• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
lov написа:
Въпреки че се бях зарекъл да не пиша по темата да те попитам дали имаш впечатление от вече изградени ДБ системи но поработили достатъчно дълго. Защото преди съм писал за опасенията си относно постоянните температурни аномалии и по точно линейни разширения на метала в панелите в една такава система. Щото си ме гложди да разбера след колко време ще почнат да дават фира. :)
То метал ама но в някой неизбежен момент настъпва умора на материала.Тънък до минимум с резки промени и почти винаги с останали напрежения в конструкцията заради начина на изработка и закрепване. Айде 2-3 години съм склонен да устискат но на горе ми е любопитно колко.
Не, нямам наблюдения над Дрейнбек системи, само над една заводска на Вайлант, която е около 10-годишна, но тя няма нищо общо със самоделките. Вярно е, че са температурно по-натоварени панелите при този тип система, но всичко е индивидуално. Например един от плюсовете (на пръв поглед) на тази система е, че могат спокойно да се преоразмеряват панелите без да прегрява бойлер. Е да де, ама като загрее бойлра до обяд, помпата спира, панела се загрява над 120*С и ако има консумация на вода помпата трябва да тръгне, но контролера не и позволява, докато не падне под 120*С температурата. И тогава като тръгне помпата тоя панел както е 120*С се облива със 20*С, нали? Значи какво се оказва - че и това "предимство" за преоразмеряването на панелите е само на пръв поглед предимство :)
saraneron - специалист
То и ,,Мерцедесът ,, има някой съмнителни предимства пред ,,Москвича,, ,ама си ги има.И като се замислиш ,я по добре ,,Москвич,, , че не съм се занимавал с ,,Мерцедес,, а ,,Москвича,,си ми е като домашен любимец .=D> [-X :yawinkle:Скоро ще се намери и под този вол някое теленце!
Andri01 - майстор
Защо трябва да се преоразмеряват? Работи си нормално,вдига до към 65-70гр. ,спира ,ако има консумация-пак тръгва и така....! Гледам един комшия тука с 2 панела,системата му не я знам каква е / но е правена от фирма/,през лятото редовно единия панел е покрит с парцал! Явно е много "добре" оразмерена! зимата са открити и двата,но той не живее целогодишно тука!
Е да де, не трябва. В друга тема беше изтъкнато като предимство, че може спокойно да се преоразмеряват панелите при Дрейнбек, за по-голяма мощност/скорост за загряване на бойлера и тъй като не може да прегрее системата
lov - майстор
Andri01 написа:
Защо трябва да се преоразмеряват? Работи си нормално,вдига до към 65-70гр. ,спира ,ако има консумация-пак тръгва и така....! Гледам един комшия тука с 2 панела,системата му не я знам каква е / но е правена от фирма/,през лятото редовно единия панел е покрит с парцал! Явно е много "добре" оразмерена! зимата са открити и двата,но той не живее целогодишно тука!
Да почва ако няма защита както са повечето самоделки. Пък Лазар нали ти обясни че както е загрят изведнъж го охлаждаш. Само че на мен ми се е случвало да премеря един такъ панел и не са 120 градуса а ми двойно повече. и това му се случва понякога по много пъти на ден. И нали се сещаш с какви линейни разширения трябва да се справя панела.
А това с оразмеряването е най големия майсторлък в една система. И моята е преоразмерена но пък при евтините турски панели следкато стигне стоте градуса загубите се изравняват с добива и отпада проблема с прегряването.
Andri01 - майстор
"...Само че на мен ми се е случвало да премеря един такъ панел и не са 120 градуса а ми двойно повече. и това му се случва понякога по много пъти на ден. ..."
Моля? Измерваш 240гр. на панел? Айде бе!! Как ,къде и с какво ги измери? Както писах вече/ писна ми да обяснявам!!/ 4-та година съм с най-елементарната DB система ,без никакви защити ,без пропилен-гликол и т.н.,с 1бр. плосък СК на "Сънсистем" и съм измервал най-много 135гр. с дистанционен инфраред термометър на изходящата му тръба,при пуск на помпата към14ч.,когато температурата е най-висока.
lz2skt - специалист
Съмнява ме Lov да лъже.Вярвам му на 100%. а и щом един плосък въздушен сл.колектор може да достигне 225гр...до колкото знам на плосък слънчев воден колектор са измервани 275гр по Целзий.А и относно мненията му относно слънчевите инсталации го подкрепям изцяло.
Последна промяна от lz2skt на съб май 16, 2015 8:51 am, променено общо 1 път.
lov - майстор
Нямам ни най малка нужда от подкрепа. Познанията си за солари съм ги постигнал по трудния начин. Щото тогава нямаше интернет и кат те видят да се катериш по покривите те смятаха за луд. А за да разбереш каква става в една система трябва мерене. И не е като сега ръгаш у компа и всичко се записва.Та за меренето пипах с наплюмчено пръсче и по цвърченето.
Писна ми от прехласване по неща в които като се вкара някоя чужда дума и били велики. Та кат за предимствата ма Мерцедеса пред Москвича. Да ама с него не моа да мина по чукарите с камъните щот нисък. И при соларите е така за всяко нещо и място трябва да се подбере най удачния вариант.
Andri01, не виждам какво толкова те изненадва :? . Имай предвид, че:
1. температурата на изхода при неработещ панел е доста по-ниска от температурата вътре в панела. Не знам, вероятно при Дрейнбек е по-друг начин, но при обикновена система под налягане (където панела е пълен с вода винаги) се наблюдава следния факт - след тръгване на помпата датчика (поставен на изхода на панела) отчита повишаване на температурата с 10-15-20*С - това се дължи на факта, че от вътрешността на панела идва по-загрята вода. Затова някои панели имат потопена гилза за татчик в горния край.
2. термометъра, който си ползвал изобщо не е гаранция за точност
3. Силата слънцето във Варна и Ловеч може да има разлика
4. писал съм и друг път - не се сещам за по-слаби панели от марката, която имаш (не го приемай лично :) )
Аз лично съм измервал температура 168*С (имам и снимка някъде) преди пълнене на системата в София, началото на септември, панел Бош Солар 5000, с термометър Rotenberger ето такъв тип:Изображение
Andri01 - майстор
:) Разбира се,няма нищо обидно ,просто обсъждаме тука. Моя "сънсистем" го правиха 10-на дена,след като го поръчах/ поне така ми казаха,че нямат готов/ защото бил хоризонтален. Температурата на изхода се вдига с 10-на градуса,при тръгване на помпата. Термометъра ,с който мерихме беше някакъв служебен,с доста приставки към него и скъп. За това мисля,че измерването си е реално.А иначе на дисплея на управлението съм засичал към 125гр. За това се учудих много на тези температури,но.... :partyman:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: