Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
mashinista написа:
Оп, моя грешка, само според първото мнение ми е отговора. ;) При асинхронния освен честотно друг вариант не се сещам. А за изправителя с един колега пуснахме една бормашина такава през ТЕС 23, на 20V завъртя без да коментирам момента. Та от тая гледна точка при изправител за по-високо напрежение и може би обаче с управление нещо с транзистори, да не е с реостат, ще да има добър ефект.
Правиш ли разлика между бормашина и дрелка :?
kuger - майстор
toolegittoquit написа:
mashinista написа:
Изправител и регулируемо съпротивление?
На асихнронен двигател, за какъвто се пита в последните няколко мнения? Ти асинхронен двигател с прав ток виждал ли си да работи? Още повече знаеш ли, че като свалиш напрежението как хубаво грее, дори и да не изправиш тока?
Аз да. Така законтря ротора, че ако има части на резба по машината се развиват.
hrpankov - специалист
....посочената схема става за асинхронници, но вместо да я майсториш вземи някой регулатор от стара прахосмукачка например.... тъй-де, що трябва да се потиш?...
Junak - майстор
hrpankov написа:
....посочената схема става за асинхронници, но вместо да я майсториш вземи някой регулатор от стара прахосмукачка например.... тъй-де, що трябва да се потиш?...
Я пак... :?
toolegittoquit - майстор
Junak написа:
Правиш ли разлика между бормашина и дрелка
Каква е разликата между бормашина и дрелка, приятелю? :?:
hrpankov написа:
Прахосмукачката е с колекторен мотор. Както и дрелката. Имат четки. И са различни от асинхронните двигатели. В 1 фазните асинхронни двигатели се ползва фазоинвертираща верига. В 3 фазните се ползват 3 фази, за да се завърти ротора. Колекторните четкови мотори си имат вграден комутатор - четките. Иначе като цяло основните типове мотори се базират на фарадеевите експерименти. Промяна на магнитното поле поражда промяна на електричното и обратно. Дали ще имаш магнити на статора, четки и намотки на ротора, като променяш посоката на постоянният ток с комутатора, дали ще имаш намотки на статора и магнити на ротора и променяш отново тока, дали ще имаш 3 чакащи фази, моментът от които ще върти ротора. :cool:
И ако от по-горното не ми се е разбрала позицията, приятелю, то тя е проста. НЕ, не става. Асинхронен двигател се управлява с честотен регулатор.
Junak - майстор
Извинявай приятелю, бях чувал за колонна бормашина, за настолна бормашина и т.н. Може и да съм се заблудил. Като чуеш за колонна дрелка, обади ми се. Особено ако е с асинхронен двигател.
toolegittoquit - майстор
Junak написа:
Извинявай приятелю, бях чувал за колонна бормашина, за настолна бормашина и т.н. Може и да съм се заблудил. Като чуеш за колонна дрелка, обади ми се. Особено ако е с асинхронен двигател.
Приятелю, питах те за разликата, защото думите се използват като синоними. Колонна бормашина разбирам. Ползвал съм такава. Обаче масово в каталозите това, което се нарича в практиката "дрелка" го пишат "ударно-пробивна бормашина" :? Въобще, това "дрелка" е някакво народно название, никъде не съм виждал официално да се нарича "дрелка" от производител. Сигурно дрелка идва от английското "drill", което означава "пробивам, правя отвор".
Junak - майстор
Ми тя разликата в моторите - както няма дрелки с асинхронен моторя тъѝ няма и бормашини с колекторен. Е, има и изключения. Тоѝ въпроса не беше към теб и не знам що толкоз се впечатли :)
hrpankov - специалист
днес съм добър и съвестно изпълнявам желания:
...но вместо да я майсториш вземи някой регулатор от стара прахосмукачка например
Junak - майстор
А стига писа простотии, че ще вземе някой да те послуша
hrpankov написа:
[-X [-X [-X [-X [-X [-X [-X [-X

Тема "Регулиране обороти на бормашина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: