Ами повече от 74С явно няма как давдигна- КПД_то около тези градуси пада много и до там.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
1115
- специалист
170 мнения в "Възможно най-евтината соларна система за топла вода"
шоп
- майстор
Аз пък се целя в ниските градуси и голям обем вода. Сега съм с 72 вакумни тръби и 2х240л бидони и 2х120л неръждаеми бойлери със серпентини.
Подготвил съм още 4бр бидони за зимата за да може когато има слънце да ги зареждам до към 40-45 градуса. Няма смисъл от повече зимата, зашото въпреки късите ( при мен 5-6 м общо трасета )загубите са големи.
Подготвил съм още 4бр бидони за зимата за да може когато има слънце да ги зареждам до към 40-45 градуса. Няма смисъл от повече зимата, зашото въпреки късите ( при мен 5-6 м общо трасета )загубите са големи.
lov
- майстор
Това с по ниските температури и по големия обем е най правилната постановка. Даже трябва да бъде заковано към темите за соларите и не трябва да се коментира.
Относно дължината на трасетата не са проблем загубите не са чак толкова големи колкото изглеждат. При мен има 3 етажа от горе и като добавиш монтажните дължини трасето става 15 метра че и отгоре. Вече не помня колко е точно. Само на покрива и около бойлера съм с 10мм изолация обвита с алуминиева лента. А вертикалния участък е с 6 мм без нищо повече и минава пре отдушник та даже си му става и течение. Кога ко правих нямаше кой знае какъв избор на материали да не говорим за бойлера.Нито обема му е достатъчен 120 литра нито серпентините са като за соларна система. Бе видяли че правят хората и дай и ние да правим нещо и да го пускаме на пазара.
Не е коректно да се сравняват две соларни системи само по максималната температура едно заради различните обеми и както и заради специфичните наклони и ориентация. В случая аз гоня максимума до обяд а след това каквото докача. Както и заради вертикалния наклон при мен тепърва има да навлиза в максимума.
И нещо което не писах преди когат се зачекна темата за помпите. В никакъв случай не трябват големи дебити да се гонят. Колкото по бавно се движи топлоносителя толкова по голямо топлоотдаване се получава. Серпентините на стандартните бойлери не са с достатъчна площ за такъв бърз топлообмен.Сметките са едно ама личната ми практика показва друго.
п.п.Шопе аз и друг път съм го писал че си мечтая за 40-50 кубиков термоакумулатор пълен с натриев ацетат ма няма де да го сложа.

Относно дължината на трасетата не са проблем загубите не са чак толкова големи колкото изглеждат. При мен има 3 етажа от горе и като добавиш монтажните дължини трасето става 15 метра че и отгоре. Вече не помня колко е точно. Само на покрива и около бойлера съм с 10мм изолация обвита с алуминиева лента. А вертикалния участък е с 6 мм без нищо повече и минава пре отдушник та даже си му става и течение. Кога ко правих нямаше кой знае какъв избор на материали да не говорим за бойлера.Нито обема му е достатъчен 120 литра нито серпентините са като за соларна система. Бе видяли че правят хората и дай и ние да правим нещо и да го пускаме на пазара.
Не е коректно да се сравняват две соларни системи само по максималната температура едно заради различните обеми и както и заради специфичните наклони и ориентация. В случая аз гоня максимума до обяд а след това каквото докача. Както и заради вертикалния наклон при мен тепърва има да навлиза в максимума.
И нещо което не писах преди когат се зачекна темата за помпите. В никакъв случай не трябват големи дебити да се гонят. Колкото по бавно се движи топлоносителя толкова по голямо топлоотдаване се получава. Серпентините на стандартните бойлери не са с достатъчна площ за такъв бърз топлообмен.Сметките са едно ама личната ми практика показва друго.
п.п.Шопе аз и друг път съм го писал че си мечтая за 40-50 кубиков термоакумулатор пълен с натриев ацетат ма няма де да го сложа.
шоп
- майстор
Нека поговорим за дължината на трасето, диаметрите на тръбите и загубите. Идва тежкият сезон за соларите и особено за вакумните солари трасето оказва влание ( Не че при плоските оказва по-различно влиание,но там имаме загуби от панела)
Досегашните ми три панела са на 2-3 метра в едната посока от буфера и тръбите са неръждаемо гофре 16мм изолирани с 8 мм изолация. При облачно време тази вода може да стои в трасето 5-10-15 мин, и тя изтива. Но аз имам по около 70 метра гофре във всеки колектор, чиято вода се нагрява и въпреки, че тези 2х 2-3 метра охлаждат в първият момент серпентината и колектора-системата работи.
Мисълта ми е как при дълги тръбни трасета и вода в колектора 2-3 литра колко енергия се губи.
Имам идея до 2-3 години да направя едно соларно поле от 10 ина колектора на кота 0 и там трасето ще е 10 ина метра в едната посока под земята. Може би ще мина на трасе от медни тръби 10х 0,5мм...не знам и аз
Досегашните ми три панела са на 2-3 метра в едната посока от буфера и тръбите са неръждаемо гофре 16мм изолирани с 8 мм изолация. При облачно време тази вода може да стои в трасето 5-10-15 мин, и тя изтива. Но аз имам по около 70 метра гофре във всеки колектор, чиято вода се нагрява и въпреки, че тези 2х 2-3 метра охлаждат в първият момент серпентината и колектора-системата работи.
Мисълта ми е как при дълги тръбни трасета и вода в колектора 2-3 литра колко енергия се губи.
Имам идея до 2-3 години да направя едно соларно поле от 10 ина колектора на кота 0 и там трасето ще е 10 ина метра в едната посока под земята. Може би ще мина на трасе от медни тръби 10х 0,5мм...не знам и аз
Привет колеги! Проблема с топлата вода през летните месеци съм го решил по следния начин!На покрива съм си опънал 10 метра полиетиленова тръба ф63 захранвам я от водопровода и на изхода с тръба ф16 влизам в бойлера с тетка през студената вода! И така през цялото лято имам топла вода и понеже водата влиза в бойлера се запазва топла и сутрин! Много пракично и евтино много приятели си направиха след като видяха от мен!
димитар кисиов
- специалист
jordan_84 написа:Привет колеги! Проблема с топлата вода през летните месеци съм го решил по следния начин!На покрива съм си опънал 10 метра полиетиленова тръба ф63 захранвам я от водопровода и на изхода с тръба ф16 влизам в бойлера с тетка през студената вода! И така през цялото лято имам топла вода и понеже водата влиза в бойлера се запазва топла и сутрин! Много пракично и евтино много приятели си направиха след като видяха от мен!като спре водата си имаш резерва
шоп написа:de4i, аз имам два 240 литрови пласмасови бидона със серпентини в тях. До 80 градуса съм стигал в тях и проблеми няма....Да, четох я преди време. Въпросът ми е дали този съд би издържал налягане /примерно 2 бара/, особено като се затопли 50-60 градуса. Ако не издържи, варианта, както казах по-горе е водата в буферния съд да е циркулационната на слънчевия колектор, а гофрето да е под налягане с водата от мрежата към съществуващия електрически бойлер. При това положение колкото повече гофре в буфера, толкоз по-добре.
Ако си чел темата ми: Въздушно слънчево отопление с ...Поздрави
Ако става, идеята ми е като твоята - да го "обкова" с фибран, а от външната страна на фибрана да е "обкован" с дъсчена/ПДЧ касета.
Тема "Възможно най-евтината соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература