Когато започнах да работя ми връчиха едни книги написани от инженерите на Елхим-Искра- Пазарджик в които е обяснено какво е Акумулаторна батерия - АБ В последствие съм ходил на обучение да го наречем в сервиза на Старт-Добрич/вече няма такъв завод купиха го монтанци/и там ми е обяснявано как се зарежда всеки тип акумулатор, как се проверява за рекламация, как се тества АБ и т.н. Защо се зарежда необслужвемият акумулатор с по-малък процент ток от стандартното 10%? Както казах причина за това са вентилационните отвори. Не знам какъв е капацитета на вентилация на отворите на необслужваемият акумулатор защото изпълнението на вентилационната система на всяка марка, модел АБ е различна. Пътят на газовете отделящи се при зареждане на АБ при необслужваемите Аб е в пъти по-дълъг от тези на които, се отвиват капачките. Второ ако тази вентилационна система се запуши което се случва понякога ти няма как да разбереш. Какво се получава тогава? Без значение е капацитета на Аб при зареждане трябва да се спазват правилата за безопасност. Аб тип необслужваеми се зареждат с по нисък процент от стандартните АБ точно заради тези вентилационни системи. Вероятноста от запуиване е твърде голяма а дори и да не са запушени тези отвори имат по малък капацитет. Като пример за да е ясно за всички погледни отвора на необслужваемият акумулатор и погледни 6-те отвора на обслужваемия и ще видиш очевадното. Аз лично не обичам тези АБ тип необслужваеми защото не мога да проверявам нивото на електролита, гъстотата и дали не е почнал да сулфатизира.
Официални документи можеш да погледнеш в сервизите за акумулатори. Попинай и ще ти отговорат.
Официални документи можеш да погледнеш в сервизите за акумулатори. Попинай и ще ти отговорат.