• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
nikibol - специалист
Здравейте. Миналата година си поставих прозорец в едната стая. Обърнах прозреца с фибран залепени с лепило за топлоизолация. Стана добре, но като дойде зимата около прозореца изби мухъл. Стичаха се вади с вода и целите страници бяха мокри. От всичко което прочетох тук ми стана ясно, че съм допуснал грешка - Покрил съм доста голяма част от профила на дограмата с фибрана за обръщането на прозореца. Доколкото прочетох тук, от форума ми стана ясно че при обръщането на прозореца, фибрана трябва да идва до монтажните лепенки, като захваща не повече от 23мм. от дограмата.
Ако може да споделите, какви са стъпките при обръщането на дограмата за да не сбъркам и при втория прозорец, ще ви бъда безкрайно благодарен.
Весели празници.
MASTER - специалист
Струва ми се, че грешката ти изобщо не е в застъпването, там проблемът е чисто естетически.

Някъде другаде бъркаш,но обясненията ти идват малко недостатъчни за да се разгадае.
tysonlkr - специалист
Причината за конденза и мухъла не е в обръщането :wink:
Аз когато си обръщах прозорците не слагах фибран, но невярвам причината да е във фибрана.

Причината за появата на мухъл е просто липса на вентилация след смяна на дограмата. И недобро и непостоянно отопление на помещението.
novgradski - специалист
Аз се стремя от вътре да не изолирам около дограмата,за да може стената "да топли" дограмата.От вън обръщам с изолация.Не знам дали е правилно.Дори съм си мислел, ако се наложи да сложа силиконов (гъвкав) нагревател отвътре около дограмата,но чак до там не съм стигнал.
nikolov333 - майстор
А правилно ли е, фибрана да се сложи като каса около прозореца още преди монтажа му, като цял лист, който да започва от външната изолация и да свършва на вътрешния ръб на стената? :?:
novgradski - специалист
И това съм го виждал...казват - "дали е пяна или фибран ..."-целят изолация от стената."
8180 - майстор
nikibol написа:
Обърнах прозреца с фибран залепени с лепило за топлоизолация. Стана добре, но като дойде зимата около прозореца изби мухъл. Стичаха се вади с вода и целите страници бяха мокри.
Предполагам:
- Лепенето е по-скоро на топки и има значителни фуги между Фибрана и околната стена. Монтажниците обикновено търсят механично укрепване на дограмата, а не херметизация. Вероятно зад Фибрана има движение на външен въздух, който охлажда обръщането.
Лепенето с пяна и цялостното запълване на кухините ми изглежда по-сигурно в случая.
- тези вади с вода би трябвало първо да тръгнат по пакета, после по дограмата и само в тежки случаи другаде. Свидетелстват за крайно висока влажност в помещението с битов или строителен произход.

Обикновено, след стъклопакета, дограмата е следващият слаб момент като ТИ и има резон да се изолира възможно по-голяма част от нея.
nikolov333 - майстор
novgradski написа:
И това съм го виждал...казват - "дали е пяна или фибран ..."-целят изолация от стената."
А какъв е ефекта от това...интересува ме по точно дали така кондензира по-малко прозореца или напротив ?
novgradski - специалист
nikolov333 написа:
novgradski написа:
А какъв е ефекта от това...интересува ме по точно дали така кондензира по-малко прозореца или напротив ?
Привържениците на тази теория могат да ти отговорят по-точно.Може би има нещо което не знам,но аз предпочитам отвътре "стената да ми топли дограмата"(писано в по-горен пост) -така температурата на прозореца отвътре е по-висока , т.е по-малко конденз...то е като: "руснаците зимата при болно гърло-сладолед....ние - чай"
8180 - майстор
novgradski написа:
Може би има нещо което не знам,но аз предпочитам отвътре "стената да ми топли дограмата"(писано в по-горен пост) -така температурата на прозореца отвътре е по-висока , т.е по-малко конденз...
Това, което ти се губи:
Температурата на вътрешната повърхност ЗАВИСИ от Коефициента на топлопреминаване U, който от своя страна е по-малък при повече изолация. Прозорци, дограма, неизолирани стени имат по-голям коефициент и затова кондензът се появява първо там.
Ето и теорията:
Наредба № 7 от 2004 г. за енергийна ефективност
Прикачен файл:
Clip_3.jpg
Необозначените температури са i - вътрешна, е - външна.
Ако решиш да не полагаш изолация преградата НЯМА да стане по-топла, а обратното, сравнено с това, ако сложиш. Съответно нараства и вероятността за конденз.
:prost:
  • 1
  • 2

Тема "Къде греша при обръщаето на ПВЦ прозореца." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: