• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miroki - майстор
Ако не пречи и по-големия обем, значи супер. :partyman:
mgbagera - специалист
Шопе колко дни ти държи топла вода ?
Andri01 - майстор
шоп написа:
Нищо не съм махал от тръбата.
100 метра Ф 20 китайскам тръба е 85 лв

По мой практични наблюдемия има същата топлопроводимост като 25-30 метра неръждаемо гофре ф16 за 90 лв
Топлоотдаването ще бъде доста по-добро при гофрираната тъй като няма изолация и не се допират витките. Когато правих серпентината си за камината от гофрирана неръждавейка,направих рамка,около коятао я навих с определена стъпка. Така топлия въздух я "облива" от всички страни и при протичане на водата в нея няма студени зони! Но щом си доволен и ти върши работа,значи е ОК! :partyman:
шоп - майстор
mgbagera написа:
Шопе колко дни ти държи топла вода ?
Не мога да ти дам отговор на въпроса ти. Системата ми е нискотемпературна ( до към 55 макс ) за да има по-голямо КПД

Първият ден преди още да подвържа бойлерите температурата към 19 часа бе 45 градуса- сутринтта 44,2 градуса

вторият ден бе 55, и след 14 часа бе спаднала на 52,5 градуса

След това сложих две проточни серпентини за още 2 бр 120 литрови неръждаеми бойлера и същевременно им подвързах и серпентините и от 15 ина дни имам винаги вода 45-55 градуса. БГВ се ползва от 6 човека и 50 вакумни тръби постояннно допълват топлина в 480 литровата система.
шоп - майстор
Andri01, така е спор няма.
Но все пак при теб топлообмена в камината ти е въздух-вода, а при мен вода-вода и при 100 метра серпентина разликата в двата флиуда е макс 1 градус. Все пак за посочената стойност не съм 100% сигурен, защото единят темп. датчик е потопен, а другият контактен :?
Фитилчо - майстор
Шоп-е, благодаря приятелю!

МНОГО хитро си го направил!

Какво значи - се захранват ПРОТОЧНО ? 8-[
шоп - майстор
Означава, че студената вода, която влиза в купешките бойлери първо преминава проточно през серпентина в самоделният бойлер и така имаме загрята до 40-55 градуса входна вода.

Ако има няколко дни без слънце ел.нагревателите на фабричните бойлери си се включват стандартно.

По тази схема можем да използваме всеки евтин и наличен съд, защото няма налягане.
Предимство също е, че фабричните бойлери, може да са без серпентина ( или пък само с една за котел)

Друг + за който се сещам е, че дори и зимата, при слабо слънцегреене и облаци можеме да разчитаме на първично подгряване на водата до 20-30 градуса, което си е кяр.

При мен бойлерите са и със серпентини, вързал съм и тях, но за 15 дни експолатация терморелетата рядко са включвали помпите за да има топлообмен и чрез тях.
Фитилчо - майстор
Водата в буферният съд директно през Соларните панели ли минава за да се загрее? Или имаш система, която вътри антифриз, който подгрява водата в буферният съд.
Мисля, че така загубите ще са по-големи- поо вторият начин.

И още нещо бих искал да ви попиотам.
Как се решава проблема с чакането на топлата вода? Две точки нуждаещи се от топла вода са сравнително далече от бъдещата система с буферните съдове. Вариант би бил да сложа единият бойлер там, но тогава пък пътя на топлата вода подгрята от буфера пак ще е голям,както и пътя на топлината от котлето до серпентината...
Май трябва да се замисля да сложа буферите на средата...
шоп - майстор
Според мен и по двата начина е възможно. При първият начин ти трябва доста пропилен гликол или антифриз, което е минус

При вторият начин инвестираш едни 85 лв в серпентина и използваш в пъти по-малко пропилен гликол

При мен е системата е по вторият начин. Не мисля, че има големи загуби при вторият начин, защото проплен гликола се връща пак във вакумните тръби, за следващ жикъл, а там загубите са минимални.

Къде се монтира буферите и бойлерите зависи от конкретиката. При мен бувера е на тавана и имам много къс път до соларите с цел мин. загуби. Бойлера на вторият етаж е почти под буфера и тръбният път си е Ок

Виж при бойлера на първият етаж тръбният път е над 8 м в едната посока.....идеално щастие няма. Затова имам и дублирана система със серпентини.

До 2-3 дни ще вържа и пералните и съдомиялната проточно към буфера. Въпреки, че 50 тръбните колектори са с монтажен ъгъл над 70 градуса искам да ги разтоваря лятото. Вода над 55 градуса не ми трябва.

За легионелата е достатъчно на 10 дни да изпържа ел.нагревателите на бойлерите до 70 градуса и всичко е ОК
Фитилчо - майстор
шоп написа:

Виж при бойлера на първият етаж тръбният път е над 8 м в едната посока.....идеално щастие няма. Затова имам и дублирана система със серпентини.

Вода над 55 градуса не ми трябва.

За легионелата е достатъчно на 10 дни да изпържа ел.нагревателите на бойлерите до 70 градуса и всичко е ОК
Как така дублирана система от серпентини ? Още един бидон близо до далечният бойлер?

Колкото по ниска е температурата на водата, толкова по-малки са топлозагубите :wink:

Легионела какво е? :?

При мен ще е точно така - солари - близко буфер, близко един бойер

Другия е на над 10 метра, защото е в друга сграда

Чудя се как да изпълня рециркулацията, защото не искам да чакам 5 минути за топла вода - там ще живея аз все пак :-D
Може би помпа, която да върти периодично водата от серпентината в буфера към бойлера...
Още повече, тази система е доста инертна, което заедно с ниската емпература и ниската цена е точният вариант.

Дори се чудя, дали да не си намеря един бидон на пале от онези големите със металната решетка отпрофили отгоре ....

Другата ми идея е, вместо нагреватели, водата в бойлерите ,когато няма слънце да минава през газов бойлер захранен от бутилка.
:?

Мога да го ползвам и привързан към подовото когато си поискам, и не обувам на тока - че напоследък ми се такова таковатата.... с тоя ток и съм много чувствителен на тя тема :lol:
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: