• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Много добре си направил с регистрацията си тук :supz: ама вземи и прочети какво е изписано по въпроса.Като се запознаеш с материята ще ти е много по лесно да вземеш правилното решение.Само един жокер - Помпена група изобщо не ти трябва. :prost:
LazarGanev - "Велик майстор"
kuuuuuul написа:
Само един жокер - Помпена група изобщо не ти трябва. :prost:
А сега де :)
andy2000 - специалист
Ееее, сега ако Къце беше тук щеше да пита коя карта да си избера - негово средно или мое средно :lol: :lol: :lol:
Ясно ми е какво е помпена група, но защо да не ми трябва? Само със соларна помпа ли може да се мине?
Коментирам варианта с плоски селективни колектори и пропиленгликол :-D

Доколкото съм чел до сега в помпената група имаме :
- Спирателен кран да прекъсва циркулацията и възвратен клапан, който спира връщането на загрятия пропиленгликол
- винтил, който защитава от повишаване на налягането
- циркулационна помпа
- дебитомер и клапан за пълнене и източване на инсталацията

Та кое не ми трябва? :shock:
Още нещо, което има готовата помпена група и което няма как да се постигне - възможност за елиминиране на възвратния клапан. Например при продължително отсъствие това е първата и обикновено достатъчна зашита от прегряване на систематам - с едно завъртане на 45* на 3-функционалния вентил се постига елиминиране на възвратния клапан, което позволява нощем бойлерът да се самоохлажда с едни 20-тина градуса, за да има капацитет на другия ден отново да поема топлина. Това почти винаги е достатъчно, но дори и да не е - контролерът също има защитни функции, стига разбира се да не е най-евтиният срещнат. Други предимства на готовата помпена група са компактност, много по-малко резбови съединения. Реално това са всички възли, цялата соларна инсталация събрана на едно място в компактна и красива термоизолирана кутия близо до бойлера. Няма нужда от разходка по тавани, покриви за проверка на връзки за течове - само има 2 връзки горе на панела
kuuuuuul - майстор
Помпената група е хубаво нещо,но за инсталация на хотел.За малка системка като твоята е ненужно оскъпяване.Вече не знам колко пъти ги дискутираме тези неща :-D Аз никога не бих дал 4000лв за с-ма с емайлиран бойлер,ама парите са си твой и ти си решаваш за какво да ги дадеш. :partyman:
kuuuuuul написа:
Помпената група е хубаво нещо,но за инсталация на хотел.
Напротив, помпените групи са най-различни размери и се избират според нуждите. Най-малките соларни групи са с помпи 15-45 и са за 1 до 5 панела, т.е за битови нужди. Най-малката соларна помпа Грундфос е 250лв, а напълно оборудвана помпена група е 380лв (има и по скъпи де :) ), т.е. 130лв горница за всичкото останало оборудване. Е няма такъв човек, който да сглоби помпена група с всичките и възможности за по-малко пари, освен ако не спести доста от възможностите и. Самият аз съм изпълнявал инсталации с асемблирани от мен групи, уж за по-евтино, да спестя някой лев на клиента, но винаги съм съжалявал, защото крайният резултат е винаги осакатен, грозен и не по-евтин, но за сметка на това има много много повече резбови съединения с възможности за течове (пропиленгликолът намира и най-малките възможности, особено като е под налягане 4-5 бара). А това, че аз съм работил 2 часа ангария няма да го споменавам :wink: .
Andri01 - майстор
То и за това хората са измислили DB системата - няма прегряване,няма възвратни клапани,на ел.задвижки,няма пропилен-гликол! И определено връзките са по малко на брой- 8 бр.! Но въпрос на вкус,разбиране и възможности за направа! :partyman:
Andri01 написа:
То и за това хората са измислили DB системата - няма прегряване,няма възвратни клапани,на ел.задвижки,няма пропилен-гликол! И определено връзките са по малко на брой- 8 бр.! Но въпрос на вкус,разбиране и възможности за направа! :partyman:
Да, и с помпена група връзките са 8 - по 2 на панела, бойлера, помпената група и разширителния съд :) . Колкото до дрейнбек системата - аз съм един от първите очарован и писал за нея, но след преосмисляне на всички плюсове и минуси съм се отказал да работя по нея, без да я отричам разбира се - всеки е свободен и има глава на раменете си. Не е да нямам вкус, разбиране и възможности за направа, но в къщи съм със система под налягане и помпена група. Ползвам каталози и схеми на всички големи производители на панели, които са на българския и европейския пазар и досега в нито един каталог не съм срещал препоръчана Дрейнбек схема. Което не означава, че е забранена разбира се. Но в този форум нещо много се величае тази схема, което според мен е излишно и вредно. Нищо лично, просто нека да има различни гледни точки и възможности за информиран избор!
Andri01 - майстор
Да ,прав си - въпрос на избор,а той идва от разбирането на темата,възможности за направа. И едно от по-важните условия е ориентирането и наклона на колекторите! Виждал съм СК сложени на северен скат,на чист запад, т.н. "вградени" в покрива! Ама какъв е наклона,ориентирането и от там КПД? Важното е да е красиво! Спорен ден :)
lov - майстор
LazarGanev написа:
Колкото до дрейнбек системата - аз съм един от първите очарован и писал за нея, но след преосмисляне на всички плюсове и минуси съм се отказал да работя по нея, без да я отричам разбира се - всеки е свободен и има глава на раменете си........................... и досега в нито един каталог не съм срещал препоръчана Дрейнбек схема. Което не означава, че е забранена разбира се. Но в този форум нещо много се величае тази схема, което според мен е излишно и вредно. ..................................................................
Въпреки че се бях зарекъл да не пиша по темата да те попитам дали имаш впечатление от вече изградени ДБ системи но поработили достатъчно дълго. Защото преди съм писал за опасенията си относно постоянните температурни аномалии и по точно линейни разширения на метала в панелите в една такава система. Щото си ме гложди да разбера след колко време ще почнат да дават фира. :)
То метал ама но в някой неизбежен момент настъпва умора на материала.Тънък до минимум с резки промени и почти винаги с останали напрежения в конструкцията заради начина на изработка и закрепване. Айде 2-3 години съм склонен да устискат но на горе ми е любопитно колко.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: