Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
piron45 - майстор
mimilota написа:
Циментовото мляко се нанася с баданарка нали, все едно боядисвам, така ли?
А след толкова ровене пак не разбрах какво значи да се пердаши, да се хварля силно материала на стената ли?
Моля не се смейте много на въпросите ми :cry:
Е добре, млякото не се маже, забъркваш в една кофа рядко циментово мляко и с една метличка го пръскаш по стената, може и с баданарката. Мазането може да го правиш поне след няколко часа като е дръпнало млякото или на другия ден. Ще ти трябват няколко основни инструмента - ръчна количка в която да си забъркваш материала за мазане, удобна е за местене и като се специализираш ще можеш направо от нея да взимаш материал и да го хвърляш на стената. Мистрия с която ще хвърляш материала, Маламашка /метална/ удобна е на нея да си слагаш по малко материал и от там го взимаш с мистрията и го хвърляш на стената. Това докато му хванеш цаката, после можеш направо от количката, да си спестиш държането на маламашката с материала. Пердашката е инструмент, с който се заглажда и уеднаквява мазилката да няма неравности и пукнатини. Прилича на маламашка, но е по малка, сега ги продават пластмасови със залепена микропореста гума върху тях, едно време се ползваха дървени. Ще ти трябва нивелир, но да е по не 50см, не някоя детска играчка и няколко прави и чисти дъски /около 10см широки/, които да ползваш за мастари. Едната дъска/мастар/ да е поне 3м дълга за да хваща поне 3 майки/ступове/. За оформянето на ъгли също ще ти трябват мастари.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не съм профи, това, което наричаш маламашка, аз му казвам шпаклар, а маламашката е за пердашене..... :rolleyes: За хоросан си трябва дървена. Истинският пясък изпапква гумените за нула време. Не и трябва количка. Бърка си материала в кофа с бъркалката и си я тътри ако трябва. Колкото и да е навита, една жена трудно управлява строителна количка, стремежът на количката да полегне на една страна убива всякъв ентусиазъм. И няма нужда
piron45 - майстор
:? Аз също не съм профи, но по нашия край така се водят инструментите. Пропуснах, най важното в мазането е хвърлянето на материала. Както по горе писа колегата цялата работа е в китката. Самото хвърляне наподобява много игра на тенис на маса, ако някога си играла ще ме разбереш. Материала се хвърля рязко и със завъртане на китката така че да се залепи на стената. Започва се от долу нагоре като гледаш материала да се лепи последователно без натрупване на едно и също място. Най напред трябва да си направиш майки /ступове/. Това са вертикални колонки от мазилка през около метър, които се нивелират по вертикал и с мастара ги правиш да са в една линия. Трябва да имаш поне три първоначално за да не се криви мазилката, след това се допълват последователно с напредване на мазилката.Трябва да имаш поне 1-2 готови майки докато измазваш разстоянието между предишните, те да имат време да дръпнат и по тях се води самата мазилка.

ПП. Колежке прегледай тази тема http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=26&t=7087
А и можеш да потърсиш някое видео за начина на мазане , ще ти помогне нагледно как става.
Последна промяна от piron45 на нед юли 12, 2015 5:10 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
mimilota написа:
............на въпросите ми :cry:
Ако искаш, разкажи какво бе състоянието на пода и какво правиха майсторите
mimilota - специалист
Пода беше зле. Махнах целия паркет и оставих сгурта. Майсторите направиха замазка от цимент, пясък и чакъл и някаква търка армирана мрежа, ама много тънка с ръка я огъвам. Незнам дали не ме изпързаляха тук. Замазката е дебела около 10см. Добре че поне е равна, че смятам сама да си лепя плочките на пода :) .
Добре де неможе ли както обикновена шпаквовка, вкъщи правехме с унифор и не помня такова пердашеше. Може ли да ползвам тази техника просто да измажа с каквото ми кажете ама без да мятам по стената. За щастие всички изброени инструменти ги имам само дето незнам как се казват. А с ръчна количка съм мнооого добра. :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Вкъщи сте правили нещо си ама на равна основа. Тухла иска по-дебела мазилка, особено такава изронена зидария. Друг вариант е, да налепите изолация и върху нея както си знаете :-)
zayko_bayko - специалист
mimilota,
преди време пусна тема за замазка на под.Имаше доста спорове относно цените.Това същата къща ли е за която споменаваше?Интересно колко е струвала замазката на пода?
zayko_bayko
mimilota - специалист
Същата къща е, но незнам каква е цената на пода. Дадоха ми обща цена за всичко което искам да се направи
Замазка на пода, прекарване на тоалетна в къщата, тръби и канал до едната стая която ще е кухня, сваляне на стария таван, нова ел инсталация и табло, гипсорактон навсякъде, махане на старати и прозорци, малко зидане с итонг..не сещам друго ми струва 6300лв.
kuuuuuul - майстор
Целия майсторлък е в хвърлянето на мазилката,не да го хвърлиш на кюфте, а да се разстели колкото може повече.Препоръчвам ти да я направиш с перлит,малко пясък,цимент и добавка заместител на варта(2-1-1).Става грубо и след това шпакловаш с шпакловка за топлоизол.Спестяваш пердашенето.Тук може да видиш как съм го направил.
viewtopic.php?f=15&t=14712&start=60
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Някой има ли идея колко е цената на квадрат на хастарна мазилка?
Преди сто лета, като виках майстор, ми беше 2лв идеална мазилка ....ееех

Тема "Външно измазване на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: