Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
earendil - напреднал
Здрасти,

ще копирам тук една започната от мен тема в друг форум, като се надявам да се включи някой компетентен човек със съвет.. или направо някой да дойде :)

да ви кажа все пак накратко историята.. Чилърът е Wesper AQH 35

От началото на миналото лятото почна да изключва с грешка LP (low pressure).
Това се случва само като се включи и втория компресор (те са 2 паралелни).

Като работи само единия си държи около 4.6 ниското налягане, а като включи и втория пада до 3 и изключва.

Викнахме хора от една фирма, дойдоха сложиха кило и половина газ, казаха по телефона, че са затегнали някакви гайки, взеха 180 лв и си заминаха. (за съжаление нямах физическата възможност да присъствам на този "ремонт").

Един ден по-късно - същата работа.. Обадихме се пак на тези и: "ами ние сега не можем да дойдем".. мън мън.. ами то сигурно е от филтъра.. и т.н. , но не дойдоха повече.

И почнах с един мой приятел, който се занимава с инсталация на домашни сплит климатици.. Дръпнахме газа, оказа се 6 кг, вместо 7.. и сменихме големия филтър (стария си беше ОК). СЛожихме още 1 кило и всичко уж беше наред.. до следващия ден. Гледам пак, като включат и 2та пада до 3 ниското. Логиката диктува, че 1 кило фреон е излетял някъде за 1 ден. Което е доста.. пръскахме със сапунен разтвор навсякъде - не пролича теч. След 2-3 дена сложихме още 1 кило със оцветител.. на другия ден пак същата работа.. но никъде нямаше оцапано..

От там вече почнахме да мислим че е пробит топлообменника... почнах да търся топлообменник..., но през това време обаче машината си поработва.. спира някой път един път на денонощие.. накрая си изкара без никакви проблеми до края на лято 2014 (с една уловка, оставил съм да сваля водата до 16 градуса), дам ли й малко зор - по-ниска Т и сваля ниското и пак изключва..

Та размислите ми са следните.. как може за един ден уж да изчезне почти едно кило, а после да си работи няколко месеца (с редки рестартирания). Нали ако имаше такъв пробив в топлообменника, за 10 дена щеше да замине фреона?

При последното пълнене на фреон (с оцветителя), настроих водата на 2.5 атмосфери и спрях пълначката.. , за да видим дали ще надуе.. 10тина дена по-късно е на 2.9 атмосфери. Не мога да преценя дали тази разлика показва спукване на топлообменника.. или малко изтърва крана на пълначката. И пак - ако е спукан.. и си работи нормално на 4.6, няма ли за 2-3 дена да изчезне повече газ от това едно кило.. и да не държи вече и на 1 компресор?

Това лято продължава сагата.
Сега в началото на сезона (след 1 месец работа) пак почна да изкарва LP грешка.
Ситемата има филтри на водната част и са проверявани и чистени.
Филтъра на фреона е сменян миналата година (стария беше чист).
Проблема става като включи втория компресор.. сваля ниското налягане до към 3.3 и тогава хвърля грешката и изключва. Като си работи само единия.. си държи ниско около 5.5 и работи безпроблемно.
Ако има някой майстор в района на Сл. бряг - Бургас, който да препоръчате с удоволствие ще си платя да реша проблема..
Ще съм благодарен за всякакви насоки и разсъждения.
earendil - напреднал
Наблюденията върху данните:

Имам втори такъв чилър -малко по малък.
При него високо налягане е 16 на 6 ниско. А температурите 36 / 6.Той работи нормално.

При проблемния имаме 17/5 налягане и 47/7 температура. Но включи ли се и втория му компресор - температуритe отиват на 44 / - 10 .. -6 -5) и съответно пада и ниското налягане и включва LP грешка.
idunno - специалист
Прилича ми по- скоро на проблем свързан с циркулацията на водата през изпарителя- виж за задръстен филтър(откъм водната страна) и също тка провери циркулационната помпа с едни амперклещи как работи.Може и топлообменник да се е задръстил.Също така, нищо, че не отчита грешка погледни и флоу-суича.И налягането на водата също погледни.
Поправимо е.Опитай първо сам.
Ако водната част ти е ок, погледни по тръбите на ниското налягане на фреона(по-дебелите) дали има скреж някъде около електронното ТРВ (мисля че или този или AQL е електронно ТРВ, не съм 100% сигурен).
Не знам, дали имаш възможност да провериш дали топлообменника не е запушен.
Едно е сигурно - дали 5 или 6 кила фреон- не е от това едно кило, липсата на фреон би довела до падане студовата мощност и разни други забавления
earendil - напреднал
Благодаря за отговорите.. проблема.. може да се каже, че е решен.

Уви, струваше ми 740 лв, при положение, че почти сам го реших..

Дойдоха от една фирма и след като им разказах в подробности всичко по-горе.. ми казаха, че е от смяната на 407 с R22..
Аз не мога да споря с професионалисти по въпроса и въпреки скептицизма ми, те почнаха направо с източване и замяна на газа..

Разбира се, след тази процедура, машината се държеше пак по същия начин, при което вече почнаха да гледат данните при които работи машината и заедно установихме, че електрониката отчита с около 1 - 1.3 бар по-ниско налягане от това, което отчита по външно измерване..
След което се появи въпроса спрямо какви параметри се включва LP грешката и дали са фиксирани. Аз бече бях намерил в интернет сервизна книжка и там намерих параметър при чийто намаляне, се намали долната граница на LP до 2.8 (реално е по-високо, но машината толкова го мери)... и разбира се вече "няма проблем".

Като цяло се радвам, че машината работи добре, но останах малко с горчиво чувство.. не бих имал нищо против замяна на фреона, въпреки, че надали КПДто е надолу с 30-40% от смяната на газа както се опитаха да ме убедят.., но 240 лв транспортни разходи за 100те км Варна - Несебър и още 300 лв за работа ми се сториха множко.. фреона не го слагам.

Реално ако "майстор" види насреща малко или много разбиращ от материята клиент и се вслуша, може би щеше да провери първо как работи машината и да помисли малко.. и проблема щеше да се установи и реши по-лесно и бързо (смяна на параметър).. да не говорим за по-евтино.

Така или иначе пак казвам, се радвам, че машината работи и като цяло съм доволен, че хората от въпросната фирма(които поддържат тази марка машини) се отзоваха незабавно на обаждането ни и дойдоха на следващия ден.

Поздрави

Тема "Проблем с чилър на хотелче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: