• 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
При инверторна машина има ли смисъл от буфер (ако консумацията е над минимума и) ? Не,нали?
unicata - специалист
Ами аз съм с инверторна система, но ми беше малко водата та ще слагам буфер.
themask - специалист
unicata написа:
Можеш ли да споделиш подробности, че имам подобна ситуация? :)
unicata - специалист
themask написа:
unicata написа:
Можеш ли да споделиш подробности, че имам подобна ситуация? :)
Ами споделил съм ги малко по-нагоре:
Външно тяло ATC 10кВт отоплителна мощност, топлообменник към 12 или 14 кВт мощност, и два конвектора, но се включваше твърде често - през половин час или нещо такова, та накрая топлообменника не издържа и човека който го погледна ми препоръча да сложа буфер, защото е малко водата и затова ми се е включвала често ТП, по този начин ще избегна честото включване и натоварването на топлообменника ще се намали(логично!), даже ми каза че ако е достатъчно голям буфера мога да пускам ТП само на нощтна тарифа да грее буфера, а през деня от буфера да грея, но не съм сигурен в ефекта, тъй като през нощта температурите навън са по-ниски, така че тая работа е относителна.
Ahmakov - специалист
radius написа:
При инверторна машина има ли смисъл от буфер (ако консумацията е над минимума и) ? Не,нали?
Щом производителите на инверторни ТП казват, че трябва да има, сигурно има смисъл...

А ако консумацията е под минимума? - че ги правят с доста висок минимум.
А ако е равна на минимума, тогава какво правим?
radius - майстор
От мицубиши не казват за буфер. Да уточня,че говоря само за водно подово (каквато е и темата).
Ако консумацията е под или около минимума :
за да е така значи външната температура е поне +5С. При -4С среднодневно къщата ми изстина за 24 часа с 3С от 19-22С до 17- 19С в различните помещения. Това означава, че при +5 С, ще падне най-много с градус-два - това без отопление. Ако ТП работи 2-3 пъти в денонощие за по 2-3 часа на минимум, ще имам постоянна температура.
Това е предимството на суперинертната система, каквато е подовото отопление. То си е един голям буфер и при инверторна машина ще заспи.
Ahmakov - специалист
Намерих информацията на руски, като си мисля, че е най близък до българския.
Като знаеш колко тръба има положена, може да разбереш дали от Мицубиши, казват дали да има буфер. Да уточня, че и аз говоря за водно подово (каквато е и темата).

Прикачен файл

ME1.JPG
ME1.JPG (44.18 KиБ) Видяна 2055 пъти

Прикачен файл

ME2.JPG
ME2.JPG (34.91 KиБ) Видяна 2055 пъти
radius - майстор
По случай празника, руския е подходящ. Мерси за таблицата, точно в десятката.
Явно казват от Мицубиши за буфер, но според мен при подово не се достигат тези стойности, а по скоро при конвектори.
Моята машина (още неподкарана) e втората, т.е. 60л искат. При мен има 600м тръба 16 мм ,което са 67 л. И в щранговете и колектори и лири да има още 10-15. Което значи че мога и без буфер.
Според мен в повечето случаи излиза без буфер, тъй като за да оползотвориш мощността на машината ти трябва определена площ, а тя от своя страна е свързана с количеството тръба. Говоря за правилно подбиране на ТП, а не разчети да те топли при -20.
Ahmakov - специалист
За 600m тръба, 16mm - 67l, ми се вижда прекалено оптимистично. Зависи от системата и начина на полагане на тръбата, но аз бих заложил на не повече от 45 - 48l. И при положение, че това 60l е минимума... Но избора си е твой.
radius написа:
... Според мен в повечето случаи излиза без буфер, тъй като за да оползотвориш мощността на машината ти трябва определена площ, а тя от своя страна е свързана с количеството тръба. Говоря за правилно подбиране на ТП, а не разчети да те топли при -20.
С това, не мога да се съглася. Всеки конкретен случай е различен. От моята практика, мога да кажа, че е изключение, да не се налага използването на буфер.
Тани - модератор
Предвид проблемите с топлообменниците, не е ли по-добре да се ползва серпентина от медна тръба, монтирана в буфера. Ще се получи 2в1 , което по принцип се старая да избягвам, но в конкретния случай ми се струва, че е синергично решение, щом така или иначе има нужда от буфер. На медната тръба надали ще и пречи честото включване.
unicata написа:
Външно тяло ATC 10кВт отоплителна мощност, топлообменник към 12 или 14 кВт мощност, и два конвектора, но се включваше твърде често - през половин час или нещо такова,

Мощността на топлообменника при каква ∆t е по каталог?
А на конвекторите каква е мощността?
Освен конвектори има ли и подово?
Ако са само конвекторите, няма как да избегнеш честото включване - все пак въздуха има много ниска акумулираща способност и освен че се топли бързо, също толкова бързо изстива, а в буфера не може да се акумулира много енергия, защото работната температура на термопомпата е ниска и е близка до тази на отоплявания въздух.

ПП Включване през половин час не е ли си нормално за "климатик"
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: