• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
1115 - специалист
Ами повече от 74С явно няма как давдигна- КПД_то около тези градуси пада много и до там.
lov - майстор
При мен старта сабалям не беше от нулата.Една съдомиялна искара ма те малко 10-на литра вода и един душ си хвърлих и в 11:00 бях на 95 градуса :?
:partyman:
1115 - специалист
Ухаааа,
значи съм далеч от истината.
шоп - майстор
Аз пък се целя в ниските градуси и голям обем вода. Сега съм с 72 вакумни тръби и 2х240л бидони и 2х120л неръждаеми бойлери със серпентини.
Подготвил съм още 4бр бидони за зимата за да може когато има слънце да ги зареждам до към 40-45 градуса. Няма смисъл от повече зимата, зашото въпреки късите ( при мен 5-6 м общо трасета )загубите са големи.
lov - майстор
Това с по ниските температури и по големия обем е най правилната постановка. Даже трябва да бъде заковано към темите за соларите и не трябва да се коментира.
Относно дължината на трасетата не са проблем загубите не са чак толкова големи колкото изглеждат. При мен има 3 етажа от горе и като добавиш монтажните дължини трасето става 15 метра че и отгоре. Вече не помня колко е точно. Само на покрива и около бойлера съм с 10мм изолация обвита с алуминиева лента. А вертикалния участък е с 6 мм без нищо повече и минава пре отдушник та даже си му става и течение. Кога ко правих нямаше кой знае какъв избор на материали да не говорим за бойлера.Нито обема му е достатъчен 120 литра нито серпентините са като за соларна система. Бе видяли че правят хората и дай и ние да правим нещо и да го пускаме на пазара.
Не е коректно да се сравняват две соларни системи само по максималната температура едно заради различните обеми и както и заради специфичните наклони и ориентация. В случая аз гоня максимума до обяд а след това каквото докача. Както и заради вертикалния наклон при мен тепърва има да навлиза в максимума.
И нещо което не писах преди когат се зачекна темата за помпите. В никакъв случай не трябват големи дебити да се гонят. Колкото по бавно се движи топлоносителя толкова по голямо топлоотдаване се получава. Серпентините на стандартните бойлери не са с достатъчна площ за такъв бърз топлообмен.Сметките са едно ама личната ми практика показва друго.

п.п.Шопе аз и друг път съм го писал че си мечтая за 40-50 кубиков термоакумулатор пълен с натриев ацетат ма няма де да го сложа.
:-D
шоп - майстор
Нека поговорим за дължината на трасето, диаметрите на тръбите и загубите. Идва тежкият сезон за соларите и особено за вакумните солари трасето оказва влание ( Не че при плоските оказва по-различно влиание,но там имаме загуби от панела)
Досегашните ми три панела са на 2-3 метра в едната посока от буфера и тръбите са неръждаемо гофре 16мм изолирани с 8 мм изолация. При облачно време тази вода може да стои в трасето 5-10-15 мин, и тя изтива. Но аз имам по около 70 метра гофре във всеки колектор, чиято вода се нагрява и въпреки, че тези 2х 2-3 метра охлаждат в първият момент серпентината и колектора-системата работи.

Мисълта ми е как при дълги тръбни трасета и вода в колектора 2-3 литра колко енергия се губи.

Имам идея до 2-3 години да направя едно соларно поле от 10 ина колектора на кота 0 и там трасето ще е 10 ина метра в едната посока под земята. Може би ще мина на трасе от медни тръби 10х 0,5мм...не знам и аз
Привет колеги! Проблема с топлата вода през летните месеци съм го решил по следния начин!На покрива съм си опънал 10 метра полиетиленова тръба ф63 захранвам я от водопровода и на изхода с тръба ф16 влизам в бойлера с тетка през студената вода! И така през цялото лято имам топла вода и понеже водата влиза в бойлера се запазва топла и сутрин! Много пракично и евтино много приятели си направиха след като видяха от мен!
димитар кисиов - специалист
jordan_84 написа:
Привет колеги! Проблема с топлата вода през летните месеци съм го решил по следния начин!На покрива съм си опънал 10 метра полиетиленова тръба ф63 захранвам я от водопровода и на изхода с тръба ф16 влизам в бойлера с тетка през студената вода! И така през цялото лято имам топла вода и понеже водата влиза в бойлера се запазва топла и сутрин! Много пракично и евтино много приятели си направиха след като видяха от мен!
като спре водата си имаш резерва
шоп написа:
de4i, аз имам два 240 литрови пласмасови бидона със серпентини в тях. До 80 градуса съм стигал в тях и проблеми няма....
Ако си чел темата ми: Въздушно слънчево отопление с ...Поздрави
Да, четох я преди време. Въпросът ми е дали този съд би издържал налягане /примерно 2 бара/, особено като се затопли 50-60 градуса. Ако не издържи, варианта, както казах по-горе е водата в буферния съд да е циркулационната на слънчевия колектор, а гофрето да е под налягане с водата от мрежата към съществуващия електрически бойлер. При това положение колкото повече гофре в буфера, толкоз по-добре.

Ако става, идеята ми е като твоята - да го "обкова" с фибран, а от външната страна на фибрана да е "обкован" с дъсчена/ПДЧ касета.
шоп - майстор
2 бара - абсурд
Такива системи се правят отворени, ако искаш налягане си слагай серпентини.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Възможно най-евтината соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: