При инверторна машина има ли смисъл от буфер (ако консумацията е над минимума и) ? Не,нали?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius
- майстор
3351 мнения в "Водно подово отопление"
unicata
- специалист
themask написа:Ами споделил съм ги малко по-нагоре:unicata написа:Ами аз съм с инверторна система, но ми беше малко водата та ще слагам буфер.Можеш ли да споделиш подробности, че имам подобна ситуация?
Външно тяло ATC 10кВт отоплителна мощност, топлообменник към 12 или 14 кВт мощност, и два конвектора, но се включваше твърде често - през половин час или нещо такова, та накрая топлообменника не издържа и човека който го погледна ми препоръча да сложа буфер, защото е малко водата и затова ми се е включвала често ТП, по този начин ще избегна честото включване и натоварването на топлообменника ще се намали(логично!), даже ми каза че ако е достатъчно голям буфера мога да пускам ТП само на нощтна тарифа да грее буфера, а през деня от буфера да грея, но не съм сигурен в ефекта, тъй като през нощта температурите навън са по-ниски, така че тая работа е относителна.
Ahmakov
- специалист
radius написа:При инверторна машина има ли смисъл от буфер (ако консумацията е над минимума и) ? Не,нали?Щом производителите на инверторни ТП казват, че трябва да има, сигурно има смисъл...
А ако консумацията е под минимума? - че ги правят с доста висок минимум.
А ако е равна на минимума, тогава какво правим?
radius
- майстор
От мицубиши не казват за буфер. Да уточня,че говоря само за водно подово (каквато е и темата).
Ако консумацията е под или около минимума :
за да е така значи външната температура е поне +5С. При -4С среднодневно къщата ми изстина за 24 часа с 3С от 19-22С до 17- 19С в различните помещения. Това означава, че при +5 С, ще падне най-много с градус-два - това без отопление. Ако ТП работи 2-3 пъти в денонощие за по 2-3 часа на минимум, ще имам постоянна температура.
Това е предимството на суперинертната система, каквато е подовото отопление. То си е един голям буфер и при инверторна машина ще заспи.
Ако консумацията е под или около минимума :
за да е така значи външната температура е поне +5С. При -4С среднодневно къщата ми изстина за 24 часа с 3С от 19-22С до 17- 19С в различните помещения. Това означава, че при +5 С, ще падне най-много с градус-два - това без отопление. Ако ТП работи 2-3 пъти в денонощие за по 2-3 часа на минимум, ще имам постоянна температура.
Това е предимството на суперинертната система, каквато е подовото отопление. То си е един голям буфер и при инверторна машина ще заспи.
Ahmakov
- специалист
Намерих информацията на руски, като си мисля, че е най близък до българския.
Като знаеш колко тръба има положена, може да разбереш дали от Мицубиши, казват дали да има буфер. Да уточня, че и аз говоря за водно подово (каквато е и темата).
Като знаеш колко тръба има положена, може да разбереш дали от Мицубиши, казват дали да има буфер. Да уточня, че и аз говоря за водно подово (каквато е и темата).
Прикачен файл
ME1.JPG (44.18 KиБ) Видяна 2058 пъти
Прикачен файл
ME2.JPG (34.91 KиБ) Видяна 2058 пъти
radius
- майстор
По случай празника, руския е подходящ. Мерси за таблицата, точно в десятката.
Явно казват от Мицубиши за буфер, но според мен при подово не се достигат тези стойности, а по скоро при конвектори.
Моята машина (още неподкарана) e втората, т.е. 60л искат. При мен има 600м тръба 16 мм ,което са 67 л. И в щранговете и колектори и лири да има още 10-15. Което значи че мога и без буфер.
Според мен в повечето случаи излиза без буфер, тъй като за да оползотвориш мощността на машината ти трябва определена площ, а тя от своя страна е свързана с количеството тръба. Говоря за правилно подбиране на ТП, а не разчети да те топли при -20.
Явно казват от Мицубиши за буфер, но според мен при подово не се достигат тези стойности, а по скоро при конвектори.
Моята машина (още неподкарана) e втората, т.е. 60л искат. При мен има 600м тръба 16 мм ,което са 67 л. И в щранговете и колектори и лири да има още 10-15. Което значи че мога и без буфер.
Според мен в повечето случаи излиза без буфер, тъй като за да оползотвориш мощността на машината ти трябва определена площ, а тя от своя страна е свързана с количеството тръба. Говоря за правилно подбиране на ТП, а не разчети да те топли при -20.
Ahmakov
- специалист
За 600m тръба, 16mm - 67l, ми се вижда прекалено оптимистично. Зависи от системата и начина на полагане на тръбата, но аз бих заложил на не повече от 45 - 48l. И при положение, че това 60l е минимума... Но избора си е твой.
radius написа:... Според мен в повечето случаи излиза без буфер, тъй като за да оползотвориш мощността на машината ти трябва определена площ, а тя от своя страна е свързана с количеството тръба. Говоря за правилно подбиране на ТП, а не разчети да те топли при -20.С това, не мога да се съглася. Всеки конкретен случай е различен. От моята практика, мога да кажа, че е изключение, да не се налага използването на буфер.
Тани
- модератор
Предвид проблемите с топлообменниците, не е ли по-добре да се ползва серпентина от медна тръба, монтирана в буфера. Ще се получи 2в1 , което по принцип се старая да избягвам, но в конкретния случай ми се струва, че е синергично решение, щом така или иначе има нужда от буфер. На медната тръба надали ще и пречи честото включване.
Мощността на топлообменника при каква ∆t е по каталог?
А на конвекторите каква е мощността?
Освен конвектори има ли и подово?
Ако са само конвекторите, няма как да избегнеш честото включване - все пак въздуха има много ниска акумулираща способност и освен че се топли бързо, също толкова бързо изстива, а в буфера не може да се акумулира много енергия, защото работната температура на термопомпата е ниска и е близка до тази на отоплявания въздух.
ПП Включване през половин час не е ли си нормално за "климатик"
unicata написа:Външно тяло ATC 10кВт отоплителна мощност, топлообменник към 12 или 14 кВт мощност, и два конвектора, но се включваше твърде често - през половин час или нещо такова,
Мощността на топлообменника при каква ∆t е по каталог?
А на конвекторите каква е мощността?
Освен конвектори има ли и подово?
Ако са само конвекторите, няма как да избегнеш честото включване - все пак въздуха има много ниска акумулираща способност и освен че се топли бързо, също толкова бързо изстива, а в буфера не може да се акумулира много енергия, защото работната температура на термопомпата е ниска и е близка до тази на отоплявания въздух.
ПП Включване през половин час не е ли си нормално за "климатик"
Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература