, ама от долу до горе, къпят се 2-3 души, и все още има топла вода
шоп
- майстор
Evgeniy написа:Супер се е получилоГледал съм схемата ти и снимките ти...те ме вдъхновиха за моите експерименти. В момента бидона и колектора са на едно ниво и затова циркулацията става с 12 волтова помпичка. Все още не ми е останало време да направя замерваня и да довърша както трябва да са нещата. То и 100 метра серпентина от тръба с ал.вложка Ф 16 не са идеалната серпентина заради ниският топлообмен, но гледам и американците масово слагат 100 метрови пласмасови серпентини на проточен принцип. 100 метра тръба с ал.вложка като цена е като 20м неръждаемо гофре...а топлообмена според мен ще е по-висок.![]()
Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература