• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
NeoBoss написа:
10$а сигурно може да се намери и по евтино , според мен не е скъпо имайки предвид че димираните ключове вървят по 25лв. Тоя ключ ти е къде къде по голяма екстра и имаш да прекараш само 2 жици за захранване не цял сноп. Може и с батерия , със хубав режим на стенд бай може да изкара бая. Според мен ако имаш ключове на стената на ключовите места не ти трябва да можеш да го сменяш от телефона.
Точно така е супер е схемата и наистина е готина и евтина и ако започвах сега да си правя система сигурно щях да го ползвам, но има един проблем, че не знам дали е възможно с него да се обучават различни ресивъри с повече от един код за управление. Моите ресивъри са по 8 лв.бройката и помнят 10 различни кода, което дава възможност да управляваш няколко осветителни кръга с един бутон, а да изключваш единично някой или всички тях. Това е голям плюс понеже компенсира донякъде липсата на софтуер за телефон, при който има функция "сцена", с която включваш комбинация от предварително зададени кръгове или консуматори с един бутон. Това е голямо удобство, тъй като аз имам 10 осветителни кръга само в хола, понеже тавана ми е разделен на 3-ри части всяка с диодни ленти, лунички и централен осветител и няколко спот светлини на стената. Така че, ако искам да включа или изключа само лентите трябва да натисна 3 ключа. Това решава и друг проблем, когато трябва да загасиш всички кръгове, пак да става с един бутон.Най-важното за управлението на осветлението за мен е 1.Да е просто и ясно организирано 2.Да е на удобни места 3.Да е гъвкаво и универсално за промени, ако нещо не ми харесва в комбинациите-просто обучавам ресивърите по друг начин без хардуерна намеса(т.е.нови връзки в таблото и т.н)
П.П.Единственния проблем с радио дистанционното в сравнение с телефона е ако някой в радиус от 30-40 м.си купи същия модел :finga: Тогава предимство трябва да има първия заел честотата :-D и ще му изкупя за всеки случай и хардуера, че да не ми гаси лампите в банята в"неудобен" момент. :toimonster:
NeoBoss - специалист
това е че схемата е с пик микроконтролер и иска програмиране (но като код не е нещо много сложно). НО именно това ти дава предимстовто да си програмираш бутоните така както ти искаш, или да сложиш 2 бутона повече за On all , off all и т.н. А за честотата няма какво да се притесняваш ти изпращаш към приемника код за определената функция по тази честота , примерно 1110010010 и ресийвъра ако засече този код на тази честота ще промени стойността на първия кръг (например) друг комшия може на същата честота да си праща съвсем различни кодове и няма да има проблем (най много някое смущение - което ще се отрази в неизпълнена команда)
nikolov333 - майстор
Да, но когато кодовете са еднакви и са на една честота, ще включва и двете. Друг въпрос е, че това трудно ще стане на практика понеже е малко вероятно някой да има същия трансмитер със същите кодове на еднаква честота в радиус от 15-20 метра( моя има покритие в радиус от 3-ри етажа ). :supz:
Vectra - специалист
Да споделя и моя опит по темата...
Имам работещ прототип който управлява и димира по два канала светодиодни ленти.
Управлението е от андроид устройство(засега). Схемата е елементарна....даже и гимназист не би се затруднил.Използвам AVR микроконтролер(братовчед на Ардуино)
Възможностите на контролера са доста големи...
С минимални изменения на програмата мога да се реализира:
- управляване до 16 независими канала ( с известно усложнение на схемата и програмата много повече)
- да се включи часовник който да управлява линиите по зададена програма.
- използване на 6-те аналогови входа (температура, влажност,и т.н......)
Комуникацията е с готов сериен блутуут модул. Стойността на целия проект не надвишава 15-20лв
Утре ще постна схемата и снимки на прототипа, че в момента откривам морския сезон... :-D
P.S Забравих да спомена, че комуникацията е двупосочна, т.е. освен управление, мога и да са четат стойности от контролера....
P.S. P.S. Чрез използването на блутут модули няма как комшията да "угаси банята в неподходящ момент" :lol:
nikolov333 - майстор
Супер..чакаме схемата :partyman:
П.П.Кажи как се държи като цяло? Стабилна ли е..забива ли и има ли възможност за ръчно управленеие примерно с пуш бутон?
Vectra - специалист
Ето обещаните снимки на прототипа и схемата му:

Лентите светят с 20% от силата си
Прикачен файл:
IMG_0721.JPG
Идеята ми беше интелигентно осветление в коридора. При засичане на движение от датчика плавно увеличаване на осветлението до зададен праг.
При липса на движение Х минути, плавно намаляване до зададен праг.
Настройките и включване и изключване на функциите ще става от приложение за Андроид.
Отворен съм към още идеи за интелигентното осветление.

В червено е изпратената команда, а в синьо отговора на контролера
Прикачен файл:
IMG_0722.JPG
Тук за пробите използвам Bluetooth Terminal. Иначе имам наполовина готово приложение..

Ето и самата схема...
Прикачен файл:
btlight.jpg
btlight.jpg (79.29 KиБ) Видяна 2915 пъти
Както се вижда, схемата е доста елементарна.Не е начертан драйвера за втората лента. Абсолютно еднакъв като на схемата (изход 12 краче), но свързан към 11 краче.
Единственото затруднение е в намирането на блутут модула. На мен ми го даде приятел, който работи в сервиз за касови апарати. Намирали се по вече излязли от употреба каси. Мисля че има доста колеги от форума, които биха ударили по едно рамо за намиране на такива модулчета.
За управление на релета могат да се ползват изводите 1,4,5,6,9,10,13,14,15-19, както и 23-28, само че тогава няма да могат да се ползват 6-те АЦП-та на контролера(за контрол на температура например).

Относно стабилността ... :? Бях го оставил няколко дена в коридора за тестове и не ми е правил проблеми. Иначе имам няколко различни проекта с този микроконтролер, като единия (контрол и управление на температурите в оранжерия) работи вече няколко месеца безпроблемно.

Ръчното управление може да се направи и хардуерно...няма проблеми.
Това засега от мен, ако има интерес, насреща съм :partyman:
nikolov333 - майстор
До колкото разбирам, ще ползваш собственно андроид приложение а знам как се пише софтуер и мисля, че за да е на добро ниво трябва да ползваш някой готов и съвместим с твоя проект. Не съм чувал за такъв блутут софтуер,може и да има, но дали ще работи с този микроконтролер не знам. Има свободен андроид софтуер за управление през Wi-Fi, но хардуера който работи с него понякога забива и има нужда от рестартиране, които може и да нямаш с блутут управлението, макар че и блутута в колата ми прави проблеми със връзката. С твоя модул сдвояваш ли телефона и има ли значение каква мощност консумират лед лентите и защо не могат да се ползват заедно аналоговите и цифрови входове?
П.П.Браво за идеята. Не бях мислил за блутут като комуникация с управлението!
Vectra - специалист
Да внеса малко яснота по отношение на това, как работи схемата ми. В цялата идея няма нищо сложно. Използвам обикновен сериен протокол (RS232), като блутут модула замества кабела между контролера и управляващото устройство.
В софтуера, който разработвам, се записва MAC адреса на блутут модула и по него се прави конекцията. Сдвояване е необходимо само ако отпадне захранващото напрежение на схемата.Оставял съм конекцията с часове и не се е разпадала.
Освен софтуер за андроид, е необходимо да се пише софтуер и за самия контролер.Затова казвам, че възможностите на схемата са много големи. С известни промени на програмата в контролера могат да се добавят различни функции. Например е възможно да се включи часовник по I2C шина (струва 2лв без батерията) и по даден алгоритъм да се управляват консуматори.Контролера си има енергонезависима памет, която да се използва за запомняне на определени състояния, запис на програма за управление и т.н.
За мощността на LED лентата определящо значение има само MOSFET -а.Може да се направи да управлява и четков двигател, халогенни крушки на 220V и др.
Не могат да се използват аналоговите входове като изходи поради спецификата на микроконтролера. Той има 3 порта, като единия може да се използва и за аналогови сигнали. Конфигурирането става едновременно за целия порт, а не бит по бит.
Надявам се, че съм бил изчерпателен :partyman:
nikolov333 - майстор
Това решение ми се струва много добро за специфични приложения заради възможностите за програмиране на микроконтролера и софтуера за управление и ниската цена, но изисква хардуерни и софтуерни познания. За сега не съм стигнал нивото за си направя хардуера сам, но софтуера не ми е проблем.
Интересува ме използването на подобен хардуер за управление на главен ел.спирателен кран за водопровода, който да се задейства от датчици до бойлера и пералнята, така че ще го ползвам за това. Ако можеш да ми направиш такава система без блутут модул, ще черпя :partyman:
П.П.Контрола и програмирането ще е с компютър с Remote desktop.
Vectra - специалист
Премахването на блутут модула не е проблем. Замества се с една интегрална схема MAX232 и с кабел се свързва със серийния вход на компютъра.Ако компа няма такъв (много от настолните и всички лаптопи), се ползва преходник USB->serial.
Програмирането на микроконтролера ама хич не е трудно.Ако знаеш поне малко C/C++ ще се справиш.Трябва ти само един програматор (струва двайсетина лева), една опитна платка, микроконтролер и изследователски дух.Ще ти пратя няколко тествани и работещи проекта за да свикнеш като за начало.Почти на всеки ред си пиша коментари, така че би ми разчел творенията.А, и забравих да спомена, че има и симулатори на които можеш да си тестваш написаната програма, дори без да имаш самия микроконтролер и програматора. Не че бягам от една черпня, ама ще се местя в ново жилище и сега акъла ми е на съвсем друго място :roll:
Така че давай смело напред! :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Дистанционно управление на осветление и контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: