• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Christo написа:
..... Относно Мерцедесът S класа по-горе, никой не си купува такава кола за да прави икономии. И ако карам такава кола, най-вероятно няма да си сложа панели по покрива. Да ми загрозяват замъка, тръби от някъде за някъде, па да ходя да гледам термометри, манометри и т.н. Пари бол, щрак в тока и пей сърце! За съжаление, моят случай не е такъв и ми се ще да натаковам дявола както си лети(ако е възможно) :-D С...................... Ако сложим някакви турски/китайски алуминки на колко месеца можем да разчитаме? .......................................................
Лошото, е че гледаш как е у нас с манията да изглеждаме велики и престижни в очите на останалите. Точно ония по глупавите дето карат карат S класи ги карат защото си правят сметката и цепят стотинката на две. И за това имат пари за такива коли. То има и един друг лаф, че на богатия всичко му е евтино. И е вярно защото не е стиснал кълки и да се чуди как да събере пари за едно панелче. Та слагат си хората и го правят с кеф и мерак щом има изгода от това. То има и още че държавата субсидира в много голяма степен такива начинания а само у нас гледат как да откраднат или да ти правят спънки.
Относно натаковането с евтини турски панели всеки си има глава на раменете. Пък който го е страх от мечки не ходи в гората. Та разрови се по старите теми може и да намериш доста писано как стоят нещата и какви са добивите.
А относно цените на супер пупер и не знам какви си селективни покрития на луди цени, дето едва ли не работят и на лунна светлина не искам и нямам мерак да коментирам.
Всъщност отдавна спрях да давам съвети защото ми омръзна да прикаваме всеки път едно и също. Държа да отбележа че не се занимавам професионално със соларни системи и ми е просто хоби и това мнение е лично.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съгласен съм с мнението на vrangelov за дрейн бек системата
Christo, трябва да ти кажа, че хората с Мерцедеси и БМВ-та са първите, които си монтират солари. Един за икономия, друг за независимост, трети защото е модерно, четвърти от екологични съображения. Истината е, че колкото повече топла вода се ползва, толкова по-бързо се изплаща системата. Ирония на съдбата - семейство пенсионери с малки пенсии имат най-голяма нужда от безплатна слънчева енергия, но от една страна не могат да си позволят инвестицията, от друга страна - ако се къпят по веднъж седмично - никога няма да си изплатят системата.
Колкото до цената на марковите панели - изобщо не са безумно скъпи, дори напротив - цените са много конкурентни. Наскоро бях публикувал цени на най-често ползваните панели, откъдето се вижда, че наистина разликата в цените не е малка, но всеки панел си заслужава и последната стотинка. Ще потърся и постна наново тази табличка
n.ganev - майстор
Преди 12год. у нас монтирах термосифонна система 130л. водосъдържател. Другият бойлер беше с ел. нагревател и правена серпентина за от парното. Децата растат и водата не стига. Преди 7год. монтаж на втори панел и бойлер 120 л. с две серпентини - Рахат работа. Преди 2години замяна на бойлера с двете серпентини със същия такъв но серпентините в паралел - Още по-рахат. След смяна на горелката - за бойлера ток Йок. Просто температурата която се постига в даден водосъдържател от СК или от отоплителна инсталация е несравнима като цена и като градуси с тази постигната от ел. енергия. А в момента ми е по ефтино когато няма слънце да включа горелката за час час и половина и да стопля бойлера / 120л. / отколкото да е включен за три часа в ел. мрежа.Става въпрос за постигнати 65градуса при условие че гилзата и термодатчика са в долната част на бойлера - на 20см от дъното. Имам електромери и на горелката и на бойлери и където си помислите - всичко е за сравнение защото съм бил и пласментаджия и най вече съм започнал от там да правя всичко за кеф а кеф цена няма.
Последна промяна от n.ganev на нед май 10, 2015 12:00 am, променено общо 1 път.
n.ganev - майстор
lov написа:
То има и един друг лаф, че на богатия всичко му е евтино. И е вярно защото не е стиснал кълки и да се чуди как да събере пари за едно панелче
lov написа:
А относно цените на супер пупер и не знам какви си селективни покрития на луди цени, дето едва ли не работят и на лунна светлина не искам и нямам мерак да коментирам.
+1
Термосифонният ми е обикновен плосък другият уж селективен плосък и двата - гръцки. Разликата е в съвсем друга насока и то по отношение на инертност и други неща. Слънце йок - вода на ток.
lov - майстор
Аз почти съм се отказал да пиша по темата солари щото както е тръгнало ще хвана ''синдрома на грамофонната плоча'' И май този ще ми е последния. Видял съм дето се казва и 2 и 200. Почнах от самоделки закачах и вакумен. Сега съм с два турски. Бе който го интересува да дири по старите теми. Вчера калпаво време и днеска може да се каже старт от нулата. Какво е било времето в града че бях на 70 километра и цял ден ме валя. Но тая вечер като се прибрахме със сина и минахме през банята и остана още и даже не ме интересува колко е. Щом като врътна крана и котела не пали значи е над 45. Пък не е като да не сме се оцапали и да сме влезнали на бързо щото цял ден мъкнене на кофи с пясък и цимент по стъпалата, бъркане на перлитови замазки. На мен ми стига решил съм си проблема и пари за топла вода почти не давам. Кога няма Слънчо на газ но ме е яд че плащам повече такса достъп от колкото ползвам. Това че 1-2 месеца сумарно за цялата година няма слънце, ми местя си го от единия крачол в другия.
andy2000 - специалист
Момци, бях малко далеч от компютър, затова не пиша. Много благодаря за всички съвети!

Ако се спра на един панел, да кажем Solar 5000TF/Solar 7000TF на Bosch или VITOSOL 200-F на Viessmann + останат двата бойлера по 80 литра системата някакъв подобен вид ли ще добие?

Изображение

Ако схемата е близо или около истината къде се слага разширителния съд? Някъде между панела и разклонението за Бойлер 2 ?
Тръбния път от гофрирани неръждаеми тръби + изолация или медни+изолация би било по-добре? Май медни със сигурност, но е и близо два пъти по-скъпо?
Някъде четох, че ако се изгради инсталация по тази схема трябва да зададеш "приоритетен бойлер" на управлението и втория започва да се топли след като "приоритетния" е затоплен.Има ли нещо такова?
Последна промяна от andy2000 на нед май 10, 2015 6:13 pm, променено общо 1 път.
Не, не е така схемата. Ама ти кажи каква система си избрал - дрейн бек или нормална под налягане? И второ бойлерите да имат ли някакъв приоритет или едновременно да се топлят?
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Не, не е така схемата. Ама ти кажи каква система си избрал - дрейн бек или нормална под налягане? И второ бойлерите да имат ли някакъв приоритет или едновременно да се топлят?
Нормална, плосък селективен колектор с пропиленгликол + два бойлера по 80 литра с по две серпентини.Точно за бойлерите пишех.Би било добре е да се топлят едновременно, т.к. така да се каже има две домакинства на двата етажа. :-D
Ами в такъв случай (щом няма да има приоритет) са правилно вързани (успоредно), но помпената група трябва да е горе, над разклонението за горния бойлер, за да смуче от двата и да вкарва в колектора. Разширителния съд се подвързва към помпената група, има си извод за него. Контролера не знам защо си наврял в хидравличната схема, той си е електрическо табло, в което влизат датчиците от панела и бойлера и излиза кабел за захранване на помпата. Въпроса обаче при успоредно връзване на бойлерите е къде да сложиш датчика за бойлера, кой бойлер да е водещ! Трябва да се сложи на този бойлер, който се ползва повече през деня. Ако единият се ползва само вечер - няма проблеми, но ако през деня се изпразни бойлерът, който няма датчик, а другият си е горещ, може да се получи прегряване, но това е по-скоро теоретично. По-добрият вариант е серпентините да са вързани последователно и датчика да е монтиран на втория по ред бойлер
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Ами в такъв случай (щом няма да има приоритет) са правилно вързани (успоредно), но помпената група трябва да е горе, над разклонението за горния бойлер, за да смуче от двата и да вкарва в колектора. Разширителния съд се подвързва към помпената група, има си извод за него. Контролера не знам защо си наврял в хидравличната схема, той си е електрическо табло, в което влизат датчиците от панела и бойлера и излиза кабел за захранване на помпата. Въпроса обаче при успоредно връзване на бойлерите е къде да сложиш датчика за бойлера, кой бойлер да е водещ! Трябва да се сложи на този бойлер, който се ползва повече през деня. Ако единият се ползва само вечер - няма проблеми, но ако през деня се изпразни бойлерът, който няма датчик, а другият си е горещ, може да се получи прегряване, но това е по-скоро теоретично. По-добрият вариант е серпентините да са вързани последователно и датчика да е монтиран на втория по ред бойлер
Нещата започнаха да ми се изясняват, много ти благодаря. Контролера съм го наврял към тръбния път от недоглеждане. :?
Това за датчика звучи интересно, мислех че се слагат два датчика на двата бойлера и двата си отчитат данните на контролера, а се задава кой да е с приоритет.
Ако имам само един датчик в Бойлер 1, когато достигне температура Х градуса как ще се грее Бойлер 2 щом датчика каже, че си е стигнал температурата?
Не съм много сигурен какво имаш предвид под последователно свързване на серпентините? Как ще стане на практика в моя случай?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: