• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nasttii - специалист
За свързването един за друг с маркуч за парно ли да го направя или има други начини?
шоп - майстор
При положение, че ще правиш дрейнбек, може да ги вържеш с тръба с ал. вложка. Само си спазвай наколоните

Успехи.
Andri01 - майстор
Гофрирана неръждавейка.
Evgeniy - майстор
Andri01 написа:
Гофрирана неръждавейка.
Поне първите 50см до колектора. Щото без вода ако загрее на 160 градуса не е много здавословно за тръба с алуминиева вложка.
mgbagera - специалист
Здравейте отново :) Срещам проблем с намирането на 150л бойлер неръждавейка :?
Повечето известни марки които са се наложили на пазара или не предлагат 150л-ви или са емайлирани.

Шишков имат ама заради тънката изолация се отказах от тях.
Дипломат нямат 150л или поне на сайта им не е показан такъв. Показани са 120 и 200л.
Елдом имат голям избор ама като изработка са много зле и не бих повторил да си купя още веднъж на тази марка.
Теси имат само един 150л но е емайлиран.

Проблем ли ще е ако взема емайлиран на Теси за колекторите?
Ако се сетите за някой друг производител от който сте доволни може да предложите :thumbs:
шоп - майстор
Е, чак проблем да е?

Не е проблем. Проблема започва след няколко години когато протече емайлираният воодосъдържател.

Аз вкъщи съм с две бр 120 литрови неръждаеми със серпентини на Елдом около 10 години и проблем няма.
Ако имаш място можеш да си вземеш 200 литров ( ще имаш повече вода на малко по-ниска температура и КПД то на системата ще е по-високо) На Шишков може да му сложиш доп. изолация.

Аз съм с две ръце на неръждавейката.
Успехи!
Andri01 - майстор
С неръждаемия на "Теси" ще имаш / може би !?/ проблеми със серпентините-ръждясват много!! За това-неръждаем!
LazarGanev - "Велик майстор"
mgbagera написа:
Проблем ли ще е ако взема емайлиран на Теси за колекторите?
Разбира се, че не е никакъв проблем, само че наистина си вземи 200л, защото това е най-малкия бойлер от Профи серията им, която се произвежда с немска технология и машини, произвеждат дори някои от сериите на Бош. Някой да е виждал пробит немски бойлер? А някой да е виждал неръждаем немски бойлер? Не, само китайски и български, които са пак с китайски водосъдържатели! Освен това от моя опит съм се убедил, че наистина соларния бойлер трябва да е от 200л нагоре, другото е пари на вятъра. По-добре е по-голям бойлер да загряваш до по-ниска температура, отколкото да пържиш малък бойлер. Утре ако решиш да ъпгрейтнеш - добавяш още един панел и си готов. У нас съм с 200л, панелите нарочно съм ги преоразмерил и пак не ни стига за 4 човека. Не винаги, но ето вчера времето беше променливо, не можа да вдигне повече от 60*С и резултата е, че като се изкъпаха другите, за мен вода не остана. Децата са вече тинейджъри и вода се харчи, макар да има съдомиялна.
шоп - майстор
При соларните бойлери правилото на Мечо Пух важи с пълна сила.

Преди 3-4 дни вързах един самоделен 20 тръбен вакумен колектор с U тръби за един 240 литров бидон. В него съм пъхнал 100 метра серпентина с ал. вложка, която ( засега ) захранва на проточен принцип 120 литров бойлер. До няколко дни ще подвържа и серпентината на бойлера. Във вчерашният променлив ден темп. на бидона бе 43-45-48 градуса целият ден, като имаше консумация ( бидона е с еднаква температура в целият си обем, защото в него има потопена циркулационна помпа захранвана от фотоволтаик.

снимка от процеса на топлоизолиране

към външната стена има 5 см каменна вата, ал.фолио, 7 см фибран и 400 литра перлит. От трите вътрешни стени има 7 см фибран и перлит. За 12 часа температурата спада само с 0.8 градуса :)

Прикачен файл

SAM_7946.JPG
Evgeniy - майстор
Супер се е получило :)
Мерил ли си при тази установка колко е разликата между температурата на водата на изхода на проточната серпентина и тази в бидона?

Това си е класичесско изпълнение за дрейнбек, ако колектора е по- високо, а ако не е - за термосифонно свързване без помпа - ето един мой експеримент
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: