Днес от битака си купих амперметър 10А вързан на плоча със контакт за открит монтаж. Понеже ми трябваше точно същия и като ампери и като корпус направо ми дойде като по поръчка а цената символична и старо бакелитово изделие а не китайски менток,дето показва север като компас а не нула
. Та да продължа мисълта си - и много се зарадвах на късмета си,гледам да видя на скалата за какъв ток е,но точно там дето е символа се пада ограничителчето за стрелката и го покрива та се вижда само че е 2.5% грешка.Обръщам го отзад и гледам на корпуса има отбелязан + и има и минус и аз си викам стига съм го мислил и го купих. Още не се бях прибрал и ми щукна,че тея ампермери ги правиха в стандартни корпуси и без значение дали е за прав или за променлив ток все имат плюс и минус като щампа а от друга страна наличието на контакт шуко на плочата е почти 100% признак че е ползван на променлив ток и интусиазма ми секна набързо. Не заради похарчените 3 лева ами защото тоя ампермер много точно се вписваше в плановете ми . Прибирам се в къщи и го пускам с много малък товар на ниско напрежение хем да видя какво ще стане,хем да видя как стои работата с шунта,че отвънка няма шунт. Е оказа се че ампермера е с вътрешен шунт и за променлив ток. Викам си нищо де ще го ползвам все за нещо и то така както си е с контакта да отчита големината на тока,пък си викам и я да го пробвам с малъс товар на прав ток да видя кво ще стане. Пускам го на прав ток и хоп стрелката малко мръдна. Сложих една халогенна крушчица 6 волта 20 вата много силна и бам закова на 3 ампера! Размених местата умишлено на плюса и минуса и се оказа,че стрелката и в двата варианта отклонява все на дясно а не като правотоковите от нула надоло. Викам ще го включа за по дълго и да става квото ще. Имам един поялник на 24 волта 40 вата и го пуснах като показа близо 2 ампера и го оставих да си грее над 30 минути докато аз се занимавах с други работи и нищо-работи си нормално нито стралката нещо да се балтае,нито да шуми,нито да грее всичко изглежда нормално. Моля кажете ми мога ли да ползвам амперметъра като правотоков и каква е разликата между правотоковите и променливотоковите стрелкови системи. Благодаря.