• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
teves написа:
Я пак?Не е сериозно да пишеш такива работи и очевидно , си вярваш!!!
Не пак, а отново. Напрежение е разликата в потенциала между 2 точки. Това, което наричаме нула всъщност е заземяване на единият край на вторичната намотка на трансформатора в трафопоста. Понеже е заземена, електрическа верига може да се затвори както между фаза и нула от електрическата инсталация, така и между фаза и всяко друго произволно тяло, което е "заземено". Достатъчно добър заземител очевидно се оказват и краката на човек, щом явлението с докосването на фазов проводник е смъртоносно, ако си стъпил на земята. Именно поради тази особеност съществува едно особено изискване за галванично разделяне.
Що иде реч до съпротивленията - не идентифицирай съпротивление с резистор. Елементите, които съхраняват енергия под формата на полета имат склонност да се противопоставят на промяната на протичащият ток. Освен това тези елементи са фазоинвертиращи, ако погледнем диаграмите за зареждането/разреждането им. Те внасят разлика между тока и напрежението, тъй нареченото "дефазиране". От елементчетата кондензатор и индуктивност/намотка едното прави разлика -90градуса, а другото +90 градуса. Поради характера на товара в практиката, за да му се оправи и факторът на мощността, съответно се добавят фазоинвертиращи групи. За това и в онези хубави заводи, където се ползват много и големи електродвигатели, често се изграждат и групи кондензаторни батерии. Защото за разлика от битовите абонати, за промишлените има "наказателна такса" за реактивен товар. Той натоварва проводниците допълнително, а всъщност е енергия, която периодично се обменя между консуматор и захранващ източник.
Още въпроси?
teves - специалист
toolegittoquit написа:
teves написа:
Я пак?Не е сериозно да пишеш такива работи и очевидно , си вярваш!!!
Не пак, а отново. Напрежение е разликата в потенциала между 2 точки. Това, което наричаме нула всъщност е заземяване на единият край на вторичната намотка на трансформатора в трафопоста. Понеже е заземена, електрическа верига може да се затвори както между фаза и нула от електрическата инсталация, така и между фаза и всяко друго произволно тяло, което е "заземено". Достатъчно добър заземител очевидно се оказват и краката на човек, щом явлението с докосването на фазов проводник е смъртоносно, ако си стъпил на земята. Именно поради тази особеност съществува едно особено изискване за галванично разделяне.
нтгОще въпроси?
Всичко това, което си написал е вярно ,но някак си, не кореспондира с горните простотии . Извинявай !
Става въпрос за това изречение: Ако не беше заземен, нямаше да те удари тока, освен ако не хванеш и двата кабела от контакта
Ако не беше заземен ,щеше да те тресне ток и от двата кабела на контакта,не мислиш ли?
Последна промяна от teves на пет юни 26, 2015 12:30 am, променено общо 1 път.
toolegittoquit - майстор
teves написа:
Всичко това, което си написал е вярно ,но някак си, не кореспондира с горните простотии . Извинявай !
Става въпрос за това изречение: Ако не беше заземен, нямаше да те удари тока, освен ако не хванеш и двата кабела от контакта
Приятелю, какво е това "галванично разделяне" и има ли почва у нас?
teves - специалист
toolegittoquit написа:
teves написа:
"Приятелю",какво общо има галваничното разделяне ,с изречението което съм подчертал?
Най просто казано ,ако не беше заземен единия от изводите на вторичната намотка щеше да те" треска "ток и от двете жици на контакта в къщи.
А не обратното,което твърдиш ти.
kozl - майстор
jrachev написа:
Привет,

Не съм компетентен относно електротехника и може възпроса ми да е много глупав, но се надявам да ми отговорите.
Взех си led лента с траф: in 220V out 12V 75W. Имам един малко по отделен контролер за led с който искам да ъправлявам led-a.
Този контролер има входове за фаза и нула. Срязах буксата на трафа и измерих с фазометър да видя, коя жица е нула и коя фаза. Останах много изненадан, като видях лампичката на фазометъра да свети и при двете жици.
Това нормално ли е? Не знам сега как да свържа контролера.
Докато горните двама спорят кой е по-галваничен, jrachev купи си фазомер с глим лампа, че тия евтинджоси с LED индикатора са подвеждащи, палят се при ниски напрежения и изобщо са неподходящи за индикиране на фаза. От това и заблудата ти, че на изхода на адаптера има фаза. Обаче ако фазомера с глимка светне на изхода на адаптера, тогава вече може да намесиме галваничната връзка в схемата на адаптера.
И да ти пиша - нормално е тока да тече и по двете жици. Още по-нормално е да тече в посока + към -, а електроните в обратна посока. Не съм сигурен каква е причината за твоето недознание, но или ти или даскала е проспал уроците по физика.
А на спорещите пожелавам успех в откриването на галваничната връзка.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
teves написа:
toolegittoquit написа:
teves написа:
"Приятелю",какво общо има галваничното разделяне ,с изречението което съм подчертал?
Най просто казано ,ако не беше заземен единия от изводите на вторичната намотка щеше да те" треска "ток и от двете жици на контакта в къщи.
А не обратното,което твърдиш ти.
teves, бъркаш се. Начератай си схема и помисли от къде ще протече ток, като единият извод на трафа не е заземен и няма връзка с нищо. Краката ти са на земя, но трафа ако няма връзка със земя, ток няма да протече ако пипаш единият от изводите. - Това е смисъла на галваничното разделяне.
:partyman:
teves - специалист
Извинявам се,наистина съм в грешка,но снощи на няколко ракии....
toolegittoquit - майстор
teves написа:
Извинявам се,наистина съм в грешка,но снощи на няколко ракии....
Приятелю, извинен си. Но неслучайно те запитах какво е "галванично разделяне". Постарал съм се да се аргументирам достатъчно добре като пиша. Навремето съм се постарал да уча колкото ми се удава. Че съм изкелемяр - такъв съм :)
dyaneff - майстор
toolegittoquit написа:
....изкелемяр....
Какво означава това ?
ivanovbg - майстор
Галванично разделяне се прави само на едно устройство, като разделянето е по възможност в устройството. На електрическата мрежа е недопустимо, освен ако не се отнася за производствено помещение или сервиз в който работи обучен персонал.
toolegittoquit написа:
.... Единствената причина да те шибне тока, когато пипнеш фазата от електрическата инсталация на дома ти е, че в трафопоста единият край на трансформатора е заземен. Ако не беше заземен, нямаше да те удари тока, освен ако не хванеш и двата кабела от контактаа...
Не говори глупости за единствена причина. Ако не беше заземен в трафопоста какво гарантира, че не е заземен случайно от неизправен уред в другата стая или в друга къща по веригата? Междунамотково късо също би довело до този ефект. Даже ще те удря ток независимо кой от двата края на намотката пипаш. Мисли малко!
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Защо и по двете изходни жици на трафа тече ток?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: