• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Изглежда добре.Опиши процедурите по изготвянето и материалите.Издържърт ли на висока температура?Тръбичката за нивото ми се вижда много близо до съда и като започнеш да го изолираш опцията е да остане в изолацията или някакво капаче или прозорче за да се вижда.
mgbagera - специалист
Кантата е разпробита с диаметър 35мм и са сложени ПП фитинги захванати отвътре с по 1 холендрова гайка.
За измерването на нивото на течността използвах хромирани колена и нипели.
От вътре и от вън съм изрязал по парче вътрешна гума между фитингите и стегнато здраво.

За изолация мисля да направя кутия от стиропор натъпкана с минерална вата. Там където се показва нивото на течността ще има изрязано капаче стиропор което ще се вади.

Маркуча е най обикновен като от тези за претакане на зелето :mrgreen: тествах го във кипяща вода в една тенджера и издържа на топлината. Единствено само дето омекна но не се сгърчи или нещо подобно.
saraneron - специалист
ЩЕ ЧАКАМЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА ! УСПЕХ !!!
mgbagera - специалист
Я кажете помпата от кой датчик трябва да се ръководи, от най горния или другия дето е по ниско на бойлера ?

От вчера е пуснато в експлоатация и горе долу съм доволен за сега.
Сутринта температурата в целия бойлер беше 17С. Според уреда е започнал да грее към 8:30ч. До обяд беше 32С и после се струпаха облаци за няколко часа. Вечерта като се прибрах беше 40С.

Ползвахме малко от водата и долната температура падна 31С (тази сутрин), а горе остана 40С.
Тук идва и съмнението ми че съм объркал датчиците.

Когато горе в бойлера е 40С а по долу е 31С, помпата се пуска при 45С при което в колектора постъпва много по студена вода и се охлажда много бързо от 45 до 37 при което се губи време в чакане пак да стигне 45 :?
Вчера този проблем го нямаше понеже температурата в целия бойлер беше еднаква и когато водата минаваше през колектора той се охлаждаше с 2-3С а не с 8С както е сега.

Сега размених местата на датчиците и да видя какво ще стане.
Evgeniy - майстор
Нормално е да направи няколко цикъла включи-изключи, докато тръгне непрекъснато помпата.
Това зависи от няколко неща - минимална температура (обикновено 45), дължина на тръбния път и колко е студен бойлера долу.

Всички системи се свързват да се ръководят от долния сензор, дори когато няма отвор, сензора се закрепва към изходящата тръба.

Между другото и аз съм се замислял за това - например горе 60, а долу поради ползване е станало 35 например. Тогава около входа на серпентината ще е около 50 и какъв е смисъла там да влизат 45, защото са повече от долните 35...
Теоретично от бойлера излизат 35, а се вливат 45, което означава че към него се пренася топлинна енергия така или иначе, но ми е малко нелогично.
mgbagera - специалист
Ами при мен долния датчик се пада почти на нивото на входа на серпентината или казано по друг начин, намират се на средата на бойлера.
lov - майстор
Спред моя скромен опит :? най добре е датчиците да са в потопена гилза. Като горния трябва да се намира малко по дълбоко в панела а не на самия изход. А долния се поставя на изхода на серпентината.
lz2skt - специалист
M...да .Гледам продават гилзи по 20см дълги-супер за тази цел.И ако лепнеш един кабелен преход 7мм на гилзата да държи кабела на датчика за по -сигурно.....
nasttii - специалист
Здр. да попитам вие слагате ли някакъв клапан на входа или изхода на серпентината за да не се получава самотек на водата когато не работи помпата или за дрейнбек системи не трябва.
lov - майстор
А бе хора оставете го тоя дрейбейк на мира. Не е панацея за качесвена соларна система. Не казвам че не става не искам и да споря с привържениците и но не е върха на сладоледа.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: