lov написа: Въпреки че се бях зарекъл да не пиша по темата да те попитам дали имаш впечатление от вече изградени ДБ системи но поработили достатъчно дълго. Защото преди съм писал за опасенията си относно постоянните температурни аномалии и по точно линейни разширения на метала в панелите в една такава система. Щото си ме гложди да разбера след колко време ще почнат да дават фира.Не, нямам наблюдения над Дрейнбек системи, само над една заводска на Вайлант, която е около 10-годишна, но тя няма нищо общо със самоделките. Вярно е, че са температурно по-натоварени панелите при този тип система, но всичко е индивидуално. Например един от плюсовете (на пръв поглед) на тази система е, че могат спокойно да се преоразмеряват панелите без да прегрява бойлер. Е да де, ама като загрее бойлра до обяд, помпата спира, панела се загрява над 120*С и ако има консумация на вода помпата трябва да тръгне, но контролера не и позволява, докато не падне под 120*С температурата. И тогава като тръгне помпата тоя панел както е 120*С се облива със 20*С, нали? Значи какво се оказва - че и това "предимство" за преоразмеряването на панелите е само на пръв поглед предимство![]()
То метал ама но в някой неизбежен момент настъпва умора на материала.Тънък до минимум с резки промени и почти винаги с останали напрежения в конструкцията заради начина на изработка и закрепване. Айде 2-3 години съм склонен да устискат но на горе ми е любопитно колко.