Днес от битака си купих амперметър 10А вързан на плоча със контакт за открит монтаж. Понеже ми трябваше точно същия и като ампери и като корпус направо ми дойде като по поръчка а цената символична и старо бакелитово изделие а не китайски менток,дето показва север като компас а не нула
. Та да продължа мисълта си - и много се зарадвах на късмета си,гледам да видя на скалата за какъв ток е,но точно там дето е символа се пада ограничителчето за стрелката и го покрива та се вижда само че е 2.5% грешка.Обръщам го отзад и гледам на корпуса има отбелязан + и има и минус и аз си викам стига съм го мислил и го купих. Още не се бях прибрал и ми щукна,че тея ампермери ги правиха в стандартни корпуси и без значение дали е за прав или за променлив ток все имат плюс и минус като щампа а от друга страна наличието на контакт шуко на плочата е почти 100% признак че е ползван на променлив ток и интусиазма ми секна набързо. Не заради похарчените 3 лева ами защото тоя ампермер много точно се вписваше в плановете ми . Прибирам се в къщи и го пускам с много малък товар на ниско напрежение хем да видя какво ще стане,хем да видя как стои работата с шунта,че отвънка няма шунт. Е оказа се че ампермера е с вътрешен шунт и за променлив ток. Викам си нищо де ще го ползвам все за нещо и то така както си е с контакта да отчита големината на тока,пък си викам и я да го пробвам с малъс товар на прав ток да видя кво ще стане. Пускам го на прав ток и хоп стрелката малко мръдна. Сложих една халогенна крушчица 6 волта 20 вата много силна и бам закова на 3 ампера! Размених местата умишлено на плюса и минуса и се оказа,че стрелката и в двата варианта отклонява все на дясно а не като правотоковите от нула надоло. Викам ще го включа за по дълго и да става квото ще. Имам един поялник на 24 волта 40 вата и го пуснах като показа близо 2 ампера и го оставих да си грее над 30 минути докато аз се занимавах с други работи и нищо-работи си нормално нито стралката нещо да се балтае,нито да шуми,нито да грее всичко изглежда нормално. Моля кажете ми мога ли да ползвам амперметъра като правотоков и каква е разликата между правотоковите и променливотоковите стрелкови системи. Благодаря.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtuozo
- специалист
8 мнения в "Въпрос за АС амперметър."
jordanvass
- майстор
А преди да го купиш обърна ли внимание дали скалата е линейна?
Virtuozo
- специалист
Ами под буквата А няма никакви надписи. Надписите са доло
Нещо ей такова е само че до 10 и доло двете ограничителчета за крайно ляво и крайно дясно положение на стрелката не са такива пъпчици а са по големки и си покрили точно надписа под класа на точност та не се вижда,но съм сигурен че няма място за два символа а също съм и сигурен,че покрития надпис е синусоида,но въпреки това ампермера работи и то с точност която напълно покрива изискванията ми. Въпроса е дали такава работа не се явява грешна,тоест може ли така да си работи системата без да се прецака в продължение на дълго време.
Нещо ей такова е само че до 10 и доло двете ограничителчета за крайно ляво и крайно дясно положение на стрелката не са такива пъпчици а са по големки и си покрили точно надписа под класа на точност та не се вижда,но съм сигурен че няма място за два символа а също съм и сигурен,че покрития надпис е синусоида,но въпреки това ампермера работи и то с точност която напълно покрива изискванията ми. Въпроса е дали такава работа не се явява грешна,тоест може ли така да си работи системата без да се прецака в продължение на дълго време.
fox_vt
- майстор
Уреда е променливо токов синусоидата под 2,5% грешка е за това.Отляво се вижда че е от електромагнитната система а там са най вече променливо токови.Обикновенно тази система са с неравномерни скали за разлика от магнитоелектрическата и динамичната които са с равномерни.Най левия символ е за монтаж само във вертикално положение.
пп опс грешка не видях че това е примерна снимка
Ми направи една снимка де ,всичко това дето го написах е за този уред на снимката.
ппп може да работи неограничено дълго време,като е сравнително малко чувствителен към претоварвания.
пп опс грешка не видях че това е примерна снимка
ппп може да работи неограничено дълго време,като е сравнително малко чувствителен към претоварвания.
Virtuozo
- специалист
Не съм направил реална снимка,защото както казах надписите са абсолютно едно към едно с тази разлика,че под класа на точност на моя не се вижда какъв е символа,но и без да се вижда аз зная че е синусоида. Ампермера е точно такъв,да ясно е че може да работи десетки години ако е монтиран правилно и се ползва правилно. Работата е там,че смятам да го ползвам неправилно,тоест ще пускам през него не променлив а прав ток от грец. Но нищо де щом мери точно и щом издържа 30 минути значи няма да има проблеми.
Благодаря на всички за отзивчивостта и отговорите!
Благодаря на всички за отзивчивостта и отговорите!
Тема "Въпрос за АС амперметър." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература